V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Domácí telekomunikace - UTP kabely

    Tento článek si přečetlo více než 683+ uživatelů
    Telekomunikace (neboli sdělovací technika) je přenos informací na dálku pomocí elektrického nebo optického signálu, metalického vodiče v kabelovém systému, nebo bezdrátově prostřednictvím elektromagnetických vln v rádiovém spektru. V 21. století je rychlá a efektivní komunikace naprosto zásadní. Telekomunikace, obecně řečeno, usnadňují život stejně jako pobyt uvnitř i vně vašeho domova. Telekomunikace totiž znamená také propojení široké škály zařízení umístěných na různých místech a vzdálenostech, přesto schopných spolu komunikovat. Příkladem jsou kabely UTP a optické kabely.
    Odborný článek 683
    telekomunikace
    Máme 151 realizátorů v oblasti Telekomunikační síť:

    1. Telekomunikace v obytných budovách

    Lidé zpravidla nemají páru, jak nastavit vhodný druh a typ efektivního telekomunikačního systému v obytných budovách. S největší pravděpodobností jste si někdy sami položili otázku, jaké provést připojení UTP a optického kabelu v domě a k čemu je to vůbec dobré.

    1.1. Jaký je účel telekomunikačních zařízení v domě?

    Telekomunikace jsou mj. navrženy proto, aby snižovaly náklady, usnadňovaly a zlepšovaly komunikaci a lépe a efektivněji připojovaly určitá zařízení. Nejběžnějšími telekomunikačními sítěmi jsou rádio, telefon, televize, LAN, VAN a internet (UTP kabel / optika). Telekomunikační sítě v obytných budovách zahrnují telefonickou linku, požární poplach, video monitorovací systém, reproduktory, technické zabezpečení a připojení k internetu.

    2. Jaké jsou výhody a nevýhody telekomunikačních zařízení?

    2.1. Výhody

    Telekomunikace umožňují snadnější a rychlejší kontakt s příbuznými, přáteli nebo známými, kteří kvůli své práci nebo životnímu stylu nemohou být fyzicky přítomni v našem každodenním životě. Umožňují sledování různých televizních programů, vyhledávání informací a dalšího obsahu na internetu - jedním slovem usnadňují naplnění některých základních kulturních, společenských a dalších životních potřeb. Na druhou stranu i v případě nebezpečí umožňují kontakt se záchrannými službami a rychlé přivolání pomoci. Mají čím dál tím větší funkci při ochraně našeho majetku a zdraví.

    2.2. Nevýhody

    Telekomunikace však mají i svou stinnou stránku. Mezi nimi je nejvíce znepokojující problém závislosti, který vznikl s globálním používáním internetu, tj. nadměrné používání různých aplikací, her a sledování obsahu na streamovacích platformách. Navíc je provázejí problémy související s počítačovou kriminalitou a další druhy zneužívání. Hardware (zejména pokud jde o monitorovací systém) stále není levný. Ale v některých případech si je musíte pořídit ať stojí co stojí.

    Moderní telekomunikace umožňují snadnou komunikaci po celém světě
    Moderní telekomunikace umožňují snadnou komunikaci po celém světě

    3. Optický kabel

    3.1. Zkontrolujte, zda je připojení prostřednictvím optiky vůbec proveditelné

    Nejprve byste měli vědět, že spojení s optickým kabelem není možné na území celé České republiky. Připojení k optice může být v určitých oblastech problém. Poskytovatel internetového připojení musí uživateli poskytnout optické kabely. Telekomunikační sítě, které jsou k dispozici v určité oblasti, závisí hlavně na místě bydliště.

    Dostupné telekomunikační sítě můžete také ověřit u svého poskytovatele internetového připojení.

    3.2. Optický kabel

    Optický kabel je název pro anglickou zkratku FTTH (Fiber To The Home) a v současné době je nejlepším spojením s telekomunikačními službami na světě. Hovorově se pro optický kabel používá kratší název „optika“. Optické kabely jsou ve skutečnosti miniaturní vlákna. Jedná se o tenké kabely ze skla a plastu. Skleněná trubice nebo vlákno je chráněno několika vrstvami plastu, protože optický kabel má velmi křehká vlákna, která se snadno poškozují. Optickými vlákny neprochází elektřina (jako u standardního DSL), ale světlo.

    3.3. Proč zrovna optický kabel?

    Optický kabel je nejpokročilejší a nejrychlejší způsob připojení k internetu. Hlavní výhody optiky jsou: stabilní připojení, neomezené doplňkové služby a superrychlý internet. Optický kabel poskytuje stabilní připojení, což znamená, že je velmi spolehlivý, konstantní a funguje bez přerušení. To znamená, že internet bude fungovat hladce a bez problémů, bez ohledu na zatížení. Proto rozhodně doporučujeme pořízení optických kabelů, zejména pokud internet potřebujete k práci.

    Optický kabel se na první pohled liší od kabelu UTP
    Optický kabel se na první pohled liší od kabelu UTP

    4. UTP kabel (nestíněná kroucená dvojlinka)

    Kabel UTP vám umožňuje připojení přímo k počítači. Kabel UTP není nutný, pokud používáte bezdrátovou síť (WiFi), ale je žádoucí a velmi užitečný, pokud bezdrátovou síť používá velké množství lidí. V tomto případě je Wi-Fi přetíženo, ale kabel UTP stále umožňuje bezproblémový internet. Rychlost internetu je u kabelu UTP obvykle o něco vyšší než u bezdrátového připojení. Kabel UTP je tedy fyzicky připojen k počítači.

    Kabel UTP můžete připojit sami, ale pokud v tom nejste dobří, doporučujeme nechat jej nainstalovat odborníkem. Pokud to vyzkoušíte sami, můžete kabel poškodit a budete si muset koupit nový.

    5. Kolik stojí telekomunikační zařízení?

    Ceny telekomunikačních systémů jsou různé. Záleží na potřebách jednotlivce. V obytných budovách jsou stále nejčastěji instalovány televizní a internetové sítě. Protipožární a kamerový systém jsou v rodinných domech spíše výjimkou než pravidlem. Pokud stavíte nebo rekonstruujete dům nebo byt, má smysl zabývat se telekomunikační sítí i v době plánování elektroinstalací. Přesnou cenu nelze předem nijak určit, protože jsou vyžadovány také přesné údaje o typu, počtu a velikosti instalací, vedení, zařízení a zařízení, jako jsou kabely UTP, spojovací boxy, přípojky a zásuvky. Ten nejzákladnější systém - UTP a koaxiální kabely (6x), s telekomunikačním pouzdrem a zásuvkami budou stát kolem 18.000Kč.

    Pokud se rozhodnete instalovat telekomunikační systém, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 683
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Telekomunikační síť?

    Máme 151 realizátorů v oblasti Telekomunikační síť:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 151 realizátorů v oblasti Telekomunikační síť
    9.5
    0

    ERCÉ stavby s. r. o.


    10
    1

    MAXI SMART s.r.o.


    9.1
    0

    WEST ELEKTRO team s.r.o.


    9.5
    0

    ELFAR s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena