V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Terasa

    Tento článek si přečetlo více než 682+ uživatelů
    Jaro je tady…slunečné dny pomalu začínají a venku se tráví stále více času. Zřízení terasy je nepostradatelnou součástí úpravy domu nebo jeho okolí. Pokud jste ještě nezačali přemýšlet o její konstrukci, teď je ta správná doba! Kam jí umístit? Jak pro ni připravit podklad? Jaké podlahové krytiny zvolit? Tento článek se zabývá právě těmito otázkami.
    Odborný článek 682
    WPC terasa
    Máme 164 realizátorů v oblasti Dřevěné terasy:

    1. Jak připravit podklad pro terasu

    Terasu lze postavit na vršku domu na rovnou střechu nebo nad jiné obytné či pomocné místnosti, jako jsou garáže nebo sklepy. Když je terasa nad místností, musí být mimořádně dobře izolována. Vodotěsná terasa je základem vašeho klidného spánku. Pokud je však terasa nastavena samostatně, je nutné pro ni řádně připravit podklad. Pokud terasa sousedí s budovou, je třeba kromě přípravy podkladu věnovat náležitou pozornost také dilatační mezeře mezi stávající budovou a budoucí terasou.

    Terasu lze vyrobit prodloužením stávající železobetonové desky pomocí vhodné ocelové nebo dřevěné konstrukce. Nejjednodušší způsob umístění terasy je samozřejmě přímo na zem, ale v takovém případě musí být zemina pod ní vyplněna a zhutněna. Nejprve je třeba vyhloubit vrstvu půdy předpokládaných rozměrů, poté se do ní nalije vrstva písku a štěrku a dobře se zhutní, dokud se nezíská homogenizovaný a tvrdý podklad.

    2. Odvodnění terasy

    2.1. Sklon terasy

    Pokud je terasa umístěna nad obytnými nebo pomocnými místnostmi, je ještě významnější postarat se o kvalitní odvodnění. Nově vybudovaná terasa musí mít nejprve řádně uspořádanou drenáž a je důležité, aby celý povrch měl sklon asi 2%. My toto nepocítíme, ale takovýto sklon vodu bez problému „vyžene“ ven. Vhodný sklon lze vytvořit osekáváním nebo nakloněním povrchu betonu nebo cementového potěru. Tento sklon by měl být asi 1 cm na metr. Dešťová voda tak bude proudit do odtoku, který musí mít každá terasa, a odtud pak do země nebo do nádrže.

    2.2. Hydroizolace

    Každá terasa, která je umístěna nad obytným prostorem, musí být naprosto vodotěsná. Jedině tak lze zabránit úniku vody do místností pod ní, který by bezesporu způsobil velké škody. Zvláště nepříjemné to může být, pokud pod vámi bydlí sousedé. Za tímto účelem se obvykle pokládá živičná fólie, která je přivařena nebo jinak připevněna k podkladu tak, aby nezůstala sebemenší trhlina, skrz kterou by mohla prosáknout voda. Pokud je terasa umístěna na zahradě, hydroizolace je žádoucí, ale ne povinná.

    3. Podlaha terasy

    Terasy jsou obvykle pokryty dřevěným obkladem, dlaždicemi nebo kamenem. Dřevo je velmi vhodný materiál pro terasy, protože dělá prostředí pohostinnějším a příjemnějším, ale musí být adekvátně chráněno láky a nátěry. Kromě toho bychom měli používat tvrdší a kvalitnější dřevo, jako je sibiřský modřín nebo teak. Pokud se rozhodnete pro keramické obklady, musí být pro vnější použití vybrány ty nejkvalitnější. Musí totiž odolat před vnějšími vlivy jako jsou mráz, horko nebo velké množství srážek. Méně problematický je výběr kamene, který je sám o sobě odolný. O druhu kamene byste se však měli poradit s dodavatelem, protože ne všechny jsou pro tento účel vhodné. Některé jsou např. velmi kluzké a je jen otázkou času, než si přivodíte nepříjemné zranění.

    4. Prkenná podlaha, palubka

    Desky nebo prkna jsou jedním z nejoblíbenějších způsobů zakrytí terasy. Je to proto, že jsou velmi příjemné na dotek, můžete po nich chodit bosí, na slunci se nadměrně nezahřívají, a přitom působí přirozeně a autenticky. Palubová terasa se hodí prakticky do každého domu a na jakoukoliv terasu. Zároveň si musíte uvědomit, že pokud jsou terasová prkna vyrobena z masivního nebo tepelně upraveného dřeva, bude dřevo kromě ochranné úpravy a nátěru citlivější na povětrnostní podmínky a teplotní výkyvy.

    5. Terasová prkna WPC

    Vynikající alternativou dřevěných prken je WPC. Jedná se o dřevěný kompozit, který je k dispozici v mnoha různých provedeních a barvách, takže je skvělou náhradou přírodního dřeva. Desky WPC pro zahradu a dvůr jsou mnohem odolnější a mají větší životnost, i když se poněkud liší od skutečného dřeva. Desky WPC jsou skvělým řešením pro místa s velkým množstvím vlhkosti a vody, protože odolávají mnohem lépe než skutečné dřevo. Jsou ideální do oblastí kolem bazénů, jezírek, rybníků a podobně.

    WPC desky jsou extrémně odolné a navíc líbivé
    WPC desky jsou extrémně odolné a navíc líbivé

    Pokud se rozhodnete udělat si terasu, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 682
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Dřevěné terasy?

    Máme 164 realizátorů v oblasti Dřevěné terasy:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 164 realizátorů v oblasti Dřevěné terasy
    9.5
    0

    David Rous


    9.6
    0

    LONICERA s.r.o.


    9.5
    0

    Fídler Jiří- truhlářství


    9.4
    0

    Stolařství Josef Basler


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena