V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Geotechnická zpráva je dokument prokazující složení, únosnost a některé další vlastnosti půdy. Vypracovává jí kvalifikovaný odborník - geotechnik. Na základě průzkumu a údajů z terénu může projektant stavby určit vhodné základy pro stavbu s ohledem na předpokládané zatížení a zároveň stanovit další požadavky nebo opatření pro bezpečné provedení díla.
    Odborný článek 166
    geologicka zprava
    Máme 28 realizátorů v oblasti Geotechnika:

    1. Příprava

    1.1 V jaké fázi výstavby se průzkum provádí?

    Zpráva o geotechnickém průzkumu je obvykle vyžadována jako příloha projektové dokumentace potřebné pro vydání stavebního povolení. Obsahuje informace o složení zeminy, které jsou rozhodující pro další projektování stavby. Zahrnuje též výpočty pro základy budovy, ochranu stavební jámy, odvod odpadních vod atd. Vypracovává na základě prohlídky terénu nebo místa, kde má být stavba postavena.

    1.2. Průzkum terénu

    Důležitá je spolupráce investora a odborníka na geotechniku, kdy se po společném rozhovoru připraví sondážní výkop. Zda bude výkop prováděn ručně, nebo mechanizací, závisí na typu terénu, místa a složitosti objektu. Důležitá je především hloubka, která opět závisí na lokalitě a složitosti objektu. 

    V případě obzvláště problematického a stavebně náročného místa se provádí průzkum zemin vrtáním nebo dynamickou penetrační zkouškou.

    01.jpg
    Geotechnický průzkum vám může v budoucnu ušetřit spoustu nákladů

    2. Účel geotechnického průzkumu

    2.1 Údaje o složení a únosnosti půdy

    Hlavním účelem průzkumu je, aby odborník na základě terénní prohlídky, výkopových prací a zkoumání dalších údajů získal údaje o složení půdy, únosnosti půdy a možné přítomnosti podzemní vody. Projektant zase získá veškeré informace potřebné pro určení základů, pro terénní úpravy a pro výběr adekvátních materiálů. 

    Geologická zpráva obvykle poskytuje informace o tom, zda je na daném místě možná výstavba.

    2.2 Geotechnická zpráva k žádosti pro místní úřad

    Geotechnická zpráva je obvykle vyžadována jako příloha projektové dokumentace potřebné pro stavební povolení. Před vypracováním projektové dokumentace je vhodné získat geologický posudek. Podrobný inženýrsko-geologický průzkum poskytne informace nezbytné pro odpovídající návrh trvalé nebo dočasné stavby a také dostatečný podklad pro návrh způsobu založení stavby. Na základě této zprávy projektant navrhne nejvhodnější způsob založení a během stavby by neměly nastat žádné problémy (pokud nenastane nějaká nepředvídaná situace). Geologický průzkum zkoumá půdní podmínky, vlastnosti a hloubku spodní vody a stav úrovně terénu.

    2.3 Průzkum přispívá ke snížení nákladů

    Pozitivním důsledkem průzkumu jsou pochopitelně úspory, kterých lze dosáhnout díky přesným výsledkům, ke kterým se dobral. Z geologické zprávy získáte přesné údaje o tom, jaká půda se nachází pod vaším budoucím domem. Na základě údajů se správně navrhnou základy, určí se druh, množství a kvalita materiálů, které se mají použít, a způsob, jakým se má stavět, takže celý projekt bude proveden optimálně, efektivně, prakticky a racionálně. Tím lze předejít pozdějším škodám na stavbě způsobeným špatně provedenými základy.

    3. Cena geotechnické zprávy

    Náklady na zpracování dokumentu tohoto typu představují minimální náklady v rámci celkové stavební investice. Připočtete-li k tomu astronomické částky, které možná budete muset zaplatit za nápravu škod způsobených nedostatkem údajů o geologickém složení půdy, nemůžete pochybovat o tom, zda se zhotovení této zprávy vyplatí. Průměrná cena vypracování inženýrsko-geologického průzkumu s osvědčením, potřebného pro stavební povolení, se pohybuje mezi 5.000 a 15.000Kč.

    Odborný článek 166
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Geotechnika?

    Máme 28 realizátorů v oblasti Geotechnika:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 28 realizátorů v oblasti Geotechnika
    9.6
    0

    GEODETA - TC spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena