V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    10 inspirativních domů s plechovými střechami

    Tento článek si přečetlo více než 1270+ uživatelů
    Obliba plechových střešních krytin neustále roste. I přes trochu větší počáteční investici nabízí tento typ střech mnoho výhod, které dlouhodobě plně kompenzují vynaložené prostředky. Předpokládaná životnost plechové střechy je až 75 let. Její povrch odráží teplo, což snižuje náklady na chlazení v horkých měsících, ale je také méně náchylná k zatékání než běžná střecha a je odolnější i vůči větru. Plechové střechy lze dokonce recyklovat. Kromě toho umožňuje plech také větší flexibilitu při navrhování střechy. Našli jsme pro vás nádherné příklady domů s plechovou střechou.
    Odborný článek 1270
    2
    Máme 389 realizátorů v oblasti Plechová střecha:

    1. Přístavba kanceláří s fasetovou měděnou střechou; Emrys Architects (www.emrisarchitects.com); foto: Alan Villiams

    Společnost zabývající se správou nemovitostí požádala architektonickou kancelář Emrys o modernizaci a rozšíření kanceláří, které zabírají dva bývalé bytové domy na Great James Street, Bloomsbury. Architekti umístili novou dvoupatrovou přístavbu do dvora mezi stávající budovy, čímž vytvořili další prostor a zlepšili propojení mezi stávajícími pracovními prostory. „Naším řešením bylo zachovat a zvětšit stávající budovu a do stísněného prostoru atria vzadu zavést zcela novou konstrukci, abychom vytvořili dramatický přechod ze starého k novému,“ říkají architekti. Trojúhelníkové panely vytvářejí zajímavý reliéf střechy viditelný ze stávající okolní zástavby a zároveň různé výšky stropů v rámci nové konstrukce. „Určili jsme výšky klíčových bodů po obvodu a použili to jako inspiraci pro neobvyklý trojúhelníkový tvar střechy,“ dodali architekti. Uvnitř zapuštěné osvětlení zvýrazňuje okraje každé roviny. Trojúhelníková střešní okna propouštějí denní světlo do místnosti.

    2.jpg

    3.jpg

    4.jpg

     

    2. Dvoudílný dům; AB objekt (www.ab-objekt.si); foto: Matej Lozar

    Architektonické studio AB je známé svými fotogenickými a architektonicky dokonalými rodinnými domy. Budova s ​​názvem Shared Object se nachází v Griže u Pongracu a není v tomto ohledu výjimkou. Dům navazuje na rozpoznatelnou estetiku svých autorů a zároveň do návrhu vnáší značnou část místní architektonické tradice. Archetypální tvar a rozměry obou domů, které napodobují místní venkovskou architekturu, jsou od hlavy až k patě pokryty obkladem z tmavého plechu, což jim dodává moderní, minimalistický, rafinovaný charakter.

    5.jpg

    6.jpg

    7.jpg

    8.jpg

     

    3. Dům - Stan; Tham & Videgard Architects (www.thamvidegard.se); foto: archiv autora

    Tham & Videgard studio architects navrhlo dům na ostrově ve švédském souostroví Kroholmen. Nádherný výhled na nedaleký maják a otevřené moře inspiroval koncept, tedy velké prosklené plochy, které propojují interiér se třemi terasami. Neobvyklý profil domu přináší do interiéru výšku a zároveň vytváří vnější obraz připomínající konstrukci stanu a pohodový letní život pod širákem. Konstrukce objektu je celá dřevěná, kromě ocelových nosníků, které nesou zatížení hlavní fasády. Prohnutá střecha, obložená pozinkovaným plechem, dosahuje výšky šesti metrů.

    9.jpg

    10.jpg

    11.jpg

    12.jpg

     

    4. Dům s výhledem na hory; SoNo architekti (www.sono.si); foto: Matevž Paternoster

    Rodinný dům Mountain View House se nachází v blízkosti lyžařského areálu Kitzbuehel. Jeho poloha v blízkosti vrcholu kopce umožňuje působivý výhled, a proto je dům navržen tak, aby jej co nejlépe využil. Slovinští architekti SoNo navrhli budovu jako uskupení menších staveb, které napodobují tvary tradičních alpských domů a společně vytvářejí moderní image místa k životu.

    13.jpg

    14.jpg

    15.jpg

     

    5. Dům Triptych; Studio Puisto (www.studiopuisto.fi); foto: Marc Goodwin

    Dům je postaven mezi jezírkem a hustým smrkovým lesem a pokrytý černě naolejovaným dřevem a šikmou střechou z pozinkovaného plechu. Dům v jižní Slavonii (Chorvatsko), zvaný Three Square House, se skládá z centrální budovy obklopené dvěma ještě menšími s garáží, spíží a saunou. Mezi garáží a hlavní budovou, vyvýšené dřevěné plošiny, je venkovní lázeň pro osvěžení napojená na pěší cestu, která vede k molu a jezírku. Architekti studia Puisto popsali kolem budovy kruh vysoký 2,3 metru. Spodní polovina byla pokryta dřevem, horní pak pozinkovaným plechem.

    16.jpg

    17.jpg

    18.jpg

    19.jpg

     

    6. Dům C.H.I.K; MF architektura (www.mihafujs.com); foto: Matej Lozar

    Exteriér obytné budovy, která je jen pár minut jízdy od centra slovinského Mariboru, na křižovatce kopců na severu a hustě zaplněných rodinných domů na jihu, je vytříbený, moderní a minimalistický, ale v žádném případě ne chladný a neosobní. Kompaktní podlouhlé bílé objemy s černými střechami z dvojitě falcovaného plechu a okny s černými rámy nechtějí vyčnívat z prostředí, ale nenápadně do něj zapadat. Větší vertikálně členěná plocha jednoplášťové střechy se zdá být jejich přirozeným prodloužením, aby splynula s liniemi kopců a vinné révy v pozadí.

    20.jpg

    21.jpg

    22.jpg

     

    7. Dům - Stodola; Valbæk Brørup architekti (www.vba.dk)

    Architekti Valbæk Brørup navrhli chatu s klenutou půlkruhovou střechou z vlnitého plechu v borovém lese poblíž města Nikøbing Sjælland v Dánsku. Chata připomínající zemědělskou stavbu je jen 200 metrů od moře. „Chtěli jsme udělat dům, který tvarově navazuje na stávající tradiční venkovskou výstavbu, zejména průmyslovou,“ říkají architekti. Většina obytné plochy v přízemí se otevírá posuvnými dveřmi do zahrady obklopené borovicemi. „Interiér je z borovicového dřeva. Vůně, zvuk a atmosféra jako v tradiční chýši,“ říkají designéři z tohoto studia. „Chtěli jsme napodobit materiály, barvy a atmosféru okolní přírody, takže jsme ani neměli v úmyslu nic překrývat barvou - zvláště ne bílou.“ podobně jako v bývalých průmyslových závodech.

    23.jpg

    24.jpg

    25.jpg

     

    8. Dům pro pět a ještě víc přátel; Biro Gašperič (www.birogasperic.com); foto: Miran Kambič

    V procesu navrhování jejich nového domova se očekávání rodiny soustředila na tři „naléhavé věci“: pohodlný a prostorný interiér, který jim pomůže přečkat zimní měsíce snadněji a pohodlněji, dostatek prostoru pro ubytování mnoha přátel a velkou kuchyň nabízející dokonalé prostředí pro kulinářské umění. S pomocí architekta Mateje Gašperiče vznikl konceptuálním procesem jakýsi dvojdomek. Menší má saunu, posilovnu a obchodní prostory. Ve větším je obývací pokoj, který je propojen s venkovní terasou, aby tak vznikl jedinečný prostor pro socializaci bez jasně definované hranice mezi interiérem a exteriérem. Pod ním najdeme truhlářskou dílnu, opravnu kol a kumbál. Ale to, co skutečně udává tón novému domovu, je kuchyně - středobod objektu – ve kterém se nachází krbová kamna a atraktivní krb.

    26.jpg

    27.jpg

     

    9. Kovářská dílna; Veld (www.veld.work) foto: Barbara Sandra

    Belgické architektonické studio Veld obléklo bývalou kovářskou dílnu do pozinkovaného plechu a prosvětlalo její zčernalý interiér. Bruselská firma propojila starou dílnu s domem z 50. let a rozšířila jeho obytný prostor, přičemž zachovala charakteristické rysy obou budov. „Dvě stávající budovy jsme vnímali jako příležitost, nikoli jako omezení,“ řekl Bruno Vanhaesebrouck, zakladatel společnosti Veld. Zčernalý interiér kovářské dílny byl obložen vápennou omítkou, která se tradičně používá u hospodářských budov. Bílý nátěr pokrývající cihly na stěnách a stropě zachovává materiálnost stavby a zároveň ji vizuálně propojuje s interiérem hlavního domu: „Chtěli jsme pro majitele vytvořit neutrální a minimální kulisu, aniž by se ztratil pocit původního prostoru a jeho materiálnosti,“ řekl Vanhaesebrouck. Exteriér je obložen černým pozinkovaným plechem, který kopíruje vzhled okolních zemědělských přístřešků a dokonale zapadá do krajiny.

    28.jpg

    29.jpg

    30.jpg

     

    10. Husaro House; Tham & Videgard Architects (www.thamvidegard.se); foto: archív autoru článku

    Za černým kovovým exteriérem tohoto domu ve Stockholmském souostroví vytvořilo architektonické duo Tham & Videgard obývací pokoj s klenutými stropy a ložnici s velkými střešními okny. Dům Husaro byl navržen jako chata pro jednoho ze dvou architektů a jeho rodinu, přesněji řečeno jako náhrada několika menších objektů, které vlastnili řadu let. „Jak do rodiny přišla nová generace, byl potřeba větší objekt s větším prostorem,“ řekl Widegard. Tak vznikl dvoupodlažní dům z lehkých materiálů včetně plechového fasádního a střešního opláštění a březové překližky. „Osvětlení, výhled na moře a rovinatý terén jsou jen některé z předpokladů, tedy výchozího bodu koncepčního rámce i racionálního návrhu vzhledem k relativně malému rozpočtu,“ uvedli nakonec.

    31.jpg

    32.jpg

    33.jpg

    34.jpg

     

    Odborný článek 1270
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Plechová střecha?

    Máme 389 realizátorů v oblasti Plechová střecha:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 389 realizátorů v oblasti Plechová střecha
    9.4
    0

    Klempířství - pokrývačství Heřman


    9.4
    0

    Střechy Hnízdil


    9.2
    0

    Střechy JM


    9.5
    0

    Jaroslav Vlček


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena