V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Nejkrásnější barva dřeva je určitě ta přírodní, ale časem nás možná omrzí. Dřevo můžeme bez problémů natřít různými barvami (většinou si však volíme přírodní odstíny), různými nátěry, laky a mořidly.
    Odborný článek 187
    01
    Máme 848 realizátorů v oblasti Lakování dřeva:

    1. Vodou ředitelné barvy na dřevo

    Stále častěji se k ošetření dřeva používají barvy na vodní bázi, které jsou šetrnější k životnímu prostředí a lidem. Výpary barev na vodní bázi nejsou škodlivé a nedráždí ani sliznice. Proto je především při natírání dřeva uvnitř budovy použití vodou ředitelných barev téměř naprosto nezbytné.

    2. Lak na dřevo

    Dřevo na vnější straně domu, na fasádě, musí být chráněno povrchovou úpravou odolnou vůči UV záření. Proto se k ošetření dřeva nejčastěji používá speciální lak, který může být buď na bázi vody nebo pryskyřice.

    01.jpg
    Barvy na vodní bázi jsou šetrnější k životnímu prostředí

    3. Barvy na dřevo

    U staršího dřeva různé lazury, laky a barvy na dřevo je třeba nanášet až po důkladné přípravě povrchu a odstranění staré vrstvy nátěru, případně po zatmelení poškozených míst. Nové dřevo je třeba před natíráním ošetřit biocidním přípravkem, zvláště když je dřevo v exteriéru nebo v místnostech vystavených vlhkosti. Tento nátěr chrání dřevo především před napadením hmyzem a houbami. Když dřevo není vystaveno vlhkosti, tento nátěr není nutný.

    Po úplném vyschnutí biocidního přípravku se materiál natře základním nátěrem na dřevo. Tento nátěr je podkladem pro konečnou barvu. Po vyschnutí první vrstvy základního nátěru se aplikuje druhá vrstva. V případě potřeby po vyschnutí prvního nátěru dřevo můžete přebrousit, totéž můžete zopakovat i po vyschnutí druhé vrstvy nátěru.

    Nakonec se přes základní nátěr nanáší finální barva. Pokud je to nutné, po vyschnutí první vrstvy naneste další vrstvu finální barvy. Všechny nátěry musí být na stejné bázi - vodní nebo olejové. Nejjednodušší a nejbezpečnější je, když jsou použité produkty vyrobeny týmž výrobcem, který zaručuje jejich naprostou kompatibilitu.

    4. Natírání dřeva - cena

    Cena za natírání dřeva závisí na velikosti a tvaru povrchu, potřebě broušení a tmelení a druhu barvy nebo laku na dřevo. Za natření dřevěného plotu nebo dřevěné konstrukce zaplatíte cca 160 - 250Kč /m2. Za lakování dřeva polymerovými pryskyřicemi zaplatíte 400 - 500Kč/litr.

    Odborný článek 187
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Lakování dřeva?

    Máme 848 realizátorů v oblasti Lakování dřeva:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 848 realizátorů v oblasti Lakování dřeva
    9.5
    0

    Malíři Rekart


    9.1
    0

    VašiMalíři.cz


    9.4
    0

    Petr Novotný


    9.2
    0

    Martin Frank - malování a nátěry


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena