V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Mobilní klimatizace, split klimatizace nebo klimatizace bez venkovní jednotky - kterou zvolit?

    Klimatizace jsou dnes nepostradatelnou součástí téměř každého prostoru. V letních měsících fungují tak, že ochlazují teplý vzduch. Pomocí těchto zařízení ale můžeme místnost i vytápět. Na trhu je široká škála typů tohoto výrobku, a tak vyvstává otázka, která klimatizace je nejlepší? Tento článek vám snad usnadní výběr.
    Odborný článek 121
    nastenna klimatizacia
    Máme 64 realizátorů v oblasti Keramické komíny:

    1. Typy klimatizací podle počtu jednotek

    Klimatizace se obecně dělí do tří skupin:

    1.1 Split systém

    Splitové klimatizace jsou považovány za nejběžnější. Skládají se ze samostatné vnitřní a venkovní kompresorové jednotky. Obě jsou spojeny dvěma izolovanými měděnými trubkami, kterými proudí chladivo (plyn). Existuje několik typů dělených klimatizačních systémů, které se liší výkonem; bez ohledu na výkon se toto zařízení vyznačuje vysokou účinností. Pokud chcete v domě instalovat více klimatizačních jednotek, je to možné. Jedná se tzv. multisplitový systém, kdy je několik vnitřních jednotek připojeno k jedné venkovní, což šetří místo i energii. 

    1.2 Klimatizace bez venkovní jednotky

    Tento typ byl vyroben právě proto, že venkovní jednotku není možné nainstalovat všude. Z hlediska energetické účinnosti může klimatizace bez venkovní jednotky dokonale konkurovat té klasické. Klimatizaci bez venkovní jednotky lze nainstalovat v jakékoli místnosti. Jedinou podmínkou je, že musí existovat venkovní stěna, skrz kterou musí být vyvrtány dva otvory (pro filtrování venkovního vzduchu a chlazení kondenzátoru). 

    1.3 Mobilní klimatizace

    Přenosná (mobilní) klimatizace je považována za velmi pohodlnou z hlediska možnosti volného pohybu z místnosti do místnosti, což je vlastně jediná podstatná výhoda přenosné klimatizace.

    Rozhodně se nemůže srovnávat s jinými klimatizacemi z hlediska účinnosti a je také nutné zajistit občasné uvolnění horkého vzduchu (otvor ve zdi, otvor v okně).

    01.png
    Přenosná klimatizace je praktická a lze ji posunovat podle potřeby

    2. Typy klimatizací podle umístění a způsobu instalace

    Podle umístění mohou být klimatizace roztříděny do několika kategorií.

    2.1. Nástěnné

    Nástěnná klimatizace je považována za nejklasičtější typ klimatizace a instaluje se přímo na stěnu. Nástěnná klimatizace se může skládat ze dvou jednotek (již zmíněná splitová klimatizace), ale může se skládat pouze z jedné vnitřní jednotky. Instalace nástěnné klimatizace proto vyžaduje vnější stěnu a vyvrtané otvory pro trubky pro tekutinu, která vzniká při ochlazování vnitřního teplého vzduchu.

    2.2. Podlahové

    Podlahová klimatizace je sice umístěna na podlaze, ale u stěny, stejně jako nástěnná klimatizace, a vyznačuje se rovněž mimořádně vysokou účinností. Podlahové klimatizace rychle dosáhnou požadované teploty v místnosti.

    2.3 Stropní

    Stropní klimatizace se nejčastěji skrývá v podhledu. Tento typ zařízení je ideální pro místnosti, kde nechcete, aby byla klimatizace viditelná. Někteří lidé volí stropní klimatizaci v obytných prostorách, ale je velmi vhodná i ve veřejných budovách (muzea, galerie), kde by viditelná klimatizace kazila vzhled celého interiéru. Interiéroví designéři tento typ navrhují všude, kde jsou k tomu podmínky.

    02.png
    Vestavná stropní klimatizace se používá především pro velké prostory, jako jsou kanceláře, nákupní centra a podobné veřejné prostory

    2.4 Kazetové

    Pro instalaci kazetové klimatizace je nutná dostatečná výška místnosti, protože se instaluje do podhledu. Kazetová klimatizace jako taková poskytuje více možností použití, navíc se vyznačuje jedinečným designem, takže může působit jako dekorativní doplněk každého interiéru.

    2.5 Kanálové (mezistropní)

    Kanálová klimatizace je vhodná zejména pro budovy, kde je potřeba použít vícepatrové nebo individuální způsoby chlazení nebo vytápění. Patří sem například vestibuly, restaurace, hotely a podobná větší zařízení.

    3. Klimatizační zařízení - cena

    Cena klimatizačního zařízení je primárně závislá na značce, druhu a výkonu, který musí být upraven pro konkrétní velikost prostoru a v neposlední řadě i na dodavateli klimatizace.

    3.1. Cena nástěnného splitového klimatizačního zařízení

    Orientační cena splitové klimatizace s jednou venkovní a jednou vnitřní jednotkou, s výkonem chlazení a výkonem vytápění do 4 kW, je 16.000 - 20.000Kč včetně montáže. 

    3.2. Cena kazetového klimatizačního zařízení

    Za stropní klimatizaci zaplatíte přes 37.000Kč. Cena za vestavěnou kazetovou klimatizaci se čtyřmi směry foukání, s výkonem do 2,5 kW, je spolu s montáží 40.000 - 50.000Kč.

    3.3. Cena podlahového klimatizačního zařízení

    Cena za podlahové klimatizační jednotky s venkovní a vnitřní jednotkou, s výkonem chlazení a výkonem vytápění do 2,5 kW, spolu s montáží je 28.000 - 45.000Kč.

    Pokud jde o údržbu, doporučuje se alespoň jednou během sezóny vyčistit filtry. Pokud jsou zničeny, musí být vyměněny. Také se doporučuje jednou ročně provést servis a podle potřeby doplnit chladivo. 

    Pokud se rozhodnete pro koupi klimatizace, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele a prodejce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 121
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Keramické komíny?

    Máme 64 realizátorů v oblasti Keramické komíny:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 64 realizátorů v oblasti Keramické komíny
    9.8
    0

    Stavíme Komíny


    10
    0

    Milan Lukáš


    9.8
    0

    Komínexpres s.r.o.


    9.5
    0

    OTK - KV s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena