V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Kanalizace a kanalizační přípojka

    Tento článek si přečetlo více než 871+ uživatelů
    Kanalizace je soustava trubních rozvodů a dalších zařízení sloužících k odvádění odpadních a dešťových vod z jednotlivých nemovitostí a z veřejného prostranství. Každá domácnost vypouští odpadní vody, zejména z koupelny a kuchyně. Existují však i vnější odpadní vody, které vznikají působením deště nebo rozpouštěním sněhu, a které je také nutné odvádět co nejdále od objektu, jinak mohou způsobit velké škody.
    Odborný článek 871
    kanalizacni pripojka
    Máme 226 realizátorů v oblasti Inženýrské sítě:

    Kanalizace pro dům

    O stokové síti obecně

    Stoková síť je název pro systém navržený a instalovaný pro shromažďování a odvádění odpadních vod. Hlavní částí systému je potrubí, které odvádí odpadní vody z místa jejich vzniku k inženýrským sítím, ať už se jedná o čističku v rámci veřejné kanalizace, nebo do tzv. recipientu. Účelem kanalizační sítě a samotného systému je udržovat veřejné i soukromé prostředí v čistotě, předcházet vzniku infekcí, nemocí, ale i znečištění vod.

    Jak kanalizace funguje?

    Klasický systém jímání odpadních vod funguje na principu gravitace, což znamená, že díky volnému spádu odpadní voda automaticky odtéká ze jímacího místa do šachty nebo jímacích zářezů. Tento jednoduchý systém se nazývá gravitační kanalizace. Instalace takového systému však není vždy možná, protože na různých místech naráží na architektonické a přírodní překážky. V těchto místech musí být instalována čerpadla, která budou přečerpávat vodu z nižší do vyšší hladiny. Takový systém se nazývá tlaková kanalizace.

    Kanalizace v historii

    Může to znít divně, ale kanalizace je jednou z nejstarších infrastruktur, které lidstvo zná. Byla vynalezena ve starověkém Řecku, a i po tolika tisících letech bezchybně funguje na stejných principech. Mistry kanalizačních sítí byli i staří Římané, kteří dále zdokonalovali řecké techniky. Ve středověku však nastala stagnace a až do renesance nedošlo k žádnému významnému pokroku v konstrukci stokových systémů. Odpadní vody ve středověku nebyly regulovány, takže města byla velmi špinavá a plná bacilů. Až v období renesance si lidé uvědomili důležitost života v čistém prostředí a zdokonalil techniky výstavby kanalizace. Stokové sítě, jak existují dnes, byly vytvořeny během průmyslové revoluce v důsledku exponenciálního růstu populace a s tím spojené zvýšené produkce odpadu, zejména v městských oblastech.

    Výstavba kanalizace

    Kanalizace - optimální instalace

    Kanalizační síť v objektu lze zjednodušit snížením počtu svislých vedení. Za ideální považujeme stav, kdy jsou kuchyně, koupelny a toalety umístěny nad sebe. Kromě toho je velmi důležité, aby sběrné kanály a spoje vedoucí k vertikální linii byly co nejkratší. Čím kratší jsou kanály, tím menší je pravděpodobnost, že dojde k ucpání. V neposlední řadě je povinná instalace filtrů proti nepříjemným pachům.

    Kanalizační potrubí

    Připojení kanalizace se obvykle provádí pomocí trubek Ø200 mm. Nejmenší povolený průřez trubky je Ø150 mm. Vodorovné spoje musí být vždy provedeny tak, aby měly spád minimálně 2%. Standardně se spoj provádí v horní polovině žlabové trubky, ale stále častěji se používají spojky a tvarovky, kterými lze spoj provést ve výšce osy žlabu. Trubky jsou napojeny pod úhlem 45°, aby voda co nejdříve odtekla a nezadržovala se. Při změně směru domovního vedení je třeba instalovat revizní šachtu.

    Kanalizace je vlastně potrubí pro odvádění odpadních vod z domova do komunálních zařízení
    Kanalizace je vlastně potrubí pro odvádění odpadních vod z domova do komunálních zařízení

    Kanalizační přípojka

    Kanalizační přípojka - veřejná síť

    Žadatel se může připojit na veřejnou kanalizaci pouze na základě písemné smlouvy o odvádění odpadních vod uzavřené s provozovatelem veřejné kanalizace. Pokud má vlastník nemovitosti, na které vznikají odpadní vody, septik a bydlí v obci, která má veřejnou kanalizaci, je povinen připojit nemovitost na veřejnou kanalizaci. Rovněž je povinen splnit nezbytné technické podmínky týkající se zejména místa a způsobu připojení. Při uzavírání smlouvy musí být splněny určité podmínky, zejména technické.

    Kanalizační přípojka - schválení

    Pokud je celková délka přípojky do 50 metrů, bude nutné podat žádost o územní souhlas. V případě délky kanalizační přípojky více než 50 metrů je nutné žádat nejen o územní souhlas, ale také o samostatné stavební povolení. Projekt kanalizační přípojky vám může zpracovat pouze autorizovaný inženýr přes vodohospodářské stavby.

    Vedle územního souhlasu budete potřebovat písemný souhlas s napojením vydaný provozovatelem vodovodu / kanalizace. K němu bude zapotřebí získat následující dokumentaci:

    • Žádost o zřízení nového odběrného místa (vodovod / kanalizace)
    • Doklad o vlastnictví napojované nemovitosti, nebo jiné právo k této nemovitosti
    • Doklad o vlastnících pozemků, přes které je přípojka vedena a jejich písemný souhlas se vstupem na pozemky a uložením vodovodní přípojky
    • U podnikajících osob výpis z obchodního rejstříku, doklad o registraci
    • Technickou dokumentaci v rozsahu: technický popis, situace 1: 1000 (500) se zaměřením připojované nemovitosti, půdorys v měřítku 1:50 nebo 1:100), podélný profil, kladečské schéma (pouze pro vodovodní přípojky), řez uložení potrubí, technický popis, výpočet potřeby vody a termíny realizace
    • Veškeré náklady na získání potřebných povolení nese investor, který se musí postarat o údržbu a opravu kanalizace v případě poškození.

    Septik

    Septik je alternativou k napojení na veřejnou kanalizační síť a používá se tam, kde veřejná kanalizace není (zatím) regulována a napojení na kanalizaci není možné. Jedná se v zásadě o zděnou podzemní jámu, domovní čistírnu odpadních vod, která čistí odpadní vodu bezkyslíkatým anaerobním procesem. Každých několik let je třeba ji v závislosti na objemu vyprázdnit a její obsah odvézt do čistírny odpadních vod. Septiky mohou často nepříjemně zapáchat, zejména ve dnech s nižším atmosférickým tlakem, protože v nich odpadní voda hnije. Proto musí být dobře utěsněné a přístup k nim musí být snadný a bez překážek.

    Kanalizační přípojka - cena

    Za projekt kanalizační přípojky zaplatíte kolem 12.000 Kč. Správní poplatky spojené s povolením vás vyjdou kolem 2 000 Kč. Cena za připojení kanalizační přípojky je dnes kolem 10 000Kč. Do této ceny nejsou zahrnuty výkopové práce a nájem bagrů a jiných stavebních strojů.

    Pokud se rozhodnete pro kanalizační přípojku, můžete nás kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další tipy související s tímto tématem, ale také stavební firmy, se kterými spolupracujeme a které na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 871
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Inženýrské sítě?

    Máme 226 realizátorů v oblasti Inženýrské sítě:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 226 realizátorů v oblasti Inženýrské sítě
    9.9
    0

    STAVBY KOŤÁTKO s.r.o.


    9.4
    0

    Daniel Setunský


    9.7
    0

    S-A-S STAVBY spol. s r.o.


    9.7
    0

    Stavební společnost Chrudim s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena