V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Pro účely geomechanických posudků, pro staveniště nebo pro instalaci tepelného čerpadla voda-voda se stále častěji používají hlubinné vrty. V některých oblastech se také prováděj pro zásobování pitnou nebo užitkovou vodou. Proces vrtání probíhá v několika fázích.
    Odborný článek 443
    vrty
    Máme 74 realizátorů v oblasti Vrtání studny:

    1. Plánování a povolení

    Hloubkové vrty jsou považovány za závažný zásah do krajiny nebo terénu, proto je třeba před zahájením prací získat příslušná povolení. Je rovněž nutné provést geologický nebo hydrogeologický průzkum a získat odborný posudek o poloze a vlastnostech půdy, na které bude vrt prováděn. Geotermální vrty pro tepelná čerpadla pod 20 kW nevyžadují stavební povolení ani ohlášení (dle § 103 odst. 1 písm. e bod 9 stavebního zákona). Záměr o vybudování vrtu pro tepelné čerpadlo je však třeba ohlásit (dle § 15, § 17 a § 55 zákona č. 254/2001 Sb. vodního zákona). Podle typu tepelného čerpadla se bude jednat buď o souhlas dle § 17 vodního zákona nebo o povolení nakládání s vodami dle § 8 a povolení stavby vodního díla dle § 15 vodního zákona. 

    2. Provádění prací

    Způsob provádění prací závisí na konečném účelu, zatímco způsob vrtání závisí na umístění studny. Provádí-li se vrtání v bezprostřední blízkosti objektů, používá se kombinovaný postup vrtání s preventorem (zařízením zabraňujícím výbuchům), který zároveň umožňuje odtěžený materiál a kal vypouštět přímo do sběrače. Pokud je vrt určen pro geosondu, vrtání se provádí podle směrnic VDI.

    3. Měření - finální vrtné práce

    Po dokončení vrtání se provedou měření vodonosné vrstvy. Výsledky měření vodonosné vrstvy jsou podkladem pro přípravu dokumentace nutné pro získání vodoprávního povolení. To vydává příslušný orgán místní samosprávy nebo příslušný vodohospodářský úřad.

    4. Cena vrtání

    Náklady na vrtání se měří podle hloubky a šířky vrtu. Závisí na tvrdosti a složení půdy, ve které se vrtání provádí. Pokud je tvrdá a kamenitá, je potřeba investovat více energie a času než při vrtání sypké nebo písčité zeminy. Špatná propustnost vody je pozitivní vlastností tvrdých skalnatých oblastí, ale není dobrá pro mokřady. Cena za metr hloubení studny se pohybuje mezi 1800 - 3000Kč.

    vrty.jpg

    Pokud se rozhodnete pro hlubinné vrtání, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady a tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,
    Daibau.cz

    Odborný článek 443
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Vrtání studny?

    Máme 74 realizátorů v oblasti Vrtání studny:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 74 realizátorů v oblasti Vrtání studny
    8.8
    0

    S.I Stroy Company s.r.o


    8.8
    0

    positive design s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena