V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Venkovní stínicí prvky: 10 nádherných pergol navržených známými architekty

    Tento článek si přečetlo více než 646+ uživatelů
    I když dáváte přednost stínu před přímím slunečním zářením, neznamená to, že musíte zůstat celý den uvnitř domu. Pergoly porostlé bujnou zelení, přístřešky a zahradní altány nejsou krásné jen na obrázcích v časopisech - mohou se vyskytnout i před vašim domem. Skvěle chrání před prudkým slunečním zářením a zároveň umožňují, aby jimi procházel lehký vánek. Před deštěm chrání i kryté a tzv. bioklimatické pergoly. Navíc vám umožní vychutnat si krásný výhled na rozkvetlou zahradu, přírodní jezírko nebo bazén. Chybí už jen osvěžující drink a dobrá kniha. Pro tuto příležitost jsme vybrali 10 výjimečných příkladů pergol, přístřešků a altánů, které vám pomohou proměnit váš dvorek v honosné venkovní sídlo.
    Odborný článek 646
    exterierova stinidla 1
    Máme 314 realizátorů v oblasti Markýzy, clony, pergoly:

    1. Ekologicky udržitelná střecha

    Expanze pařížských předměstí zanechává dědictví, které je obtížné překlasifikovat podle moderních standardů zaměřených zejména na udržitelnost. Urbanistická pravidla a velmi specifický koncept života tamních obyvatel prakticky diktovaly nový koncept bydlení. Střecha / pergola, která působí jako nedokončená, imituje okolní zástavbu (sedlové střechy), přičemž nenarušuje kontinuitu městského rytmu. Kontrastuje proti uzavřené střeše, která proti ní vypadá konzervativně. Udržitelnost projektu je založena zejména na možnostech flexibility během budoucích proměnách domu, ke kterým bude docházet, jak se bude měnit i život rodiny. Z jednoho rodinného domu lze snadno udělat dvě samostatné jednotky, přičemž každá bude mít vlastní otevřený prostor.

    Ekologicky udržitelná střecha, architektonické studio Djuric Tardio (www.djuric-tardio.com)
    Ekologicky udržitelná střecha, architektonické studio Djuric Tardio (www.djuric-tardio.com)

    2. Samostatně stojící pergola

    Architektka Sharon Neumann v Izraeli navrhla cihlový dům ve tvaru krychle. Samostatně stojící pergola u bytového domu nenarušuje pomyslný čtvercový tvar a zároveň chrání venkovní jídelní stůl před sluncem s výhledem do zahrady a na bazén. Zahradní pergola je jako rám, kterým je dřevěná terasa orámována podobně jako obraz. Kombinace dřeva a kovu koresponduje s designem a stylem domu.

    Kibuts house, Neuman Hayner Architects (www.Nh-arch.com), foto: Amit Gosher

    Kibuts house, Neuman Hayner Architects (www.Nh-arch.com), foto: Amit Gosher
    Kibuts house, Neuman Hayner Architects (www.Nh-arch.com), foto: Amit Gosher

    3. Obývací pokoj u bazénu

    V Kapském Městě v Jižní Africe se nachází hotel s tímto krásným obývacím pokojem u bazénu. Organické materiály a nátěry mu dodávají přirozenou krásu. Jednou z nejkrásnějších částí stavby je dřevěná střecha, která je řešena jako pergola, tedy propouští sluneční paprsky a vytváří nádhernou hru světla a stínu.exterierova-stinidla-4.jpg

    POD Hotel, Camps Bay, Greg Wright architects (www.wright.co.za)
    POD Hotel, Camps Bay, Greg Wright architects (www.wright.co.za)

    4. Skleněná pergola

    V městském prostředí a v letních vedrech není nic tak osvěžující jako venkovní obývací pokoj, který představuje dokonalou rovnováhu prvků a nabízí poklidný odpočinek ve stínu. Coogee Residence se nachází na východním předměstí Sydney a je příležitostí, jak maximálně využít dostupný zahradní prostor s neskutečným prolínáním interiéru a exteriéru. Dům, který navrhli architekti studia Tanner Kibble Denton, využívá neotřelý a uklidňující přístup k rozšíření obytného prostoru do zahrady, a to za pomoci krásné prosklené pergoly. Prosklená střecha pergoly na robustní ocelové konstrukci působí vizuálně lehce a zároveň umožňuje rodině stolovat venku. Se správným dekorem dokáže většina moderních pergol proměnit otevřený prostor v praktické místo k trávení spousty času. Tato skleněná krasavice povyšuje pobyt na zahradě na zcela novou úroveň.exterierova-stinidla-6.jpg

    Coogee House, Tanner Kibble Denton Architects (www.tkda.com.au)
    Coogee House, Tanner Kibble Denton Architects (www.tkda.com.au)

    5. Betonové rámy porostlé zelení

    A jsme v Itálii, známé svým smyslem pro styl a eleganci. Betonové pergoly tvořené popínavými rostlinami byly umístěny kolem cihlového domu v severní Itálii, který zrenovovali architekti firmy Di Gregorio Associati. Statek obklopený vinicemi je otevřený a hledí na venkovní terasy obklopené jednoduchými velkými betonovými pergolami. Původní konstrukce domu zůstala z velké části nedotčena, je však ze tří stran obehnána dvojitým prstencem z betonových rámů porostlých zelení. Vnější konstrukce chrání interiér před sluncem a zároveň vytváří neuvěřitelně příjemné prostředí pro venkovní pobývání.

    exterierova-stinidla-8.jpg

    Monticello, Di Gregorio Associati Architteti (www.digregorioassociati.it), foto: Hélèn Binet
    Monticello, Di Gregorio Associati Architteti (www.digregorioassociati.it), foto: Hélèn Binet

    6. Dům na trávníku

    Inspirováni krásným výhledem na travnaté svahy navrhli architekti studia Feldman stavbu, která zanechává minimální stopu v nedotčené krajině. V hlavním křídle domu je prostorná otevřená kuchyně, jídelna a obývací pokoj s prosklenými dveřmi a celoplošnými okny. Otevírají se na velkou terasu krytou dřevěnou pergolou. Zelená střecha v horní části garáže působí jako prodloužení okolní krajiny, zatímco vizuálně prostupné místnosti působí dojmem, že trávník neustále prochází domem. Dům a cedrová pergola, natřené teplou šedou barvou, navíc začleňují celý objekt do jeho přirozeného prostředí a vytvářejí úžasnou rovnováhu mezi rustikální a moderní estetikou.

    Lawn House, Feldman Architecture (www.feldmanarchitecture.com), foto: Paul Dyer
    Lawn House, Feldman Architecture (www.feldmanarchitecture.com), foto: Paul Dyer

    7. Dům na vinici

    Švýcarský architektonický tým Think Architecture vytvořili dům vedle vinice, který zahrnuje verandu a zatopený dvůr s výhledem na Curyšské jezero. Dům pro čtyřčlennou rodinu se nachází na louce plné květin, která se rozprostírá za malým vinohradem. Tímto domem navrženým vedle vinice chtěli architekti ukázat, že symetrické plánování prostoru má v moderní architektuře stále své místo. Obklopují ho vysoká zapuštěná okna s výhledem do okolní krajiny a tři metry široká veranda krytá kovovou, bíle natřenou pergolou, která se táhne po celé délce přízemí. V jeho středu je malý, ponořený dvůr, který má uprostřed strom. Po obvodu dvora jsou čalouněná sedadla, kde může rodina relaxovat v teplých letních měsících a kochat se výhledem na jezero.

    Vineyard House, Think Architecture (www.think-architecture.ch), foto: Simone Bossi
    Vineyard House, Think Architecture (www.think-architecture.ch), foto: Simone Bossi

    8. Zahradní altán

    Interiéroví designéři Jordan Cluroe a Russell Whitehead, zakladatelé studia 2LG, postavili na své zahradě bíle natřený dřevěný pavilon s kulatým průřezem. Whitehead vysvětluje: „Chtěli jsme vytvořit něco, co by mohlo být ústředním bodem zahrady a zároveň propojit interiér našeho domova s ​​exteriérem.“ Na dřevěné plošině byl postaven jednoduchý a nenápadný pavilon. Tento svérázný venkovní obývák se dvěma pohovkami zabírá jednu stranu terasy. Na druhé je jídelní stůl, obklopený konstrukcí z britského modřínu. Celá zahradní konstrukce je namořena na bílo, což umožňuje, aby struktura a růžové tóny dřeva zůstaly viditelné. Ve stěně venkovní jídelny je kruhový výřez, který otevírá výhled z jídelny směrem k domu.

    Garden Pavilion 2lg (www.2lgstudio.com), foto: Megan Taylor
    Garden Pavilion 2lg (www.2lgstudio.com), foto: Megan Taylor

    9. Citronové plantáže

    Západní břehy italského Gardského jezera se vyznačují mírným klimatem a bohatě obdělávanou krajinou. Architekt David Chipperfield postavili dvě vily na svahu s výhledem na letovisko Gardone Riviera. Obě stavby jsou pečlivě zasazeny do krajiny s olivovými háji a cypřiši. Typologie vil pochází z architektury plantáží, které byly vybudovány pro pěstování citronů a jsou pro tuto oblast historicky charakteristické. Tyto stavby až do konce 19. století svými tvary připomínajícími pergoly dávaly ráz západnímu břehu Gardského jezera. Před budovou jsou umístěny pergoly se štíhlými sloupy, které napodobují rytmus okolních olivových hájů. Pergoly poskytují ochranu před sluncem a rozšiřují interiér do chráněného otevřeného prostoru vedoucího na další terasy s venkovními bazény. Všechny použité materiály jsou místní. Lehká střešní konstrukce pergoly a okenní rámy jsou dřevěné, aby vytvořily kontrast s kamenem, ze kterého byla stavba postavena.

    Villa Eden, David Chipperfield (https://davidchipperfield.com/), foto: David Chipperfield Architects
    Villa Eden, David Chipperfield (https://davidchipperfield.com/), foto: David Chipperfield Architects

    10. Pavilon pod smrkem

    Clearview Pavilion se nachází na rezidenčním pozemku v King City v kanadském Ontariu. Architekti studia Amantea, inspirováni přírodním stíněním smrků, zřídili zahradu pod korunou a podél jejich osy. Pavilon u bazénu je vyroben téměř výhradně ze dřeva a je ústředním bodem zahrady. Na západním okraji dvora je pec na pizzu. U dlouhé nízké betonové lavice se nachází ohniště. Uprostřed je pergola, která zakrývá dubový stůl, a zároveň ho prosvětluje dynamickou stínohrou.

    Clearview Pavilion, Amantea architects (www.amarchitects.ca), foto: Tom Arban
    Clearview Pavilion, Amantea architects (www.amarchitects.ca), foto: Tom Arban

    Pokud se rozhodnete pro instalaci některé z těchto (nebo podobných) pergol, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 646
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Markýzy, clony, pergoly?

    Máme 314 realizátorů v oblasti Markýzy, clony, pergoly:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 314 realizátorů v oblasti Markýzy, clony, pergoly
    9.5
    0

    STŘECHY ŠOT s.r.o.


    9.5
    0

    Truhlářství Budil - Průcha


    9.5
    0

    JIRFA, s.r.o.


    9.2
    0

    Truhlářství Jirec


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena