V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Plechové střešní krytiny se v poslední době stávají nejspolehlivějším typem střechy a ochrany budov kvůli stále častějším extrémním změnám povětrnostních podmínek a vlivu klimatických změn. Je lehká, trvanlivá a odolná vůči bouřkám a krupobití. Pokud je vyrobena z nejkvalitnější oceli s kamenným posypem. Díky všem těmto výhodám je plechová střešní krytina v dnešní době stále častější volbou pro majitele domů.
    Odborný článek 238
    kovova strecha
    Máme 389 realizátorů v oblasti Plechová střecha:

    1. Která střešní krytina je nejlepší?

    Výběr střešní krytiny je velká výzva pro všechny stavbaře. Trh nabízí velký výběr typů a druhů krytin, od kovových, betonových, hliněných až po bitumenové a kompozitní. Jejich vlastnosti, stejně jako ceny, jsou navíc relativně podobné. Podle čeho tedy vybírat? V první řadě by měla střešní krytina navazovat na design domu, což prakticky znamená, že musí být sladěna funkčně, fyzicky i esteticky. Ne každá krytina se hodí na každou střešní konstrukci. Například těžká střešní krytina se nehodí ke krovu lehčí konstrukce a podobně.

    2. Stále častější extrémní povětrnostní jevy

    V posledních letech jsme svědky stále častějších a intenzivnějších extrémních povětrnostních jevů, ke kterým dochází po celém světě, ale i na našem území. V takových případech často dochází k poškození střech. Prakticky v celém regionu téměř v každém ročním období fouká stále silnější vítr, který je schopen způsobit škody na různých typech střech. Léto přináší mnoho výkyvů v počasí, silný vítr a krupobití, přičemž kroupy leckdy dosahují průměru až 10 centimetrů! Takovým podmínkám odolá jen málo typů střešních krytin.

    01.jpg
    Kovové střešní krytiny jsou extrémně odolné

    3. Plechová střešní krytina je bezpečná

    Změna počasí proto diktuje jiná kritéria pro výběr střešních krytin. Materiály, které byly donedávna považovány za naprosto dostačující, již takové nejsou. Hliněné nebo betonové tašky, pokud nejsou samostatně připevněny ke konstrukci, nemohou odolat silnému větru. Ukázalo se, že přírodním jevům nejlépe odolává plechová střešní krytina. Nepraská a je dobře upevněna ke konstrukci.

    4. Ocelová střešní krytina

    Střešní krytina z oceli ve tvaru tašky je ve srovnání s ostatními materiály nejodolnější. Tašky z hlíny nebo betonu praskají a odpadávají pod vlivem silných bouřek, což se může stát i v případě tašek z vláknocementových materiálů. Ocelová střešní krytina se proto ve srovnání i s ostatními kovy ukázala jako nejpevnější. Tašky vyrobené z hliníku, mědi nebo zinku jsou mnohem měkčí, a proto méně odolné proti krupobití a jinému mechanickému poškození. Kromě toho je ocel odolnější vůči teplu, a proto teplotní výkyvy nezpůsobují velké vnitřní pnutí nebo roztažnost.

    5. Plechová střešní krytina je korozivzdorná

    Aby byla ocelová střešní krytina odolná, musí být dobře chráněna proti korozi. Existuje několik typů ochrany. Ocel se nejčastěji chrání tenkou vrstvou zinku. Ta výborně zabraňuje korozi, ale její nevýhodou je, že se časem odlupuje a ocel stejně dříve či později zreziví. Mnohem lepší ochranu poskytuje kombinace zinku a hliníku, přičemž hliník zajišťuje dlouhou životnost ochranné vrstvy.

    Na druhou stranu odolnost proti korozi závisí také na kvalitě samotného materiálu. Recyklovaná ocel obsahuje různé nežádoucí příměsi, a je proto náchylnější ke korozi. Čistá ocel tuto nevýhodu nemá, takže má delší životnost. Před nákupem rozhodně doporučujeme ověřit původ a kvalitu recyklovaného materiálu!

    6. Plechové střešní tašky s posypem z přírodního kamene

    Posyp minerálními granulemi nejenže umožňuje, aby kovová deska vypadala jako klasická taška, ale také poskytuje dodatečnou ochranu před mechanickým poškozením, zejména proti krupobití, ale má příznivý vliv i na zateplení budovy. Mezi nejčastější druhy posypu patří štěrk, drobné kamínky, břidlice a další.

    7. Devět hřebíků na metr čtvereční!

    Každá taška je připevněna speciálními hřebíky, a to na čtyřech místech na spodním okraji a na čtyřech místech na horním okraji: pátý hřebík je zatlučen do středu v opačném směru, než je síla větru, což chrání tašku před nejsilnějšími nárazy. K upevnění střešního plechu je třeba použít speciální drážkované, žárově pozinkované hřebíky, které jsou certifikovány jako nejodolnější, pokud jde o tahovou sílu.

    02.jpg
    Plechová střecha váží pouze 4 až 7 kg na metr čtvereční

    8. Plechová střecha váží pouze 4 až 7 kg na metr čtvereční

    Ve srovnání s běžnou střechou, která váží 40 až 70 kg na metr čtvereční, je plechová střecha se svými 4 až 7 kg extrémně lehká. Proto je plechová krytina vhodná i pro střešní konstrukce, které nejsou dostatečně pevné pro vyšší zatížení. Další velmi důležitou výhodou lehkých střech je, že celá budova je seismicky mnohem bezpečnější, než kdyby na střeše bylo 5 - 6 tun běžné krytiny (počítáme-li, že průměrná střecha rodinného domu má asi 150m2, je hmotnost střešního plechu asi 700 kg a tašek cca 5,5 tuny). Pokud je střecha příliš těžká, nemůže v případě zemětřesení sledovat rychlé pohyby země, což způsobuje rychlejší vznik větších trhlin ve zdech.

    9. Plechová střecha není porézní

    Kov není ve srovnání s jinými střešními krytinami porézní. Po většinu roku se střecha přes den zahřívá a v noci ochlazuje, což způsobuje vznik mikrotrhlin v porézních materiálech. V důsledku toho se materiály, jako jsou cihly a beton, rychleji rozpadají. Plechová střešní krytina oproti tomu může vydržet desítky let.

    10. Jak šel čas

    Historie plechových střech sahá až do 18. století, kdy se začaly vyrábět první plechové desky pro střešní krytiny. V té době byly plechové střechy velmi drahé, a tak je využívaly především šlechticové a bohatší měšťané.

    V průběhu 19. století se však začaly vyrábět nové technologie pro výrobu plechových střešních krytin, což vedlo k tomu, že se plechové střechy staly dostupnější pro širší veřejnost. V této době byly plechové střechy populární především v severní Evropě, kde se využívaly při stavbě průmyslových budov a skladišť.

    V průběhu 20. století se plechové střechy staly ještě populárnější díky tomu, že se začaly vyrábět v různých barvách a tvarech, což umožnilo jejich využití na všech typech budov. Dnes jsou plechové střechy velmi oblíbené především pro svou snadnou montáž, nízkou váhu a odolnost vůči povětrnostním vlivům. Navíc jsou ekologicky šetrné, protože se dají recyklovat a znovu využít.

    Kromě kvalitní střešní krytiny je velmi důležitá také profesionální montáž. Věříme, že kvalitní pokrývače a klempíře najdete snadno a rychle na naší platformě.

    Odborný článek 238
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Plechová střecha?

    Máme 389 realizátorů v oblasti Plechová střecha:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 389 realizátorů v oblasti Plechová střecha
    9.5
    0

    LM Střechy


    9.6
    0

    Střechy Hansl


    9.4
    0

    Richard Suchý - Pokrývačské a izolatérské práce


    9.3
    0

    Václav Karták


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena