V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Masivní dřevo nebo dřevotříska / překližka

    Je pravda, že se masivní dřevo používá méně často než v minulosti? Lze jej nahradit cenově dostupnějšími materiály? Dnes je průmysl levnějších desek na bázi dřeva poměrně rozvinutý, ale masivní dřevo si nadále zachovává mnoho výhod.
    Odborný článek 289
    masivni drevo
    Máme 229 realizátorů v oblasti Masivní nábytek:

    1. Masivní dřevo a dřevěné panely

    Dřevařský průmysl zahrnuje činnosti, při nichž se surové dřevo používá k výrobě různých výrobků, jako jsou trámy, prkna, dřevovláknité a dřevotřískové desky, překližky, ale také palivové dřevo, buničina a papír. V dřevařském průmyslu existuje tendence napodobovat masivní dřevo, avšak rozdíl mezi masivním dřevem a deskami na bázi dřeva je značný. 

    1.1. Masivní dřevo

    Masivní dřevo je vyrobené z plného profilu, tvarované a ošetřené ze všech stran, a právě tyto procesy ošetření a konzervace zvyšují jeho hodnotu a cenu. Díky tomu je masivní dřevo velmi pevné a často se používá na výrobu nábytku a dalších výrobků, které vyžadují stálost a odolnost. Za tímto účelem se kácí dub, javor, modřín, třešeň a další stromy. 

    1.2. Dřevěné desky

    Naproti tomu dřevěné desky (panely) jsou vyrobené z dřevní hmoty získané z různých druhů stromů, která je lepená, lisovaná nebo jinak upravená pro použití. Desky se často používají k výrobě nábytku (skříně, police, komody...), parket a dalších výrobků. V nábytkářském průmyslu mají dnes výrobky z masivního dřeva jen malý podíl.

    01.jpg
    Suroviny pro výrobu dřevotřískových desek jsou poměrně levné, ale nejsou příliš trvanlivé

    2. Vlastnosti dřeva

    Masivní dřevo je stále považováno za nejcennější a nejkvalitnější, ale vzhledem k rostoucím nákladům na jeho výrobu a dopravu si ho dnes mnoho lidí může jen stěží dovolit. Získává se z jehličnatých i listnatých stromů. Jednotlivé druhy se od sebe značně liší, proto je důležité dávat pozor, jaké dřevo si pro konkrétní použití vyberete.

    Dřevo je materiál se specifickými vlastnostmi, které jsou zcela odlišné od materiálů vyrobených člověkem. Lze říci, že má anatomickou strukturu. Je pórovité, skládá se z mnoha drobných vláken, jejichž směr a hustota určují směr sil, které na něj působí. Ačkoli to nemusí být na první pohled zřejmé, dřevo má také vysoký podíl vlhkosti. Při vysoušení nebo vysychání mění svůj tvar a strukturu. Nesprávné použití nebo špatný výběr tohoto materiálu může způsobit praskliny.

    02.jpg
    Dřevěná prkna se vyrábějí z kusů, které odpadávají při zpracování masivního dřeva a které se následně lisují a lepí.
    Právě proto, aby se zabránilo poškození, praskání nebo ohýbání dřeva, je třeba ho ošetřit. Existují různé techniky a prostředky, které se používají ke zvýšení jeho tvrdosti, trvanlivosti a ochrany.

    3. Dřevěná prkna

    K jejich výrobě se používají menší kusy masivního dřeva, které se spojují do větších celků. Jako materiál poslouží nekvalitní dřevo nebo dokonce dřevní odpad. Jejich cena je oproti masivu o něco nižší, přičemž některé jeho vlastnosti jsou výrazně lepší. V dřevařském průmyslu rozlišujeme:

    Lepené lamelové dřevo: vrstvené, dýhované dřevo, lepené masivní trámy

    Překližka: dýhované desky, desky na okna a dveře, bednění

    Dřevovláknité desky, MDF: husté nebo méně husté

    Dřevotřískové desky, OSB: jednovrstvé, dvouvrstvé

    4. Překližka / Dřevotříska

    Povrchová vrstva obou typů těchto desek je hladká a celistvá a lze ji dále zpracovávat - natírat, lakovat, dýhovat, lepit… Pokud jsou chráněny voděodolným nátěrem nebo lepidlem, mohou být použity i v koupelně nebo prádelně. Za tímto účelem je ideální koupit si nábytek přímo určený k použití ve vlhkých místnostech. Jedná se o materiál vyrobený z dřevního odpadu různého druhu (buk, dub, habr, lípa...), lepený syntetickými pojivy pod tlakem v několika vrstvách. V tomto „sendviči“ jsou tenčí vrstvy na okrajích a tlustší uprostřed. Velmi snadno se čistí, jsou mechanicky, tepelně a chemicky velmi odolné.

    03.jpg
    Díky vláknité struktuře lze truhlářské řezivo ohýbat, takže se výborně hodí pro výrobu zaoblených kusů nábytku.

    4.1 Překližka

    Toto je společný název pro kompozitní desky vyrobené ze tří nebo více vrstev loupaných nebo krájených dýh. Jednotlivé dýhy jsou na sebe lepeny křížem. Vyrábějí se ve speciálních lisech a lepení často vyžaduje použití chemikálií a pryskyřic. Protože se vyrábějí z méně kvalitního dřeva, jsou velmi levné, ale bohužel také často zdraví škodlivé. Přesto mají i dobré vlastnosti. Díky tomu, že jsou desky k sobě lepené křížem, materiál nepraská ani se nekroutí. Proto je možné takto vyrábět desky velkých rozměrů.

    4.2 Dřevotřískové desky

    Jedná se o desky, které se získávají lisováním dřevního odpadu z různých druhů dřeva. Jsou to v podstatě malé kousky dřeva, které se lepí a lisují v lisech za použití formaldehydových pryskyřic nebo jiných lepidel. Materiál na jejich výrobu je velmi levný a cenově dostupný, ale jejich výroba je pracnější. 

    Aby bylo možné dřevotřískové desky používat, je nutné je vylepšit, což se provádí lepením fólie, nejčastěji s imitací dřeva. Často se také dýhuje (pokrývá tenkou vrstvou dýhy). Dřevotřískové desky, které nejsou laminované, mají také řadu nedostatků - uvolňují se z nich chemikálie používané při lepení, drolí se a nejsou pružné.

    04.jpg
    K výrobě nábytku se používá masivní dřevo, které vypadá nejpřirozeněji a nejkrásněji.

    5. Výběr materiálů

    Výroba dřevěných desek zahrnuje energeticky náročné technologické procesy a škodlivé chemikálie, lepidla a pryskyřice. V každém případě je nábytek z masivního dřeva považován za lepší řešení, a to jak z ekologického, tak z estetického hlediska. Pečlivým výběrem a zpracováním masivního dřeva je možné vyrobit cenově dostupné výrobky, které vám budou sloužit po celý život.

    Odborný článek 289
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Masivní nábytek?

    Máme 229 realizátorů v oblasti Masivní nábytek:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 229 realizátorů v oblasti Masivní nábytek
    9.5
    0

    PPZ - truhlářství, s.r.o.


    9.5
    0

    Lubomír Srnský


    9.5
    0

    INDECO


    9.4
    0

    AADR interiéry


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena