V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Jak nainstalovat vchodové dveře?

    Tento článek si přečetlo více než 2889+ uživatelů
    Vchodové dveře jsou průchodem i propojením interiéru domova s ​​venkovním prostorem a zároveň stavovým symbolem svého druhu. Snad žádný jiný prvek nepřitahuje pozornost tolik jako vchodové dveře, a navíc jsou prvním, čeho se každý váš host dotkne při vstupu do domu. Kromě všech estetických charakteristik je, podobně jako u oken, velmi důležitá správná montáž vchodových dveří. Montáž systémem RAL je rychlý a moderní postup a jak vypadá v praxi, se pokusíme vysvětlit v tomto článku.
    Odborný článek 2889
    spravna instalace
    Máme 159 realizátorů v oblasti Vchodové dveře:

    1. Montáž vchodových dveří

    Montáž vchodových dveří by měla být v zásadě vždy ponechána na profesionálních kvalifikovaných dodavatelích, kteří zaručeně provedou práce v souladu se správným postupem a moderními předpisy. Dveře si samozřejmě můžete namontovat svépomocí, ale musíte dodržovat všechny přiložené pokyny výrobce a mít veškeré potřebné nářadí.

    2. Příprava a měření otvoru ve stěně

    Před montáží vchodových dveří je nutné připravit otvor ve stěně a namontovat do něj zárubeň. Při montáži zárubně postupujte obezřetně a přesně podle pokynů výrobce. Rozměry zárubně je třeba porovnat s rozměry otvoru ve zdi. Optimální otvor pro vchodové dveře by měl být o 2-3 cm širší a o 1-2 cm vyšší, než jsou rozměry zárubně. V případě montáže nových dveří na místo starých, je třeba stavební otvor, trámy a podlahový otvor pro kovový práh přizpůsobit novým dveřím. Pokud ještě není dokončena podlaha, je nutné označit její konečnou výšku nebo nainstalovat distanční podložku, která dočasně nahradí výšku prahu.

    3. Vložení zárubně do otvoru

    Před umístěním zárubně do stavebního otvoru jí ochraňte lepicí páskou. Nové dveře bývají pokryty fólií pro ochranu při přepravě, proto ji raději neodstraňujte, dokud celou práci nedokončíte. Zárubeň se vkládá do stavebního otvoru tak, aby horní hrana kovového prahu byla nejméně 1,5 cm nad úrovní hotové podlahy a spodní hrana byla samozřejmě ve stejné výšce jako úroveň hotové podlahy. Kovový práh může obsahovat také další podkladový profil. V tomto případě se základní profil instaluje pod úroveň podlahy. Namontovaný rám dveří je třeba otevřít pomocí příčných vzpěr, které jsou umístěny ve spodní části a uprostřed otvoru. Po měření následuje kontrola správné hloubky rámu vzhledem k tloušťce stěny a kontrola pomocí vodováhy. Pro větší bezpečnost je lepší umístit vchodové dveře přesně doprostřed otvoru ve zdi, ale pak se budou moci otevřít pouze do 90°.

    Správná montáž vchodových dveří zaručuje odolnost, funkčnost a dobré těsnění
    Správná montáž vchodových dveří zaručuje odolnost, funkčnost a dobré těsnění

    4. Upevnění zárubně ke zdi

    Když je zárubeň dveří na svém místě, upevní se svisle a vodorovně pomocí dřevěných nebo plastových klínů v bodech stejné výšky na obou stranách, které směřují proti sobě. Pomocí vodováhy zkontrolujte vodorovnost a svislost rámu, výšku okraje kovového prahu nad úrovní hotové podlahy a hloubku rámu vzhledem ke stavebnímu otvoru. Tyto dřevěné klíny musí být dobře zajištěny a pevně držet rám na místě až do dokončení montáže dveří.

    5. Montáž dveřního křídla

    Poté následuje montáž dveřního křídla. Nejprve postavíme lištu doprostřed dveří a prověříme, zda se vedle ní křídlo bez problému pohybuje. Kontroluje se otevírání/zavírání křídla a jeho uchycení k rámu. V případě potřeby změňte polohu rámu. Všechny dřevěné klíny musí být umístěny co nejpevněji. Doporučujeme také označit správnou polohu rámu na stěně tužkou. Dveřní křídlo se poté vyjme z rámu nebo se otevře kolmo k rámu a dále se upevní, aby se zabránilo jeho hýbání během vrtání.

    6. Kotvení rámu

    Zárubeň má již připravené otvory pro ukotvení do zdi. Nejprve se odšroubuje maska z držáku uprostřed, který se nachází ve výšce kliky, a poté se vyvrtá otvor o průměru 6 mm skrz rám dveří a stěnu. Hloubka otvoru ve stěně by měla být alespoň 5 cm. Do otvoru se umístí šroub o průměru 7,5 mm. Tento držák se poté nasadí zpět na místo a zkontroluje se vzdálenost mezi stranami, která musí zůstat stejná po celé výšce rámu.

    Stejný postup se opakuje v místě horní a dolní konzoly a ve výšce horního a dolního pantu na obou stranách rámu. V závislosti na typu dveří a výrobci může být celkem 4 až 6 otvorů, tj. šroubů, kterými je rám dveří ukotven do stavebního otvoru. Na každý z otvorů musí být umístěn maskovací prvek, aby po instalaci byly kotevní šrouby zakryty a nebyly vidět. Při vrtání je samozřejmě třeba dbát na opatrnost, aby nedošlo k poškození rámu dveří, který nelze opravit. Dbejte na to, aby byly rozměry vrtáku a šroubu odpovídající. Po dokončení ukotvení je třeba vše ještě jednou zkontrolovat pomocí vodováhy ve vodorovném i svislém směru, protože jen tak lze zajistit, že se křídlo vrat bude pohybovat bez zadrhávání.

    7. Těsnění ve třech úrovních dle normy RAL

    Mezera mezi konstrukcí a rámem je trvale utěsněna ve třech úrovních. Vnější vrstva je nepromokavá a paropropustná a poskytuje dostatečnou ochranu proti větru. PU pěna uprostřed zajišťuje tepelnou a zvukovou izolaci a z vnitřní strany je připevněna parotěsná a vzduchotěsná zábrana. Mezera mezi stěnou a rámem by měla být rovnoměrně vyplněna PU pěnou. Při plnění si uvědomte, že polyuretanová pěna značně expanduje (zvětšuje svůj objem). Je důležité, aby rám zůstal otevřený s příčnými výztuhami po dobu nejméně 6 hodin po vyplnění (nebo podle pokynů výrobce), aby pěna ve vyplněném otvoru plně vytvrdla.

    8. Dokončovací zednické práce

    Když polyuretanová pěna dostatečně ztvrdne, odstraňte příčné tyče a držáky. Přebytečná pěna se pak odřízne skalpelem po celé délce okrajů, kde je to nutné. Před zahájením zednických prací a montáží ozdobných (soklových) lišt, ještě jednou zkontrolujte osazení a uzavření dveřního křídla. Ochranná lepicí páska nebo fólie se odstraní až po dokončení stěny kolem dveří, tj. po omítnutí a případném vymalování.

    9. Finální seřízení dveřního křídla a montáž kliky

    Veškeré dokončovací práce musí být provedeny velmi přesně. Konečné nastavení otevírání a zavírání dveřního křídla se provádí zašroubováním nebo vyšroubováním imbusových šroubů na 3D nastavitelných konzolách. Kovový práh nesmí být zatížen, dokud není instalován v konečné podlaze. Dobré těsnění a otevírání vchodových dveří závisí na odborně provedené kontrole a seřízení dveřního křídla. Při seřizování závitu a polohy celého křídla vchodových dveří je třeba dbát na to, aby byla dodržena zamýšlená vzdálenost mezi křídlem a rámem vchodových dveří - ta by měla činit 4 až 5 mm.

    Pokud jde o instalaci kliky a kukátka je nutné dodržovat pokyny výrobce. Nesprávná instalace může poškodit zamykací mechanismus!

    Správně nainstalované dveře jsou vzducho i zvukotěsné
    Správně nainstalované dveře jsou vzducho i zvukotěsné

    10. Cena montáže vchodových dveří

    Cena montáže a demontáže vchodových dveří závisí na výrobci, nabídce a v neposlední řadě na materiálu a rozměrech dveří. Cena demontáže vchodových dveří se pohybuje mezi 1000 a 1500Kč. Cena montáže vchodových dveří je o něco vyšší. Za montáž vchodových dveří zaplatíte až 2300Kč.

    Pokud se rozhodnete pro instalaci dveří, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 2889
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Vchodové dveře?

    Máme 159 realizátorů v oblasti Vchodové dveře:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 159 realizátorů v oblasti Vchodové dveře
    9.7
    0

    DŘEVOTEP PLUS s.r.o.


    9.7
    0

    MKA Service s.r.o.


    9.7
    0

    LH-okna s.r.o.


    9.5
    0

    Milan Vaněček


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena