V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Vrtání a řezání betonu

    Tento článek si přečetlo více než 760+ uživatelů
    Diamantové vrtání a řezání betonu je druh speciálních stavebních prací. Může být prováděno pouze vyškolenými, vysoce specializovanými mistry. Tento typ práce se používá k vrtání a řezání betonu, cihel, kamene, siporexu a dalších tvrdých stavebních materiálů. Vytvořili jsme pro vás souhrn základních charakteristik a specifik diamantového vrtání a řezání.
    Odborný článek 760
    vrtani pod uhlem
    Máme 101 realizátorů v oblasti Řezání a vrtaní betonu:

    1. Diamantové vrtání betonu

    Diamantové vrtání betonu se provádí speciálními vysoce kvalitními stroji s diamantovými vrtáky různých průměrů (3,8 - 40 cm), které zaručují přesnost a ostrost řezu. Diamantovým vrtáním můžete například rozšířit komínový otvor a vložit potrubí průduchu z nerezové oceli.

    1.1. Výhody diamantového vrtání betonu

    Diamantové vrtání má řadu výhod oproti konvenčnímu zpracovávání betonu. Jednou z hlavních výhod je, že proces diamantového vrtání se speciální řeznou částí nezpůsobuje žádné vibrace. Tím má za následek menší poškození způsobené otřesy i menší šíření hluku. Diamantové vrtání nezpůsobuje praskliny ani jiná poškození, takže nejsou nutné následné opravy a dodatečné práce.

    Vrtání betonové zdi pod určitým úhlem
    Vrtání betonové zdi pod určitým úhlem

    1.2. Vrtání za sucha nebo za mokra?

    Obě techniky vrtání zajišťují přesné a hladké otvory v podlahách, zdech, komínech nebo kdekoli jinde. Během procesu vrtání za mokra je vrtačka připojena k přívodu vody, což zabraňuje tvorbě nadměrného prachu, který by se jinak šířil po místnosti či staveništi.

    1.3. Postup diamantového vrtání

    Diamantové vrtání betonu je považováno za poměrně jednoduchý postup. Je nutné nejprve určit přesné místo vrtání a průměr požadovaného otvoru. Následuje příprava diamantové vrtačky. Nejprve je připevněna ke stojanu a poté může práce začít. Diamantové vrtání se obvykle provádí pod úhlem 90°, ačkoli vrták a základnu lze upravit podle potřeby tak, aby bylo možné šikmé vrtání až do úhlu 45°. V případě, že jsou na hladkém povrchu podlahy potřeba malé otvory, lze vrták také upevnit pomocí vakua. Tento způsob diamantového vrtání s vakuem se používá například v případech, kdy stěny nesmí být poškozeny ani ždibec. Zvýšení řezivosti vrtáků lze dosáhnout nanesením povlaku s vysokou tvrdostí a otěruvzdorností, např. nitridu titanu (TiN).

    Označení místa vrtání a příprava vrtačky
    Označení místa vrtání a příprava vrtačky

    Je třeba vzít v úvahu skutečnost, že z místa vrtání do zdi, celé výšky od podlahy, musí být prázdný prostor ve vzdálenosti nejméně 175 cm. Poskytnutá vzdálenost umožňuje práci s teleskopickým nebo klasickým stojanem. Teleskopický stojan lze použít v místnostech, kde je spodní i horní deska betonová a výška stropu je až 2,7 m. Klasický stojan se však používá k vrtání otvorů do zdi až do Ø20 mm pro upevnění stojanu.

    2. Diamantové řezání betonu

    Diamantové řezání se ve většině případů používá pro instalaci oken a dveří nebo pro budování schodiště, když je nutné prorazit betonovou desku. Diamantové řezání lze použít i k opravě drenážních trubek. Pomocí řezačky s diamantovými kotouči lze řezat i asfalt, pokud potřebujeme zhotovit drážky pro drenážní potrubí, plyn, optiku apod.

    2.1. Jaká je hlavní výhoda diamantového řezání?

    Mezi hlavní výhody diamantového řezání, oproti pneumatickým nástrojům, patří kratší doba provádění, rychlejší a levnější zpracování otvorů, prevence poškození stavebních konstrukcí (různé trhliny, oddělení malty od stropů a stěn) a v neposlední řadě mnohem méně prachu a nečistot.

    3. Cena diamantového vrtání

    Cena diamantového vrtání závisí především na průměru otvoru a na poskytovateli této služby. Níže jsou uvedeny přibližné ceny diamantového vrtání betonu a kamene:

    Průměr (mm) Beton Cihla
    12 – 52 1 855 Kč 1 755 Kč
    62 – 102 2 350 Kč 2200 Kč
    112 – 152 2 990 Kč 2750 Kč
    162 – 182 3 290 Kč 3100 Kč


    Při výpočtu cen je třeba vzít v úvahu případné příplatky za řezání stropu, řezání těsně vedle vodorovných a svislých překážek, použití vysavače a odvoz a likvidace odpadního materiálu.

    4. Cena diamantového řezání

    Cena diamantového řezání závisí na povrchu (podlaha, stěna), materiálu, jeho tloušťce a poskytovateli služeb.

    Hloubka řezu (mm) Prostý beton Železobeton ŽB nad 1 %
    do 100 3.500 3.800-5.000 od 5.000
    100 - 220 3.200-4.000 4.000-5.600 od 5.600
    220 - 320 3.500-4.300 4.800-6.000 od 6.000
    320 - 400 3.900-4.800 5.200-6.400 od 6.400
    400 + od 4.500 od 5.500 od 6.600

    Při výpočtu cen je třeba vzít v úvahu případné příplatky za řezání stropu, řezání těsně vedle vodorovných a svislých překážek, použití vysavače a odvoz a likvidace odpadního materiálu.

    Pokud se rozhodnete vrtat nebo řezat beton, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také řemeslníky a stavební společnosti, se kterými spolupracujeme a kteří na váš dotaz odpoví vhodnou nabídkou.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

     

    Odborný článek 760
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Řezání a vrtaní betonu?

    Máme 101 realizátorů v oblasti Řezání a vrtaní betonu:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 101 realizátorů v oblasti Řezání a vrtaní betonu
    8.8
    0

    positive design s.r.o.


    9.3
    0

    VALBE, s.r.o.


    9.5
    0

    VERTICO, s.r.o.


    9.6
    0

    KZS, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena