V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Stejně jako krby snižují cihlová a kachlová kamna náklady na vytápění, protože slouží jako doplňkové topení v domě. Tato kamna se obvykle vyrábějí na zakázku a každá jsou sama o sobě malým uměleckým dílem. Kromě vytápění zútulní a zušlechtí obytný prostor.
    Odborný článek 112
    cihlova pec
    Máme 42 realizátorů v oblasti Kachlová kamna:

    1. Jak vyrobit zděná kamna

    Cihlová kamna jsou velmi levným zdrojem vytápění, protože spotřebují pouze asi 4 až 5 m3 palivového dřeva za topnou sezónu. Obvykle jsou navržena tak, aby obsahovaly konvenční nebo prefabrikované topeniště a požárně odolná nakládací dvířka. Při navrhování zděných kamen je velmi důležitá volba topeniště, stejně jako rozměry a délka kouřovodů. Ve zděných kamnech probíhá speciální spalovací proces, proto je třeba upravit kouřovody pro odvod spalin. Při optimální konstrukci kouřovodu může účinnost zděných kamen dosahovat až 85%!

    Nejlepších výsledků se dosahuje při velikosti topeniště přibližně 1000 cm2 (např. 30 cm × 35 cm). Se správně velkým topeništěm a správně určeným množstvím paliva dosáhnete mnohem vyššího tepelného výkonu. Velikost topeniště je důležitá také pro regulaci plamene, protože pokud hoří příliš vysoký a silný plamen, mohou se v obložení kamen vytvořit praskliny. Vhodným materiálem pro vnitřní část zděné pece je šamot. Optimálně akumuluje teplo, když je silný 3 až 6 cm. Vnější část pece je obvykle vyložena dekorativními keramickými dlaždicemi nebo speciální omítkou.     

    2. Na co si dát pozor při vytápění?

    Při topení ve zděných kamnech je důležité zcela neuzavírat přívod vzduchu, protože panuje mylná představa, že přívod vzduchu musí být co nejvíce uzavřen. Pokud dřevo nemá dostatek kyslíku, je proces hoření při stejném množství paliva mnohem horší.

    Musíme však být opatrní i při otevírání dvířek. Otevřete je až po ukončení spalovacího procesu a dostatečném vychladnutí kamen, jinak může dojít k neočekávanému výbuchu plynu!

    3. Výhody zděných kamen

    Výhodou cihlových kamen oproti například otevřenému krbu je, že mohou sálat teplo delší dobu. Krb sice rychle vytvoří teplo, ale stejně rychle ho i vydává, zatímco cihlová pec je obložena deskami, které teplo akumulují. 

    V neposlední řadě je výhodou zděných kamen to, že neslouží jen k vytápění, ale můžeme u nich i relaxovat. Pokud chcete kamna využívat i k přípravě pokrmů, nechte si od mistra postavit pec na chleba nebo pizzu.

    4. Cihlová kamna - cena

    Cena za dodávku a stavbu kamen z plných cihel o výkonu 3 až 3,5 kW se pohybuje od 50 do 200.000Kč.

    01.jpg

    Pokud se rozhodnete pro stavbu cihlových kamen, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také kamnáře, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 112
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Kachlová kamna?

    Máme 42 realizátorů v oblasti Kachlová kamna:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 42 realizátorů v oblasti Kachlová kamna
    9.6
    0

    Krby Pelant s.r.o.


    10
    0

    Stavby COMPLET s.r.o.


    9.2
    0

    Lubomír Smejkal


    9.5
    0

    David Krchňák


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena