V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Panoramatické okno sahá od podlahy ke stropu, od jedné boční stěny ke druhé, což prakticky znamená, že při pohledu zvenčí zakrývá větší část fasády budovy. V tomto článku se budeme zabývat různými typy panoramatických oken a jejich výhodami a nevýhodami.
    Odborný článek 170
    panoramaticke okno
    Máme 16 realizátorů v oblasti Panoramatické stěny a okna:

    1. Co je to panoramatické okno?

    Panoramatické okno nebo stěna je okenní otvor větších rozměrů (2500 mm × 2000 mm nebo více), který umožňuje maximálně využít přirozené světlo a teplo a zároveň poskytuje panoramatický výhled na okolní krajinu. Jak rozlišit panoramatické okno od panoramatické stěny? Termín panoramatické okno se nejčastěji používá v případě, že se jedná o okno větších rozměrů, jehož výška parapetu je umístěna nad povrchem podlahy a nedosahuje až ke stropu. Termín panoramatická stěna se používá v případě, že skleněná plocha okna sahá od podlahy až ke stropu. Tímto způsobem je vyplněna podstatná část fasády a okno se prakticky stává stěnou.

    Panoramatické okno se obvykle umisťuje do obytných prostor, kde je potřeba denního světla největší. Větší podíl denního světla působí příznivěji na lidi a jejich činnosti během dne.
    01.jpg
    Kromě toho, že panoramatické stěny vypadají výjimečně, umožňují také vynikající prostup světla prostorem

    2. Panoramatická okna a stěny: způsob otevírání

    2.1 Pevná

    Již samotný název napovídá, že se jedná o typ panoramatického okna, které neumožňuje otevření a větrání místnosti. Tento typ se často kombinuje s jinými. Jedna část okna je tedy pevná a nabízí pouze široký panoramatický výhled do okolí, zatímco druhá část umožňuje otevírání a větrání místnosti.

    2.2 Posuvná se zdvihem

    Pokud jde o tyto varianty panoramatické stěny, posuvné křídlo se před otevřením mírně nadzvedne a poté se posouvá po kolejnici vedle pevné části. Křídla nejsou v jedné rovině, ale stěna se přesto těsně uzavírá a je dobře izolovaná, což zajišťuje příjemné klima v místnosti. Zvláštností tohoto systému je, že je možné realizovat nízký práh instalovaný v podlaze.

    Nízký práh tak umožňuje volný průchod bez překážek. Z tohoto hlediska je považován za dokonalé, elegantní a funkční řešení. Maximální doporučený rozměr je přibližně 4000 mm × 2400 mm.

    2.3. Sklopná a posuvná

    Tento systém se vyznačuje tím, že panoramatická stěna se otevírá pomocí výsuvného jezdce, takže křídlo se nejprve otevře „na větračku" a poté se vysunutím spodní části vyrovná. To umožňuje, aby se křídlo posouvalo vedle pevné části, i když jsou obě křídla v jedné rovině. Tato varianta panoramatické stěny je také nejprodávanějším typem a je k dispozici v plastovém nebo hliníkovém provedení. Doporučuje se omezit rozměry na 3200 × 2200 mm.

    02.jpg
    Panoramatická okna propouštějí do prostoru nejvíce světla a tepla a na druhé straně nabízejí překrásný výhled

    2.4 Shrnovací posuvná (harmonika)

    Shrnovací posuvná stěna se skládá z několika segmentů (panelů), které se k sobě skládají podobně jako harmonika. Existuje několik způsobů a směrů otevírání: otevírání všech panelů na jednu stranu, částečné otevírání panelů vlevo nebo částečné otevírání panelů vpravo. Možné je nízkoprahové provedení. Maximální doporučený rozměr tohoto prvku je 4800 mm × 2200 mm.

    2.5. Balkonové dveře

    Jednou z mnoha variant panoramatických stěn jsou balkonové dveře, které umožňují volný přístup na balkon nebo terasu; v podstatě mají stejnou funkci jako všechny ostatní panoramatické stěny, kromě pevných - přechod z interiéru do exteriéru. Zvláštností balkonových dveří je, že ve spodní části křídla je zabudována 10 cm lišta. Sklo se tak nedostane na podlahu.

    03.jpg
    Balkonové dveře mohou být součástí panoramatické stěny, která umožňuje pohodlný přístup na balkon nebo terasu

    3. Panoramatická stěna - výhody

    Většinu času, který trávíme doma, trávíme v obývacím pokoji, který je v moderních domech často spojen s jídelnou a kuchyní. O to důležitější je denní světlo a větrání. Jedním z důležitých faktorů je propojení vnitřního prostoru s venkovním prostorem (terasa, zahrada). Všechny tyto pozitivní vlastnosti zajišťuje panoramatická stěna, která opticky zvětšuje prostor, propouští mnohem více denního světla než běžné okno a zároveň nabízí krásný panoramatický výhled do okolí.

    Panoramatická stěna je proto nejlepším funkčním řešením v místech, kde je vysoká frekvence přechodů z interiéru do exteriéru (a naopak). Panoramatické stěny se vyrábějí z dvojitého nebo trojitého skla, přičemž nejčastěji se používá bezpečnostní tvrzené sklo, které poskytuje ochranu a bezpečnost před případným poškozením.

    4. Panoramatická stěna - nevýhody 

    Mezi nevýhody panoramatické stěny patří náklady a údržba. Cena panoramatické stěny závisí na rozměrech, typu zasklení, typu a způsobu otevírání a profilu nebo materiálu rámu. Stejně jako u běžných oken je nejlevnějším materiálem plast. Mějte na paměti, že mýt tento prvek vyžaduje spoustu času a někdy (zejména zvenku) dokonce výškové práce.

    04.jpg
    Panoramatická stěna opticky zvětšuje prostor, propouští dostatek denního světla a nabízí krásný výhled do okolí

    5. Panoramatická okna - cena

    Kolik stojí panoramatická stěna? Panoramatická stěna je díky svým velkým rozměrům mnohem dražší než klasická okna. Ceny za rozměry kolem 300x350x260 cm se pohybují mezi 40.000 - 60.000Kč. Cena posuvných oken závisí především na typu nebo způsobu otevírání: paralelně odstavné posuvné sklopné okno, shrnovací stěna, posuvné stěna se zdvihem, posuvná bezrámová okna a stěna… Dalším důležitým faktorem jsou jejich rozměry. Za rozměry 300x260 cm zaplatíte 30.000 - 100.000Kč a nejběžnější cena za posuvné stěna je kolem 60.000Kč.

    6. Panoramatická okna, ano či ne?

    Rozhodnutí o výběru panoramatického okna nebo panoramatické stěny je zcela na vás. Faktem však je, že i přes vyšší počáteční investici nebudete litovat, že jste se rozhodli pro tento prvek. Ve prospěch panoramatického okna hovoří výše uvedené skutečnosti, větší efektivita a prosvětlení obytného prostoru, větrání a širokoúhlý panoramatický výhled do okolí. Pokud cena nehraje zásadní roli, koupě se rozhodně vyplatí.

    Odborný článek 170
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Panoramatické stěny a okna?

    Máme 16 realizátorů v oblasti Panoramatické stěny a okna:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 16 realizátorů v oblasti Panoramatické stěny a okna
    9.3
    0

    NOBLA s.r.o.


    10
    0

    SAŠ GLASS, s.r.o.


    9.9
    0

    Alumoravia s.r.o.


    9.9
    0

    STAR okna, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena