V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Samonivelační potěr je speciální typ podlahové krytiny, která se tekutém stavu nanáší na betonový podklad. Díky svému chemickému složení a vlastní hmotnosti se potěr rovnoměrně rozprostře po povrchu a sám se vyrovná, takže hotová podlaha je rovná a hladká. Samonivelační potěr není stejný jako běžný cementový potěr. V tomto textu se budeme zabývat rozdíly.
    Odborný článek 208
    01
    Máme 170 realizátorů v oblasti Samonivelační potěr:

    1. Samonivelační potěr: výhody

    Samonivelační potěr je speciální druh potěru, který se vyznačuje schopností samoúrovnávání. To znamená, že po aplikaci se potěr sám rozprostře a vyrovná nerovnosti povrchu, aniž by bylo zapotřebí manuálního zásahu. Samonivelační potěry jsou vyrobeny z polymerních materiálů, které reagují na gravitaci a rozprostírají se, aby dosáhly rovnoměrného povrchu. Tento proces je založen na kapilárních silách, které působí mezi částicemi potěru. Výhodou samonivelačního potěru je, že rychleji schne a má menší tloušťku. Kromě toho umožňuje také lepší tepelnou účinnost, zejména v kombinaci s nízkoteplotním vytápěním. Protože je směs vyrobena ve výrobním závodě, je homogennější a hotová podlaha je kvalitnější a lépe vypadá. Vyznačuje se také dobrou pevností v tlaku a ohybu.

    1.1 Samonivelační potěr umožňuje rychlou realizaci

    Samonivelační potěry jsou navrženy tak, aby byly snadno aplikovatelné. Potěr se jednoduše nalije na připravený povrch a sám se rozprostře. To znamená, že potěr vyžaduje minimální úsilí a zručnost při aplikaci. Samonivelační potěr umožňuje rychlou práci bez zbytečných zdržení. Je to velmi stabilní materiál bez nežádoucích jevů, jako je pnutí v důsledku smršťování. Další žádoucí výhodou je, že v zásadě nepotřebuje další výztuž.

    1.2 Menší hlučnost

    Výhodou samonivelačních potěrů je i menší konečná tloušťka podlahy. Díky této "úspoře" lze výškový rozdíl využít k instalaci zvukové izolace, která dodatečně izoluje mezipodlažní desky, aniž by se zvýšila úroveň podlahy a snížila výška stropu v místnosti.

    Samonivelační potěr je přibližně o 25 % tenčí než cementový

    2. Kdy se samonivelační potěr používá?

    Samonivelační potěr je vhodným podkladem pro keramickou dlažbu, parkety, laminátové a jiné podlahové krytiny. Tento typ podlahové krytiny je vhodný zejména v kombinaci s podlahovým vytápěním. Tekutý potěr se nalije mezi trubky, vyplní prostor mezi nimi a tím je lépe chrání. Kromě toho se v potěru objevují vzduchové bubliny, stejně jako v jiných kapalinách. Zde jsou velmi užitečné, protože akumulují teplo z trubek a přenášejí ho na celou plochu podlahy.

    samonivelacni-poter.jpg
    Samonivelační potěr je ideálním typem podlahy pro podlahové vytápění

    3. Příprava podkladu pro samonivelační potěr

    3.1 Příprava na lití potěru

    Podklad by měl být připraven dle pokynů výrobce potěru. To zahrnuje očištění podkladu od nečistot, prachu, mastnoty a odstranění volných částic. Pokud je podklad velmi nerovný, může být vhodné použít přípravky na vyrovnání nebo primera, který zlepší přilnavost potěru. 

    V případě podlahového vytápění se musí na izolační desky, na které se pokládá trubka podlahového vytápění, použít také výztužná síťka nebo  tzv. nopová fólie. Nakonec se vylije samonivelační potěr

    3.2 Směs pro samonivelační potěr

    Samonivelační potěr se připravuje smícháním s vodou. Přesný poměr vody a potěru by měl být dodržen dle pokynů výrobce. Směs by měla být míchána pomocí míchadla, dokud není dosaženo homogenní konzistence bez hrudek. 

    4. Samonivelační potěr a podlahové vytápění

    Samonivelační potěr má vynikající tepelnou vodivost, takže je ideální pro instalaci podlahového vytápění. Instalace podlahového vytápění do samonivelačního potěru je snadná, protože trubky se jednoduše zalijí do potěru, musí být zcela zakryté. Po zaschnutí a vytvrzení potěru je povrch nad podlahovým vytápěním rovný a homogenní, což umožňuje rovnoměrný průchod tepla z trubek podlahového vytápění do místnosti.

    5. Samonivelační potěr - cena

    Cena samonivelačního potěru závisí na povrchu podlahy, požadované tloušťce potěru, druhu materiálu a samozřejmě na dodavateli. Potěr o tloušťce 4,5 cm  stojí 350 - 400Kč / m2.

    Odborný článek 208
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Samonivelační potěr?

    Máme 170 realizátorů v oblasti Samonivelační potěr:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 170 realizátorů v oblasti Samonivelační potěr
    9.6
    0

    AAP HRANICE s.r.o.


    9.8
    0

    STAVO KAMENÍK s.r.o.


    9.8
    0

    Tibor Méri - stavební práce


    9.5
    0

    FinalPro LK s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena