V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Terasa

    Tento článek si přečetlo více než 523+ uživatelů
    Terasa je obvykle de facto prodloužení obývacího pokoje. Veškerý shon, který se odehrává v každé domácnosti, se v jarních a letních večerech přenáší na terasu. Z terasy se rázem stane místo pro setkávání a relaxaci. V tomto textu vás upozorníme na to, na co byste si měli dát pozor při navrhování a plánování terasy; zejména pokud jde o její velikost, materiály a samozřejmě ceny.
    Odborný článek 523
    Terasa
    Máme 164 realizátorů v oblasti Dřevěné terasy:

    1. Plánování terasy

    Při plánování terasy byste si měli nejprve položit otázku, k čemu bude sloužit. Budete se na ní opalovat? Bude sloužit jako dětské hřiště nebo venkovní kuchyň s malou jídelnou? Nebo tam chcete jen lenošit, číst si a nic víc? Než navštívíte architekta a svěříte mu své záměry, zkuste na internetu najít obrázky vysněné terasy. Je důležité, abyste přesně věděli, co byste chtěli, protože jen tak bude možné terasu navrhnout podle vašich očekávání. Z koláže obrázků, které se vám líbí, může architekt také zjistit, který styl je pro vás nejvhodnější. Výběr je prakticky neomezený, od rustikálních „babičkovských“ teras až po jednoduché, moderní terasy skandinávského typu.

    2. Směrování terasy

    Využití a poloha terasy spolu přímo souvisí. Pokud chcete na terase např. bazén, vedle kterého byste se navíc mohli opalovat, pak je místo na jižní straně samozřejmě nejlepší volbou. Tím je zajištěno, že bude celý den vystaven slunci. Terasa na západní straně znamená sluneční světlo odpoledne a večer, tedy pozorování západu slunce, pokud jste romantická duše. Terasa na východní straně je naopak určena ranním ptáčatům, která rády popíjejí první šálek kávy s prvními slunečními paprsky. Severně orientovaná terasa poskytuje stín a chládek po celý den. Než se definitivně rozhodnete, kde budete stavbu provádět, doporučujeme vám, pokud možno, sednout si na každém z těchto míst alespoň hodinu nebo déle; tímto způsobem si uděláte lepší představu.

    3. Velikost terasy

    Velikost terasy závisí na tom, k čemu bude sloužit. Rozměry, které umožňují volný pohyb na terase, jsou 3x3m. Je však třeba si uvědomit, že terasa potřebuje ochranu i v zimě, kdy není využívána. Velká plocha terasy znamená nejen že si lépe odpočinete, ale také vyšší náklady na údržbu.

    4. Vzhled terasy

    Pokud je terasa vedle domu nebo je s ním spojena, pak věnujte velkou pozornost sladění barev interiéru a exteriéru. Zeleň na terase poskytuje stín, ale také ochranu před nežádoucími pohledy. Vysazením určitých druhů rostlin udržíte stranou nežádoucí hmyz. Vysazením jiných ho naopak přilákáte. Mějte tedy na paměti i toto, nejen estetické hledisko.

    5. Nábytek vhodný pro terasy

    Nejdůležitější je v první řadě navrhnout terasu podle vlastního přání. Jen proto, že jsou otevřené kuchyně v trendu a vypadají dobře, neznamená to, že ji potřebujete. Pokud si jako doplněk voňavé zahrady zvolíte romantický styl, zdá se nám, že správnou volbou je nábytek z litiny nebo ratanu. Pokud dáváte přednost spíše pro redukované a minimalistické linie, pak by zahradní nábytek měl mít stejné vlastnosti. Pokud si koupíte čalouněná křesla, lehátka nebo postel, terasa se rychle promění v pohodlný a žádaný venkovní obývací pokoj. Než si to vůbec uvědomíte, budete tam trávit více času než uvnitř.

    6. Podlahové krytiny na terasu

    Podlaha terasy může být vyrobena ze dřeva, z desek z přírodního kamene, betonu nebo keramických dlaždic.

    6.1. Dřevěná podlaha

    Dřevěné podlahy mají tu výhodu, že se jejich povrch tak rychle nezahřívá, a tak je chůze po nich příjemnější. Dřevěné terasy jsou měkčí než kamenné. Kámen je ve srovnání se dřevem odolnější.

    6.2. Kamenná podlaha

    Kamenné dlaždice jsou k mání v bezpočtu odstínů a vzorů. Ale pozor! Buďte opatrní při výběru venkovní dlažby, protože v zimě nebo v dešti se kámen může klouzat. Proto je důležité při nákupu keramiky na terasu dbát na dobré technické vlastnosti včetně vysoké odolnosti proti uklouznutí.

    6.3. Kompozitní podlahové krytiny

    Pojem kompozitní podlaha je jiný název pro terasy WPC. V poslední době jsou nejoblíbenější a nejžádanější podlahové krytiny z bambusových vláken a plastu (desky nebo panely = 70% dřevovláknitých kompozitů / 30% polymerů,). WPC se vyznačuje snadnou instalací, odolností, trvanlivostí a skutečností, že samotné obložení je vyrobeno z plastu, což znamená, že je vhodná také pro povrchy vystavené vodě - kolem bazénů, rybníků nebo na povrchy bez střechy.

    7. Vnější podlahové krytiny na terasy - ceny a způsoby pokládky

    Cena terasy závisí na rozměrech, materiálech, způsobu montáže a v neposlední řadě na dodavateli.

    7.1. Pokládka venkovních dřevěných podlah

    Přibližné náklady na instalaci venkovní dřevěné podlahové krytiny z teaku nebo jiného dřeva, s přihlédnutím ke standardní spotřebě materiálů, jsou přibližně 600Kč / m2.

    7.2. Cena dřevěné terasy

    Orientační cena dřevěné terasy ze sibiřského modřínu na podkonstrukci s výškou do 20 cm je kolem 1700Kč / m2.

    7.3. Cena WPC terasových prken

    Cena WPC (woodplastic) prken spolu s přípravou podkladu a instalací je kolem 3000Kč / m2. Terasa WPC se skládá z dřevěných kompozitních prken nebo panelů připevněných k spodní konstrukci.

    Ukázka keramických obkladů na terasu
     Ukázka keramických obkladů na terasu

    Doufáme, že s pomocí našich tipů se z vaší terasy stane mnohem více než jen prostor pro společenský život - místo, kde se každý den vytvoří nezapomenutelné vzpomínky.

    Pokud se rozhodnete pro stavbu terasy, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také zhotovitele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 523
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Dřevěné terasy?

    Máme 164 realizátorů v oblasti Dřevěné terasy:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 164 realizátorů v oblasti Dřevěné terasy
    9.4
    0

    Stavební truhlářství Šimůnek


    9.5
    0

    Michal Tyc


    9.5
    0

    Truhlářství Jiří Novotný


    9.2
    0

    ARKÝŘ, spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena