V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Vytápění pomocí infračervených panelů

    Vytápění infračervenými panely je považováno za netradiční způsob vytápění prostor domu. Ve srovnání s klasickým způsobem - vytápěním radiátory nebo kamny - je stále velmi vzácné. Infračervené (IR) panely šíří teplo sáláním a neohřívají vzduch, ale povrchy těles ve své bezprostřední blízkosti. Shrnuli jsme si zde několik hlavních faktů o této zajímavé metodě.
    Odborný článek 257
    infrapanely topeni
    Máme 14 realizátorů v oblasti Infrapanely:

    1. Jak IR vytápění funguje?

    Celý systém vytápění pomocí infračervených panelů funguje na principu vyzařování elektromagnetických vln v infračerveném spektru světla. U těchto panelů se teplo šíří výhradně zářením.

    Podstata vytápění pomocí infračervených panelů spočívá v tom, že se neohřívá vzduch, ale povrch v prostoru (podlaha, stěny, předměty, osoby). Jakýkoli povrch v bezprostřední blízkosti zářiče se ohřívá a teplo se pak šíří dále do místnosti. Proto je teplota v místnosti obvykle nižší, než jaká je považována za optimální u jiných typů vytápění; v tomto případě je teplo cítit pouze v dosahu vyzařování infračerveného panelu až do určité vzdálenosti, před infračerveným panelem nebo pod ním.

    2. Jaká je účinnost topného systému?

    Spotřeba energie je v porovnání s radiátorovým a podlahovým vytápěním o něco nižší, neboť teplo neuniká pláštěm budovy. Na druhou stranu tento typ vytápění využívá nejdražší zdroj energie - elektřinu

    Účinnost topného systému IR panelů závisí na několika faktorech, jako jsou velikost místnosti, tepelná izolace prostoru, počet a umístění panelů a další faktory. Nicméně, všeobecně lze říci, že infrapanely jsou považovány za velmi účinné. 

    Účinnost topného systému IR panelů se také zlepšuje díky tomu, že jsou řízeny termostatem, který umožňuje přesné nastavení teploty a ovládání topení v různých místnostech. Tím se minimalizuje zbytečné topení nebo ztráta tepla.

    Celkově lze říci, že účinnost topného systému iR panelů je vysoká, zejména pokud jsou instalovány správně a jsou používány v kombinaci s dalšími opatřeními pro zlepšení tepelné izolace a úspory energie.

    3. Instalace a montáž infračervených panelů, náklady na údržbu

    Instalace a montáž topných systémů s IR panely je ve srovnání s radiátorovým a zejména podlahovým vytápěním velmi jednoduchá a rychlá. IR panely se snadno montují na stěnu nebo strop. Nevýhodou naopak je, že nemohou přímo ohřívat pitnou vodu, takže je každopádně nutná instalace dalšího systému.

    infrapanely-topeni.jpg
    Instalace a montáž topných systémů s infračervenými panely je ve srovnání s radiátorovým a zejména podlahovým vytápěním velmi jednoduchá a rychlá

    4. Investiční náklady a roční spotřeba tepla

    Ve skutečnosti je velmi obtížné odhadnout roční náklady při vytápění infračervenými panely. Je však pravda, že díky možnosti směrové regulace se spotřeba energie mírně snižuje, ale cena za jednotku elektřiny je ve srovnání s topným olejem nepoměrně vyšší.

    Investice do infračerveného vytápění se lineárně zvyšuje s rostoucí obytnou plochou a počtem místností.

    Pokud máme místnost o rozloze 10 m2, bude investice ve srovnání s jinými způsoby vytápění rozhodně velmi výhodná. Pokud však máme v domě 20 takových místností, investice do tohoto typu vytápění se násobí 20. V tomto případě je lepší použít jiný druh vytápění nebo alespoň kombinovaný systém.

    5. Jaký je dopad IR na lidské zdraví?

    Vytápění pomocí infračervených panelů je považováno za systém s rychlou odezvou, který lze připojit k inteligentním instalacím. Díky přímému ohřevu těles v bezprostřední blízkosti panelu může být teplota v místnosti nižší a dosahovat 18 až 19°C. Z toho lze vyvodit, že infračervené panely vytvářejí příjemné podmínky pro bydlení.

    Negativním aspektem ze zdravotního hlediska je možnost popálení při dotyku panelu! Proto je třeba je chránit nebo namontovat na méně přístupné místo (strop). Další nevýhodou vytápění infračervenými panely je, že dlouhodobé přímé vystavení záření může způsobit zarudnutí pokožky. Je proto nutné zajistit vhodné místo pro montáž panelu tak, aby záření z panelu nepůsobilo přímo na osoby v místnosti.

    6. Infračervené panely - cena

    Cena infrapanelů se může lišit v závislosti na různých faktorech, jako jsou rozměry panelu, výkon, kvalita výroby a prodejní místo. V České republice můžete najít infrapanely za ceny od několika tisíc až po desetitisíce korun za kus. Doporučuji vám porovnat různé možnosti a vybrat panel, který vyhovuje vašim potřebám a rozpočtu. Například cena IR panelů do 350 W je zpravidla 5.000 - 12.000Kč /ks.

    Odborný článek 257
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Infrapanely?

    Máme 14 realizátorů v oblasti Infrapanely:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 14 realizátorů v oblasti Infrapanely
    9.4
    0

    Vladimír Prášil


    9.5
    0

    I-THERM, spol. s r. o.


    9.4
    0

    Studiolo


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena