V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Renovace kuchyně

    Tento článek si přečetlo více než 561+ uživatelů
    Kuchyně je srdcem každého domova. Právě zde rodina při přípravě jídla i každodenních hovorech pravidelně tráví snad nejvíce času. Protože jde o prostory s tak častým využitím, je pravděpodobné, že časem začněte uvažovat o jiném uspořádání nebo renovaci. Abychom vám tento proces alespoň trochu usnadnili, přinášíme několik užitečných doporučení.
    Odborný článek 561
    rekonstrukce kuchyne
    Máme 84 realizátorů v oblasti Rekonstrukce kuchyně:

    1. Kde začít

    1.1 Renovace kuchyně vyžaduje strategii

    Než se systematicky pustíte do renovace kuchyně, ujasněte si, co přesně v nové kuchyni chcete a potřebujete. Renovace kuchyně není v žádném případě jednoduchá záležitost a očekává se, že nová kuchyň bude sloužit svému účelu desítky let. Odpovězte si na otázku, bez čeho se v kuchyni neobejdete, co vám ve staré kuchyni vadí, jak si můžete usnadnit práci, jak často kuchyň používáte, kolik drobných spotřebičů, které používáte jen zřídka, schováváte ve skříňkách apod.

    Vytvoření strategického plánu před renovací povede k dobrému návrhu, umožní vám přesně určit, zda je třeba nějaký prvek přesunout nebo vyměnit, zda vám stávající počet zásuvek a polic vyhovuje, nebo zda potřebujete více úložného prostoru apod.

    1.2 V jakém stylu přestavět kuchyň?

    Po zodpovězení všech otázek se musíte rozhodnout pro styl kuchyně. Je logické, že styl musí ladit s ostatním nábytkem a interiérem. Pro snadné čištění je správnou volbou kuchyně s rovnými liniemi. Pokud je vaše kuchyně malá, doporučujeme zvolit světlejší barvy, protože ty tmavší prostor opticky zmenšují.

    Důležité je také vědět, že výběr kuchyňských úchytek výrazně ovlivňuje celkový estetický dojem. Existuje mnoho možností - můžete sáhnout po klasických nebo moderních úchytkách, anebo se rozhodnout pro úchytky zápustné (jedná se o technologii, kdy se při výrobě nábytku vyřízne žlábek s dostatečnou šířkou a hloubkou, aby se do něj vešly prsty). Možností je také zvolit bezúchytkovou variantu (push to open). Zdůrazňujeme, že ke každému detailu je třeba přistupovat s rozmyslem a komplexně.

    01.jpg
    Rekonstrukce kuchyně je zásah, jehož cílem je udělat vaši kuchyni lepší a krásnější na dalších 20 let, možná i více - proto vše dělejte s rozmyslem.

    2. Nové uspořádání prvků

    2.1. Minimální změny potřebné pro renovaci kuchyně

    Při navrhování nové kuchyně ve stávajícím prostoru je třeba jasně definovat, zda se budou či nebudou přesouvat instalace, nebo zda je třeba renovovat podlahu a obklady stěn. Drobné přesuny nebo výměny jednotlivých prvků kuchyňské sestavy v zásadě nemají na instalace vliv. Zatímco elektřinu lze snadno posunout o metr doleva nebo doprava, větší problém představují vodovodní trubky.

    Dřez a myčka zpravidla musí zůstat na stejném nebo téměř stejném místě, protože umístění svislic a odvodů vody neumožňují drastické změny.

    2.2 Hlavní změny: přemístění spotřebičů a instalací

    Pokud nejste vůbec spokojeni se stávajícím uspořádáním kuchyně, doporučujeme vám rozhodnout se pro zásadní změny. Rekonstrukce kuchyně je v každém případě velkým projektem, takže pokud se do něj již pouštíte, má smysl zařídit si kuchyň tak, jak si ji skutečně přejete. Mezi hlavní zásahy patří přemístění dřezu a myčky nádobí, protože je nutné provést nové rozvody. Pokud se jedná o starší budovu, kde je nutná výměna stávajícího potrubí, nezbývá než se do toho pustit.

    02.jpg
     Pokud dojde k přemisťování vodovodního potrub, vznikne problém, který celou rekonstrukci kuchyně prodlouží a prodraží.

    3. Výběr materiálů

    Po stanovení základních požadavků na novou kuchyni je třeba kontaktovat osobu, která kuchyni navrhne, a vypracovat plány. To může provést interiérový designér nebo architekt, který vám díky svým znalostem a zkušenostem pomůže překonat mnohá úskalí, jež mohou při plánování kuchyně nastat. Mohou vám také pomoci s výběrem materiálů. Ten je v kuchyni obzvlášť důležitý, protože veškeré použité materiály musí být pevné, odolné, nehořlavé a voděodolné.

    4. Dveře a čela zásuvek pro kuchyňské skříňky

    Pokud je samotná kuchyňská linka v dobrém stavu, ale dvířka a čela zásuvek kuchyňských skříněk jsou již trochu opotřebovaná nebo dokonce poškozená, vždy existuje možnost tyto prvky opravit nebo vyměnit. Oprava nebo výměna kuchyňských dvířek je nezbytná, pokud se častým používáním opotřebovala, zatímco samotná skříňka je neporušená a stále dobře plní svou funkci.

    03.jpg
    Pokud je kuchyňská linka v dobrém stavu, je možné místo výměny všech prvků obnovit jen dvířka a čela.

    5. Cena

    Jelikož je proces renovace obvykle do určité míry nepředvídatelný, můžeme se setkat s mnoha nepříjemnými překvapeními, a to zejména při odstraňování starých obkladů stěn a podlahových krytin. Před konečnou instalací vybavení a linky musí být poškozené stěny nebo podlahy opraveny.

    Na začátku je těžké odhadnout, kolik bude výsledná renovace kuchyně stát. Záleží na výběru materiálů, velikosti místnosti a v neposlední řadě na tom, jak moc do prostoru zasahujeme (bourání stěn, výměna instalací, výměna podlahové krytiny, malování…).

    Renovace kuchyně s menším rozsahem prací, bez zásahu do stěn a podlah, bez výměny podlahových a stěnových krytin atd., stojí přibližně 4 - 5 000 Kč za m2.
    Odborný článek 561
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Rekonstrukce kuchyně?

    Máme 84 realizátorů v oblasti Rekonstrukce kuchyně:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 84 realizátorů v oblasti Rekonstrukce kuchyně
    9.5
    0

    Martin Franěk


    9.8
    0

    Rastislav Herák


    9.2
    0

    Petr Martinec


    9.4
    0

    Jiří Kalhotka


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena