V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    O pokládce parket jsme již psali, ale rozhodli jsme se k tomuto tématu ještě jednou vrátit, abychom vám usnadnili rozhodování, pokud se chystáte práce chopit vlastnoručně. Nejdříve si opatřete veškeré potřebné vybavení a nářadí a poté si pozorně přečtěte návod v a dodržujte kroky, které jsme uvedli.
    Odborný článek 489
    pokladka parket
    Máme 152 realizátorů v oblasti Pokládání parket:

    1. Příprava na pokládku parket

    1.1. Potřebné nářadí

    Pro profesionální, rychlou a efektivní pokládku parket budete potřebovat adekvátní nářadí. Patří mezi ně přímočará nebo stolní pila, pila zvaná liščí ocas nebo šavlová pila, gumové a obyčejné kladivo, metr, tužka, úhelník, lanko, vodováha a pravítko (nivelační tyč) a dřevěné kolíky.

    Samotný materiál se samozřejmě skládá z určitého množství parket nebo laminátu ve formě dílců nebo prken. Při výpočtu množství je třeba vždy přidat minimálně 10-15% kvůli tvarování rohů a určitému množství odpadu, kterému se nelze vyhnout. Pro profesionální pokládku podlahových krytin tohoto typu je vhodné použít také PE folii, zvukově izolační materiál, okrajové lišty, vnitřní a vnější rohy, šrouby, lepidlo na parkety, stěrkovou hmotu, přechodové profily nebo lišty a prostředky pro následné zpracování.

    1.2. Základní kroky před pokládkou parket

    Existuje několik základních tipů, které je třeba mít na paměti při pokládce parketových/laminátových podlah. Parkety a laminát se nikdy neinstalují v nevytápěných místnostech, koupelnách, prádelnách, ani v jiných místnostech s vysokou vlhkostí. Doporučuje se, aby parkety nebo laminát před pokládkou stály v místnosti, kde budou instalovány, alespoň 48 hodin, a aby přitom byly ponechány v obalu. Při vybalování podlahových krytin doporučujeme nejprve je uspořádat a rozestavět do požadovaných vzorů. Až bude vše uspořádáno tak, jak si přejete, pokračujte dále.

    Potěr nebo povrch podlahy, na které se bude pracovat, musí být důkladně očištěný, rovný a zcela suchý.

    Jedním z prvních kroků je posouzení stavu, tedy kontrola podkladu, který musí být suchý a rovný. Pro kontrolu podlahy použijte vodováhu. V případě, že se ve vzdálenosti 1 m vyskytnou odchylky větší než 4 mm, je nutné je vyplnit tekutou stěrkovou hmotou. Když je to hotovo, musíte počkat, až úplně vyschne. Kvůli tomuto se někdy práce zdrží až o celý jeden den.

    1.3. Instalace zvukové izolace

    Dalším důležitým krokem při pokládce parket je případné zkrácení zárubně na výšku parketových dílců a zvukovou izolaci. K tomu se používá pila zvaná liščí ocas. Co se týče PE fólie, ta se pokládá na minerální podklady, ale nepoužívá se jako parozábrana na dřevěné podklady. Následuje montáž zvukové izolace, která je nejen protihlukovou ochranou, ale také doplňkovým prostředkem pro vyrovnání všech nerovností.

    Gumové (popř. dřevěné) kladivo je nepostradatelným nástrojem každého podlaháře
    Gumové (popř. dřevěné) kladivo je nepostradatelným nástrojem každého podlaháře

    2. Pokládka parket

    2.1 Pokládka parket - desek

    Poté, co jste nainstalovali zvukovou izolaci, jsou uspořádány jednotlivé dílce parket. Při instalaci větších je nutné použít dřevěné kolíčky jako distanční klínky u stěn. Vzdálenost od stěny by měla být minimálně 10 mm. Prostor se ponechává kvůli tomu, že parkety vždy trochu „dýchají“, tedy podle teploty a vlhkosti se rozšiřují a smršťují. Delší parketové dílce se zpravidla pokládají souběžně se směrem pronikání přirozeného světla.

    Pokud jde o větší prostory, platí pravidlo, že delší strany prken by měly probíhat rovnoběžně s delší stranou místnosti.

    2.2 Upevnění dílců nebo desek

    Desky lze jednoduše přilepit k podkladu kvůli zvukové izolaci nebo je položit jako plovoucí podlahu pomocí klikového systému. Masivní dvouvrstvé a vícevrstvé parkety jsou lepené po celé ploše. Třívrstvé parkety se nejčastěji používají u plovoucích podlah, kde k jejich pokládce stačí dřevěné nebo gumové kladivo.

    Při použití systému pero-drážka lze parkety spojovat bez lepení spár (lepení k podkladu nebo plovoucí podlaze). U plovoucích podlah je spoj pero-drážka lepený. Pokud jsou parkety přilepeny k podkladu, spoje se nelepí. Pro lepení systému pero-drážka se doporučují PVA lepidla a pro lepení parket k podkladu se používá bezvodé parketové lepidlo.

    2.3. Na jaké problémy můžeme narazit?

    Při pokládce tohoto typu podlahové krytiny můžete narazit na různé překážky, jako jsou například trubky radiátorů, proto je třeba před zahájením prací celý prostor důkladně zkontrolovat. V takových místech je třeba dílce správně nařezat nebo navrtat. Až se dostanete k poslednímu prknu, vyznačte správnou délku a nezapomeňte odečíst několik mm, aby byly parkety dostatečně vzdálené od stěny. Pro dokončení pokládky parket naskládejte a přišroubujte dokončovací lišty. Odřízněte lišty pod úhlem nebo použijte hotové vnitřní a vnější rohy.

    Dřevěné desky lze jednoduše nalepit na podklad pro zvukovou izolaci nebo položit jako plovoucí podlahu
    Dřevěné desky lze jednoduše nalepit na podklad pro zvukovou izolaci nebo položit jako plovoucí podlahu

    3. Pokládání parket na různé podklady

    Staré vinylové podlahové krytiny, linoleum nebo korek jsou vhodné pro pokládku plovoucích podlah ale pouze v případě, že jsou celoplošně lepeny k podkladu. Podlahové krytiny tohoto typu lze instalovat i na starou keramickou dlažbu za předpokladu, že je instalována i hydroizolace. Keramiku je samozřejmě nutné předem důkladně vyčistit.

    Na systém podlahového vytápění mohou být umístěny pouze vhodné materiály!

    Pokládka parket na podlahové vytápění se provádí přes parozábranu. Teplota parket nesmí překročit 27°C. Nedoporučuje se instalovat celodřevěné parkety na podlahu s podlahovým vytápěním, včetně buku, olivy a javoru. Parkety se nedoporučují ani na elektrické podlahové vytápění.

    4. Cena za pokládku parket

    Podlahové palubky vás vyjdou na 200 - 450Kč /m2 za materiál + cca 300Kč za pokládku. Broušení staré masivní dřevěné podlahy (parkety, palubky, prkna) vč. Brusiva vyjde na 350 Kč / m2. Cena pokládky parket lepením s použitím standardních laků je 280 - 350Kč / m2.

    Pokud se rozhodnete pro pokládku parket, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další tipy související s tímto tématem, ale také parketáře a podlaháře, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 489
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Pokládání parket?

    Máme 152 realizátorů v oblasti Pokládání parket:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 152 realizátorů v oblasti Pokládání parket
    9.2
    0

    Podlahy Beňák


    9.2
    0

    Tomáš Viktorini


    9.6
    0

    Martin Myslík


    9.7
    0

    Koupelny AZ s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena