V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Celulózová izolace se vyrábí z jednoduchých vláken získaných z odpadního novinového papíru. Lze ji použít pro tepelnou i zvukovou izolaci. Je šetrná k životnímu prostředí, jelikož je vyrobena z recyklovatelného materiálu.
    Odborný článek 375
    celulozova izolace
    Máme 73 realizátorů v oblasti Foukaná izolace:

    1. Co je to celulóza?

    Celulóza je přírodní organický polymer, který je součástí stěn rostlinných buněk a je jedním z nejběžnějších materiálů na planetě. Jedinečné vlastnosti celulózy vedly k jejímu využití v řadě oborů, od výroby papíru po textilie, a dokonce se používá jako palivo. Jedno z méně známých využití celulózy je ve stavebnictví, kde se používá jako ekologická alternativa tradičních izolačních materiálů.

    2. Proces získávání celulózových vláken

    Celulózová vlákna se získávají z recyklovaného papíru. Při tomto procesu se do vláken přidávají minerální zpomalovače hoření a fungicidní látky, kyselina boritá a hydroxid hlinitý. Vzniklá vlákna připomínají vatu a umožňují snadnější vyfukování. Proto se celulóza velmi snadno vyfoukává do dutin stěn, střešních konstrukcí a dalších stavebních prvků a vytváří izolační vrstvu, která pomáhá regulovat teplotu, vlhkost a snižovat spotřebu energie.

    01.jpg
    Celulózová izolace zabraňuje vzniku tepelných mostů, které jsou běžné ve spojích jiných typů izolačních materiálů

    3. Celulóza je materiál šetrný k životnímu prostředí 

    Celulózová izolace je v posledních letech stále oblíbenější, protože má oproti tradičním izolačním materiálům řadu cenných výhod. Jednou z hlavních výhod je, že celulóza je ekologická surovina, materiál šetrný k životnímu prostředí. Celulózová izolace se vyrábí z recyklovaných materiálů a je 100% recyklovatelná, což z ní činí mimořádně udržitelné izolační řešení. Výrobní proces celulózové izolace navíc vyžaduje méně energie a produkuje méně odpadu než jiné izolační materiály.

    Odborná rada ze společnosti ServisStav RM s.r.o.

    1. Jaké výhody má foukaná izolace oproti klasické?

    Foukaná izolace umožňuje zaizolování prostoru bez spár, izoluje dutiny všech velikosti a tvarů, není potřeba řešit prořez a odpad materiálu. Vyznačuje se minimálním difúzním odporem, je ideální do difúzně otevřených konstrukcí. Její předností je rychlá aplikace. Vyrobená je z přírodních ekologických materiálu. Při rekonstrukci není nutná složitá demontáž stávajících konstrukcí.  

    2. Jaké druhy foukané izolace jsou, jaký druh využívate vy a proč?

    Na trhu existuje velký výběr foukané izolace na bázi celulózy, minerální vlny, polystyrenu a dřevovlákna. Naše společnost preferuje celulózu a dřevovlákno STEICO FLOCK, STEICO ZELL, TEMPELAN ČESKÁ CELOLOZA. Důvodem je, že se zaměřujeme především na ekologické a recyklovatelné materiály.  

    3. Jaké jsou náklady a čas realizace foukané izolace pro klasický rodinný dům?

    Jednou z výhod foukané izolace je její rychlá aplikace. Realizace foukané izolace pro klasický rodinný dům trvá 1 pracovní den.

    Odbornou radu poskytl pan Roman Shimbakov ze společnosti ServisStav RM s.r.o.

    4. Výhody celulózové izolace

    4.1 Účinný izolant

    Součinitel tepelné vodivosti celulózové izolace je 0,039 W/mK a je podobný jako u běžných druhů izolací, např. minerální vlny, která má součinitel 0,037 W/mK. U běžných izolací, které jsou obvykle ve formě desek, vzniká problém zejména ve spojích. Pokud nejsou spoje řádně utěsněny, stávají se propustnými a vytvářejí tepelné mosty, které jsou hlavní příčinou vlhkosti a snížení energetické účinnosti budovy. U celulózové izolace tento problém neexistuje. Celulózová izolace má také větší fázový posun než běžná izolace, a proto akumuluje více tepla. Ve skutečnosti může být celulózová izolace až o 25 % účinnější při snižování tepelných ztrát než izolace ze skelné vaty, která je běžně používaným izolačním materiálem.

    4.2. Reguluje vlhkost

    Celulózová izolace také pomáhá regulovat vlhkost v prostoru tím, že pohlcuje a uvolňuje vlhkost. Díky tomu je vhodná pro difuzně otevřené systémy.

    4.3 Snižuje hlučnost

    Celulózová izolace má ve srovnání s jinými izolačními materiály také lepší zvukově izolační vlastnosti. Díky své husté struktuře a schopnosti dostat se všude a vyplnit všechny mezery je celulóza velmi účinná při snižování přenosu zvuku stěnami, podlahami a stropy. Proto je ideálním izolačním materiálem pro budovy v hlučných městských oblastech nebo v blízkosti rušných silnic.

    4.4. Ohnivzdornost 

    Celulózová izolace patří k méně ohnivzdorným materiálům, například ve srovnání se skelnou vatou, ale přesto je ohnivzdorná, protože zabraňuje vzniku požáru. Díky zpomalovačům hoření, které se do celulózy přidávají při výrobě, je vysoce odolná vůči ohni a teplu. Ve skutečnosti bylo prokázáno, že celulózová izolace poskytuje při správné instalaci a v souladu se všemi předpisy požární odolnost až po dobu jedné hodiny.

    Výhodou celulózové izolace je také to, že přispívá ke snižování emisí CO2 a k její výrobě se spotřebuje mnohem méně energie než při výrobě běžných izolací. Celulózová izolace je tedy ekologicky přijatelná a z hlediska energetické účinnosti zcela žádoucí.
    02.jpg
    Celulózová izolace je mimořádně šetrná k životnímu prostředí

    4.5 Odolnost proti škůdcům 

    Celulózová izolace je odolná vůči škůdcům, jako jsou hlodavci a hmyz, což může být běžný problém u jiných izolačních materiálů. Insekticidy přidávané do celulózy při výrobě odpuzují škůdce tím, že jim brání v zahnízdění nebo prokousání izolace.

    5. Celulózová izolace - použití

    Izolace z přírodních celulózových vláken se používá nejen při rekonstrukcích, ale i v novostavbách. Nejčastěji se aplikuje (zafoukává) do konstrukce při stavbě, například do stěn dřevostaveb, do střech, do mezistropních nebo podlahových desek apod.

    03.jpg
    Celulóza se fouká do stěn dřevěných domů, do střech, do mezistropních nebo stropních konstrukcí

    6. Celulózová izolace - cena

    Informace o nákladech na dodávku a instalaci celulózové izolace naleznete v našem ceníku řemesel.

    7. Celulózová izolace - shrnutí 

    Celulózová izolace je v souhrnu ekologický, účinný a bezpečný izolační materiál, který oproti tradičním materiálům nabízí řadu výhod. Díky své vynikající tepelné odolnosti, zvukové izolaci, odolnosti proti ohni a škůdcům je celulóza ideálním izolačním materiálem pro obytné budovy i nebytové prostory. Kromě toho může použití celulózy pomoci snížit spotřebu energie, náklady na vytápění a chlazení a zvýšit celkový komfort bydlení, což z ní činí chytrou investici.

    Odborný článek 375
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Foukaná izolace?

    Máme 73 realizátorů v oblasti Foukaná izolace:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 73 realizátorů v oblasti Foukaná izolace
    9.9
    0

    MACHSTAV s.r.o.


    9.7
    0

    MUSIL spol. s r.o.


    9.3
    0

    Lubomír Vondra


    9.6
    0

    PURPANDA s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena