V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Schodiště: schody, podesty a zábradlí

    Tento článek si přečetlo více než 1041+ uživatelů
    Moderní schodiště se skládají z částí jako jsou stupně, odpočívadlo nebo podesta, sloupky, podstupnice, stěnová bočnice apod. Při navrhování schodů je třeba každý z těchto prvků brát v úvahu jednotlivě ale i zvážit, jak funguje v rámci celku, aby byla získána stabilní a bezpečná konstrukce. Architekt vám v tom může pomoci, i když se této práce může ujmout i zručný řemeslník. Pokusíme se vysvětlit to nejdůležitější, a především se soustředíme na velikost a proporce, které jsou pro bezpečnou a pohodlnou chůzi mezi poschodími nejdůležitější.
    Odborný článek 1041
    vyska schodiste
    Máme 443 realizátorů v oblasti Dřevěné schody:

    1. Funkční schodiště

    Schodiště musí být navrženo tak, aby bylo zejména funkční a pohodlné. Pro tento prvek jsou přísně stanovené normy, které podrobně určují, jaká musí být podesta, zábradlí a stupně, tedy jaká je výška, hloubka a délka každého nášlapu. V rodinných domech existují jednoramenné a dvouramenné schodiště.

    2. Jednotlivé schody

    Schody (nášlapné plochy) jsou vodorovné plochy rozmístěné v různých výškách, po kterých se chodí nahoru a dolů. Musí být co nejpohodlnější pro chůzi, proto je velmi důležitý poměr mezi výškou a hloubkou každého nášlapu. První známou osobou, která vytvořila ergonomický vztah rozměrů schodů je Nicolas-François Blondel (Cours darchitecture). Blondelův vzorec zní: 2x výška čela + 1x šířka = 63 - 65 cm. Ve střední Evropě se pro schodiště, která se používají méně často (nízká frekvence), zpravidla bere vzorec: 2x21 + 1x21 = 63 cm, zatímco pro bytovou výstavbu se optimální stupně dělají podle vzorce: 2x18 + 1x28 = 64 cm. Vysoce vytížená schodiště pro veřejná prostranství se dělají podle vzorce: 2x13 + 1x39 = 65 cm. Výpočtem, tedy podle Blondelova vzorce, dojdeme ke standardním rozměrům: výška 15-18 cm a hloubka 27-31 cm.

    3. Rameno schodiště

    Rameno schodiště je řada schodů mezi dvěma podestami nebo mezi dvěma podlažími, pokud podesty neexistují. V obytných budovách jsou obvykle k vidění jednoramenná a dvouramenná schodiště. Existují však i tříramenná, ale také různě originálně řešená, v závislosti na dostupném prostoru, výšce, účelu a záměru designéra. Jednoramenná schodiště jsou nejjednodušší, jsou ve tvaru přímky spojující dvě úrovně nebo dvě podlaží. Dvouramenná mají uprostřed odpočívadlo nebo podestu, Existují však i víceramenné, ale také různě originálně navržené, v závislosti na dostupném prostoru, výšce, účelu a záměru architekta. Jednoramenné chody jsou nejjednodušší, je to v podstatě přímka spojující dvě patra; dvouramenné mají uprostřed odpočívadlo nebo podestu. Bez ohledu na to, jak jsou navrženy, kromě toho, že jsou funkční, jsou také velmi důležitým estetickým prvkem v prostoru a existují i ​​ty, které jsou skutečnými uměleckými díly…vzpomeňme si jen na schodiště z Titanicu, které jé dodnes považováno za architektonický skvost.

    Jedno rameno nesmí obsahovat více než 18 schodů. Pak se podle výšky, kterou je třeba přemostit, vytvoří rozložení a struktura. Důležitá je také šířka schodiště, která primárně závisí na účelu stavby (soukromý dům, obytná budova, veřejná nebo obchodní budova…) a na frekvenci užívání. Čím více uživatelů, tím širší jsou schody. V rodinných domech bude stačit 90-110 cm, zatímco u veřejných budov se nedoporučuje méně než 120 cm.

    U obytných budov schody mají výšku 15-18 cm a hloubku 27-31 cm
    U obytných budov schody mají výšku 15-18 cm a hloubku 27-31 cm

    4. Podesta / odpočívadlo

    Podesta se nachází na začátku schodiště a její funkce je umožnit lidem snazší nástup. Mezipodesta je plošina na polovině schodiště, která slouží hlavně k odpočinku. Navíc slouží ke změně směru pohybu, pokud je schodiště provedeno jako víceramenné. Aby byla pohodlná a funkční, zejména pro přenášení nábytku, musí být alespoň tak hluboké jako rameno schodiště. Je to minimálně 90 cm, ale pokud máte místo, udělejte jí co nejhlubší.

    Odpočinková plocha bývá vyrobena ze stejného materiálu jako nášlapy nebo podlaha.

    5. Schodišťové zábradlí

    Úkolem schodišťového zábradlí je chránit uživatele a poskytovat jim oporu v každé chvíli, když se pohybují po schodech. Schodišťové zábradlí musí být vysoké 110 cm. Je-li vyrobeno z latěk nebo sloupků, nesmí vzdálenost mezi nimi přesáhnout 10 cm, hlavně kvůli bezpečnosti dětí a domácích mazlíčků.

    Zábradlí lze ukotvit čelně (z boku) nebo na přístupovou plochu schodů. Dnes existují i ​​modernější varianty, které se kotví do mezipodlahové desky a stupňů nebo do podlahy. To je zvláště vhodné pro ty typy interiérového designu, kde schodiště hraje velkou úlohu.

    5.1. Jaké by mělo být schodišťové zábradlí

    Schodišťové zábradlí může být vyrobeno z různých materiálů; může být celoskleněné a působit jako by neexistovalo, může splynout s pozadím, může být plné, pevné a robustní, ale také zcela odhmotněné tedy např. ve formě vertikálně visících lanek. Můžete jim přidat horizontální lanka a získat tak mřížkový výplet, pověsit na ně své oblíbené upomínkové předměty: fotografie, obrázky, dekorace, magnety a různé suvenýry. Estetika zábradlí tedy do značné míry závisí na vzhledu schodů a měla by být jejich stylovým, estetickým a funkčním doplňkem.

    Schodišťové zábradlí lze uchytit po stranách nebo na nášlapech
    Schodišťové zábradlí lze uchytit po stranách nebo na nášlapech

    Pokud se rozhodnete udělat si schodiště, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

     

    Odborný článek 1041
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Dřevěné schody?

    Máme 443 realizátorů v oblasti Dřevěné schody:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 443 realizátorů v oblasti Dřevěné schody
    9.5
    0

    Ivo Kiša - Truhlářství


    9.4
    0

    MT interier


    9.5
    0

    Lubomír Srnský


    9.5
    0

    Roman Doležel


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena