V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Druhy laků a nátěrů na dřevo

    Tento článek si přečetlo více než 945+ uživatelů
    Role laků a nátěrů je především v ochraně a konzervaci dřeva, ale nedá se přehlédnout ani estetický faktor. Laky a nátěry chrání dřevo před mechanickým poškozením, protože obsahují pojivo, které vytváří povrchovou ochrannou vrstvu. Kromě pojiv laky obsahují ředidla, pigmenty a různé přísady. Úlohou ředidla je, aby byl lak tekutější, pigmenty mu dávají barvu a přísady například udržují pružnost dřeva.
    Odborný článek 945
    lak na drevo
    Máme 848 realizátorů v oblasti Lakování dřeva:

    1. Lakování dřeva

    1.1. Je lakování vůbec nutné?

    Dřevo je přírodní materiál, šetrný k životnímu prostředí, s dobrými mechanickými a izolačními vlastnostmi, příjemný na dotek, ale je bohužel dost citlivý. Rozpad dřeva vystaveného vnějším vlivům je způsoben mnoha faktory, jako jsou voda, vlhkost, UV záření, teplo, světlo a škůdci. Vlhkost a voda vstupují do pórů dřeva a způsobují jeho expanzi. Když však toto dřevo vyschne, smrštění vede k popraskání. UV paprsky ovlivňují rozklad lignocelulózy a mění barvu dřeva, resp. začne šedivět.

    1.2. Nátěry prodlužují trvanlivost dřeva

    Lakování je nepostradatelnou součástí údržby dřevěných prvků. Lak na dřevo je o to nezbytnější, pokud jde o vnější prvky jako jsou ploty, lavičky, přístřešky, zábradlí... Lak nebo nátěr ochrání dřevo před vnějšími vlivy, vlhkostí a škůdci, a tím zajistí jeho trvanlivost. Nátěry někdy obsahují pigmenty, takže dřevo může po nalakování změnit barvu. Lak bezpochyby prodlužuje životnost již poškozených dřevěných prvků, pokud je „chytíme“ v počáteční fázi problému.

    2. Lak na bázi pryskyřice

    Laky na bázi pryskyřice se dělí na dva typy: akrylové a alkydové. Akrylové laky jsou novějšího typu a jsou extrémně odolné. Tyto povlaky obsahují až 10% organických rozpouštědel, a jsou proto méně toxické. Na druhou stranu alkydové látky jsou starší a jsou vyrobeny na bázi lněného oleje a používají se na vnitřní i vnější povrchy.

    3. Lak na bázi oleje

    Olejové laky na dřevo obsahují oleje z přírodní pryskyřice. Tyto laky neobsahují téměř žádné umělé látky a proto jsou často první volbou mnoha zákazníků. Doporučujeme je především pro dřevěné prvky, se kterými jste v přímém a častém kontaktu, jako je například zahradní nábytek, na kterém sedíte skoro každý den.

    Lak na dřevo je nezbytným prvkem údržby materiálu, který je vystaven venkovním vlivům
    Lak na dřevo je nezbytným prvkem údržby materiálu, který je vystaven venkovním vlivům

    4. Nátěry z přírodní pryskyřice

    Nátěry z přírodní pryskyřice jsou na bázi rostlinných smol a lněného oleje, takže jsou zdraví naprosto neškodlivé. Jsou také šetrné k životnímu prostředí. Protože je však samotný povlak velmi citlivý, prvky by s ním měly být potahovány častěji. Není také vhodný pro dřevěné prvky, které jsou neustále vystavovány vnějším vlivům.

    5. Nitrocelulózový lak

    Nitrocelulózový lak na dřevo obsahuje jak pryskyřici, tak nitrocelulózu, přičemž jejich poměr se u jednotlivých produktů liší. Nitrocelulózové nátěry jsou vodotěsné a používají se hlavně k natírání nábytku. Tyto laky však obsahují toxické látky, proto je třeba je používat s extrémní opatrností a ochrannými prostředky. Navrhujeme, abyste při použití zdraví škodlivého laku na dřevo veškerou práci prováděli venku.

    6. Nátěry z polymerních pryskyřic

    Všechny polymerní nátěry na dřevo jsou na bázi syntetických pryskyřic. Mohou být polyuretanové, epoxidové nebo polyesterové. Částečně také obsahují umělé látky, proto by měly být používány velmi obezřetně. Obecně lze říci, že lak na dřevo z polymerových pryskyřic je velmi odolný, takže jej lze použít i do exteriéru.

    7. Lak na dřevo - cena

    Ceny laků a nátěrů na dřevo se liší podle druhu, typu a kvality. Cena polymerových pryskyřičných, akrylových a olejových laků se pohybuje kolem 190 - 400Kč za standardní balení 0,75 l.

    Pokud se rozhodnete lakovat dřevo, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také lakýrníky a dodavatele, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 945
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Lakování dřeva?

    Máme 848 realizátorů v oblasti Lakování dřeva:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 848 realizátorů v oblasti Lakování dřeva
    9.7
    0

    Pavel Budín


    9.3
    0

    Michal Hrzán


    9.2
    0

    Jaroslav Částek


    9.4
    0

    Martin Zajac


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena