V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Laminát / plovoucí podlaha, ceny

    Tento článek si přečetlo více než 523+ uživatelů
    Laminát je vícevrstvá syntetická podlahová krytina, jejíž vzory jsou většinou imitace dřeva, kamene, ale i jiných přírodních materiálů. Popularita laminátu roste natolik, že se již stal největším konkurentem parket, a to především proto, že nevyžaduje odborné znalosti, instaluje se velmi jednoduše a nevyžaduje další zpracování. Jeho největší výhodou je však samozřejmě cena.
    Odborný článek 523
    laminat
    Máme 358 realizátorů v oblasti Laminát:

    1. Co je to laminátová podlaha?

    Laminát je podlahová krytina, která existuje asi 80 let a je v poslední době stále oblíbenější. Používá se na podlahy v soukromých domech a bytech, ale také v kancelářích a dalších veřejných budovách. Laminát je vyroben z dřevovláknité desky HDF, která mu dodává pevnost, a na horní straně je tenká vrstva vinylového vzoru, která napodobuje dřevo, kámen nebo nějaký další přírodní materiál, popř. je na něm vytištěna barva, textura nebo vzor. Právě rozmanitost a dostupná cena jsou hlavními výhodami laminátu.

    2. Plovoucí podlaha - pokládka

    Pokládka laminátu je velmi jednoduchá, protože desky mají pera a drážky, které do sebe krásně zapadají. Je velmi důležité, aby laminát nějakou dobu volně ležel v místnosti (podle doporučení výrobce) aby se „aklimatizoval“ na prostor, ve kterém bude instalován. Bezprostředně před instalací by měly být desky otočeny ve směru, kterém jsou orientovány linie dřeva nebo vzory. Je důležité si uvědomit, že laminát se nemusí lepit ani fixovat jiným způsobem. Desky jsou uspořádány od jednoho konce místnosti k druhému. Proto se tomuto typu obložení říká i plovoucí podlaha.

    Podklad, na který je laminát položen, musí být zcela rovný, suchý a čistý. Rozdíl v tloušťce podkladu, který je třeba jen 1 mm na 1 m může být velmi problematický. Pokud je laminát instalován na minerální substrát, musí být nejprve změřeno množství vlhkosti. Příliš vysoká vlhkost je pro laminát devastující. Při pokládce na minerální podklad je třeba nejprve položit parozábranu. Neměli byste ji však pokládat na dřevěný podklad. Laminát lze pokládat na beton, cementový potěr, anhydritový potěr, kamenné desky atd. Lze ho položit i na stávající podlahové krytiny.

    2.1. Pěna

    Kašírovaná pěna pro laminát se používá, pokud chcete, aby při chůzi nebyl slyšet žádný zvuk. Pomůže vám i korek nebo nějaký podobný podkladový materiál. Laminát lze instalovat i přes podlahové vytápění, ale v takovém případě se musí instalovat speciální pěnové desky.

    imitace-dreva.jpg
     Laminát je dnes od dřeva k nerozeznání

    3. Údržba laminátu

    Laminát je velmi citlivá podlahová krytina a vadí jí zejména voda. Lze jí mýt prakticky pouze vlhkým hadříkem nebo speciálními čisticími prostředky na vinylové podlahy. Nohy kusu nábytku stojícího na laminátu by měly být chráněny podložkami. Zvláštní pozornost byste měli věnovat, pokud máte invalidní vozíky. V tom případě by pod plovoucí podlahu by měly být umístěny polykarbonátové ochranné desky. Jedním slovem, laminát není odolný vůči nárazům nebo nadměrnému zatížení.

    4. Použití laminátu

    Laminát má jen několik slabých stránek. Čím déle se používá, tím více se spoje mezi deskami uvolňují a začínají se oddělovat. Postupem času jsou také patrné známky opotřebení. Pokud není povrch řádně proveden, začne velmi rychle praskat, a to pochopitelně mnoha lidem vadí.

    Laminát v kuchyni jako imitace kamenné podlahy

    5. Cena laminátu

    Kolik stojí laminát? Cena laminátu začíná od 80 - 110Kč / m2 a může se pohybovat až do 600Kč / m2.

    6. Pokládka laminátu - cena

    Kolik si podlahář řekne za pokládku plovoucí podlahy? Cena instalace laminátu se pohybuje od kolem 95Kč / m2 na volno a 140Kč / m2 s případným lepením a svařováním.

    Pokud se rozhodnete pro laminát, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a mistry, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 523
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Laminát?

    Máme 358 realizátorů v oblasti Laminát:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 358 realizátorů v oblasti Laminát
    9.4
    0

    VIKTORIN STAFA s.r.o.


    10
    0

    LERCH PODLAHY, s.r.o.


    9.5
    0

    TOR-IN, spol. s r.o.


    9.2
    0

    Tomáš Máj


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena