V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Stále více lidí se rozhoduje pro instalaci tzv. centrálního vysávače. U tohoto systému je hlavní jednotka umístěna mimo obytné místnosti, nejčastěji ve sklepě, garáži nebo technické místnosti, a trubky jsou rozvedeny po celém domě tak, aby v každé místnosti byla přípojka pro hadici. V praxi to znamená, že při úklidu domácnosti za sebou nemusíte tahat celý vysavač z místnosti do místnosti, rozmotávat kabel, vyprazdňovat nádobu nebo vyměňovat sáček pokaždé, když dokončíte práci. Vysávání je tak součástí TZB a je mnohem praktičtější.
    Odborný článek 75
    centralni vysavac
    Máme 23 realizátorů v oblasti Centrální vysávání:

    1. Výhody centrálního vysavače

    S centrálním vysavačem ušetříme poměrně dost času a námahy, protože nemusíme vysavač fyzicky přenášet po domě. Další výhodou je, že se roztoči a jemné prachové nevrací zpět do místnosti (jako když je rozvíří klasický vysavač), ale jsou vyfukovány ven z domu. Samotné vysávání je méně hlučné, protože motor je umístěn na vzdáleném místě a navíc má obvykle zabudovaný tlumič hluku. Centrální vysavač je také velmi výkonný, takže s ním rychle vysajete všechny druhy nečistot a dokonce i tekutiny. Centrální vysavač je také bezpečnější, protože pracuje s napětím 12V.

    2. Potrubí

    Potrubí, které může být kovové nebo plastové, je rozvedeno po celé budově v rámci TZB. Mělo by se jednat o samostatné potrubí, tedy nedoporučuje se jej připojovat ke kanalizaci. Zvláštní pozornost je třeba věnovat spojům trubek, které musí být pevné, speciálně opracované a lepené. Trubky vysavače musí být také zcela hladké, zejména zevnitř, aby nedošlo k jejich ucpání nebo zašpinění. Rozměry trubek se mohou pohybovat od 40 mm do 75 mm, v rodinných domech se obvykle používají trubky o průměru přibližně 50 mm.

    iStock-1270597226.jpg

    3. Instalace centrálního vysavače

    O instalaci centrálního vysavače by se mělo rozhodnout již při projektování domu a měla by být provedena společně s ostatními rozvody. Jen tímto způsobem bude elegantně integrován do zdí domu. V hotovém domě je instalace možná, ale je o něco složitější. Vakuové zásuvky, ke kterým se připojuje hadice, lze instalovat také v konečné fázi nebo při stěhování. 

    4. Centrální vysavač - cena

    Centrální vysávací systém vyžaduje větší investici než běžný vysavač, ale z dlouhodobého hlediska se vyplatí, protože se méně často porouchá, má delší životnost a zajišťuje zdravější prostředí. Náklady na potrubí se pohybují kolem 1700Kč na jednu zásuvku. Počet zásuvek je obvykle stejný jako počet místností. Suma sumárum byste za celý systém za průměrný rodinný dům měli vyčlenit kolem 200.000Kč.

    Pokud se rozhodnete pro centrální vysavač, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 75
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Centrální vysávání?

    Máme 23 realizátorů v oblasti Centrální vysávání:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 23 realizátorů v oblasti Centrální vysávání
    9.5
    0

    HDB,spol. s r.o.


    9.7
    0

    SATO TANVALD, spol. s r.o.


    9.4
    0

    R.A.S. Beroun CZ s.r.o.


    9.5
    0

    Jaromír Kučera


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena