V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Vodící lišty pro posuvné dveře

    Tento článek si přečetlo více než 1166+ uživatelů
    Posuvné dveře jsou ideálním řešením v místnostech, kde není dostatek prostoru pro otevírání klasických křídlových dveří. Z estetického i praktického hlediska je nejlepší, když existuje možnost ukrýt posunovací mechanismus do zdi. Pokud je to z jakéhokoli důvodu nepraktické, jedinou možností jsou dveře, které se pohybují podél stěny a vodící lištu poté umístit přímo na stěnu, nad dveřní otvor.
    Odborný článek 1166
    dvere pojizdne
    Máme 124 realizátorů v oblasti Posuvné dveře:

    1. Vodící lišty pro posuvné dveře

    Klíčovým prvkem každého typu a modelu posuvných dveří jsou právě vodící lišty, na kterých je křídlo zavěšeno. Na trhu je mnoho variant klasických i nestandardních řešení v závislosti na specifikách prostoru a projektu.

    2. Jaké druhy posuvných dveří existují?

    Vodící lišty pro posuvné dveře se liší způsobem instalace a účelem. Jinými slovy, mohou být součástí mechanismu, který je viditelný nebo schovaný ve stěně. Každé posuvné dveře mají i spodní mechanismus, přesněji řečeno kolečka, která se posouvají po zabudované kolejnici.

    2.1. Klasické vodící lišty pro posuvné dveře

    Posuvné dveře se nejčastěji prodávají společně s kazetou, která se vkládá do sádrokartonu nebo do cihlové zdi. Na trhu existuje mnoho dalších variant klasických i nestandardních řešení, takže pro každý dům se najde to správné.

    01.jpg
    Vestavěné posuvné dveře vstupují do stěny

    2.2. Skryté lišty

    Skrytý mechanismus pro posuvné dveře je na trhu relativní novinkou. Umožnil minimalistický design dveří. Pokud se jedná o posuvné dveře, které se posouvají rovnoběžně se stěnou, nejsou vodicí lišty vůbec vidět. Měkká a tichá zavírací část systému je instalována přímo na vnitřní straně křídla posuvných dveří, kde jsou také instalována vodítka. Ve spodní části dveřního křídla je menší kolečko, které dveře stabilizuje.

    02.jpg
    Posuvné dveře mohou být estetickým i funkčním prvkem

    2.3. Šatní skříně

    Vodící lišty posuvných dveří na šatních skříních jsou méně masivní a umožňují přiblížení dveřních křídel k sobě. Upevňují se většinou pouze na horní straně a ve spodní části skříně je stabilizační profil, po kterém se dvířka pohybují.

    2.4. Dveře na míru

    Pokud chcete dveře nestandardních rozměrů, které se posouvají rovnoběžně se stěnou, nebo místnost s posuvnými stěnami, lze na zakázku vyrobit také vodicí lišty. K dispozici je široký výběr lišt, válečků, koleček, dorazů a dalšího kování, z nichž lze sestavit mechanismus, který umožní posunování velkého dveřního křídla po vnitřním prostoru.

    3.  Kování odpovídající materiálu posuvných dveří

    3.1. Posuvné skleněné dveře

    Kování pro skleněné dveře se vyznačují svou vlastní hmotností dveří a náročným zavěšením křídla. Taková mechanismy jsou mnohem dražší než klasické, stejně jako samotné dveře.

    03.jpg
    Kování pro posuvné skleněné dveře

    3.2. Posuvné dřevěné dveře

    U dřevěných dveří lze použít nejběžnější verze posuvného mechanismu

    4. Posuvné dveře na stěnu

    Na stěnu můžete nainstalovat dvoukřídlé nebo jednokřídlé posuvné dveře. Výhodou jednokřídlých dveří, které mají posuvný mechanismus umístěný nad dveřním otvorem (závěsné), je jistě možnost zavírání západkami. Instalace dvoukřídlých nebo jednokřídlých posuvných dveří na stěnu vyžaduje instalaci dočasných podpěr - fixátorů. Pro správnou instalaci je vyžadován dočasný rám před stěnou.

    4.1. Dovírací a tlumící mechanismus

    Velkou výhodou posuvných dveří, které se zavírají před stěnou, je jistě měkké dovírání, které umožňuje tzv. dovírač. Další výhodou je jistě synchronizované zavírání a otevírání křídel. Je zde i možnost pomalého dovírání, když dveře dosáhnou pár centimetrů od konce, aby se nezabouchly.

    5. Posuvné dveře ve stěně

    Vestavěné posuvné dveře mají rám a kazetu zabudovanou ve zdi, což umožňuje velkou úsporu místa. Materiál rámu bývá pozinkovaný plech s přídavnou síťovinou pro lepší přilnavost omítky. Tímto způsobem křídlo vstupuje a vystupuje ze stěny tiše, precizně a bezpečně.

    6. Materiály pro posuvné dveře

    Jaký materiál bude použit, je věcí svobodné volby. Zákazníkům je k dispozici široká škála typů, druhů a modelů s mnoha variantami od dýhy, masivního dřeva, CPL, až po sklo a dokonce i kov. Doporučujeme se rozhodnout pro kulaté nebo oválné úchytky nebo ještě lépe zápustné. Klasická klika je samozřejmě k ničemu.

    7. Posuvné dveře - rozměry

    Při návrhu posuvných dveří je třeba věnovat větší pozornost velikosti. Před nákupem byste si měli zkontrolovat, zda rozměry otvoru dveří odpovídají standardním rozměrům. Pokud chcete dveře široké 90 cm, ať už závěsné nebo vestavěné, otvor ve zdi musí být široký 99 cm.

    U jednokřídlých posuvných dveří klasických rozměrů 60, 70, 80, 90 a 100 cm musí být otvor širší o 9 cm a vyšší o 3 cm.

    8. Výhody a nevýhody posuvných dveří

    Výhody jsou především fyzické, to znamená, že posuvné dveře nezabírají tolik místa jako dveře křídlové, takže na obou stranách, jak uvnitř, tak vně místnosti, může tento rozdíl (křídlové dveře zabírají minimálně 80 cm pro pohyb) použít na něco jiného. Posuvné dveře navíc nemají práh, což ocení lidé se sníženou pohyblivostí nebo vozíčkáři.

    Vyrábějí se z různých materiálů - přírodních, umělých a dokonce i kompozitních. Počet designových variant je téměř neomezený, protože mohou být plastové, dřevěné, kovové, olejované, lakované, malované, potažené fólií nebo tapetou, dýhované, z plexiskla, skla nebo zrcadla.

    Jediné slabiny posuvných dveří se týkají izolace. Jelikož tyto dveře nemají rám, nelze je zavřít ani zamknout, takže kolem dveří vždy cirkuluje určité množství vzduchu, který plýtvá energií při vytápění nebo chlazení místnosti, a i zvuk se může volně šířit.

    9. Posuvný systém - cena a montáž

    Kolik stojí posuvné dveře? Cena vnitřních posuvných dveří závisí především na materiálu, rozměrech a výrobci. Posuvné dveře tak začínají zhruba na 1700 Kč/m2 a pokud je instalováno tvrzené sklo, mohou stát i kolem 4000Kč / m2.

    Odborný článek 1166
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Posuvné dveře?

    Máme 124 realizátorů v oblasti Posuvné dveře:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 124 realizátorů v oblasti Posuvné dveře
    9.4
    0

    Truhlářství Jiří Sviták


    10
    0

    TSH plast s.r.o.


    9.9
    0

    E U R O P L A S T - Morava s.r.o.


    9.4
    0

    Truhlářství a podlahářství David Pajdrman Planá


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena