V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    K oddělení místností v domácnosti se nejčastěji používají interiérové dveře. Existují ve dvou základních variantách: posuvné a křídlové. Instalace těch druhých je technicky náročnější úkol.
    Odborný článek 236
    montaz interierovych dveri
    Máme 158 realizátorů v oblasti Montáž dveří:

    1. Montáž interiérových dveří

    Montáž interiérových dveří zvládne každý, kdo je obeznámen se správným postupem a má potřebné nářadí. Při nákupu se ujistěte, že vám prodejce dodá návod. Návod k montáži je samozřejmě nutné dodržet, jen tak budou dveře plnit svůj úkol.

    2. Příprava stavebního otvoru a zárubně

    Před montáží vchodových dveří je nutné připravit otvor ve stěně a sestavit zárubeň. Při její montáži postupujte podle pokynů výrobce. Po sestavení je třeba její rozměry porovnat s rozměry otvoru ve zdi. Optimální otvor pro vchodové dveře by měl být o 2-3 cm širší a o 1-2 cm vyšší než vnější rozměry zárubně. Důležité je také následující - pokud ještě není dokončena podlaha na chodbě nebo v pokoji, je nutné vyznačit konečnou výšku podlahy a umístit dřevěné distanční vložky/rozpěrky, které budou tuto výšku dočasně simulovat.

    3. Zasunutí zárubně do stavebního otvoru

    Před vložením zárubně do stavebního otvoru je nutné ji chránit lepicí páskou. Dveře se obvykle potahují fólií kvůli ochraně během přepravy a montáže, proto je dobré nechat fólii nalepenou až do dokončení celé práce. Vložení zárubně do stavebního otvoru je nejsložitější a nejdůležitější částí montáže. Rám se vkládá do stavebního otvoru tak, aby horní hrana kovového prahu byla přibližně 2 cm nad úrovní hotové podlahy a spodní hrana ve stejné výšce jako úroveň hotové podlahy. Namontovaná zárubeň musí být podepřena příčnými vzpěrami, které se umístí ve spodní části a uprostřed otvoru. Po dokončení práce zkontrolujte pomocí vodováhy, zda byl krok proveden správně.

    01.jpg
    Rozpěrky zajišťují, že rám zůstane ve správné poloze až do konce montáže

    4. Upevnění rámu 

    Když je rám dveří na místě, upevní se svisle a vodorovně pomocí dřevěných nebo plastových klínů v bodech stejné výšky na obou stranách, které směřují proti sobě. Pomocí vodováhy je nutné zkontrolovat, zda je zárubeň správně postavena, výšku hrany kovového prahu nad úrovní hotové podlahy a hloubku rámu vzhledem ke stavebnímu otvoru. Tyto dřevěné klíny musí být dobře zajištěny a pevně držet rám dveří na místě až do doby, než budou dveře namontovány. 

    02.jpg
    Dřevěné klínky musí pevně držet rám dveří na místě až do konce

    5. Montáž dveřního křídla

    Následuje montáž dveřního křídla na dobře upevněný rám. Zkontroluje se otevírání/zavírání křídla a jeho uchycení k rámu. V případě potřeby lze v tomto kroku polohu rámu mírně upravit. Všechny dřevěné klíny musí být umístěny co nejpevněji. Správnou polohu rámu doporučujeme označit tužkou na stěně. Dveřní křídlo se poté vyndá z rámu nebo se otevře kolmo a dále se upevní, aby se zabránilo jeho ohýbání během vrtání.

    03.png
    Při montáži dveřního křídla je nutná velká přesnost

    6. Vyplnění prostoru mezi rámem a ostěním izolačním materiálem

    Jelikož jsou vchodové dveře průlomem do tepelného pláště domu a jsou vystaveny všem vnějším vlivům, musí být zcela vzduchotěsné, tedy bez tepelných mostů. Mezera mezi konstrukcí a zárubní je trvale uzavřena ve třech vrstvách. Vnější vrstva je voděodolná a paropropustná a poskytuje dostatečnou ochranu před větrem. PU pěna uprostřed zajišťuje tepelnou a zvukovou izolaci a na vnitřní straně je instalována parozábrana a tepelná zábrana. Při plnění PU pěnou je třeba myslet na to, že se rychle roztahuje, proto ji nikdy příliš nevymačkávejte. Zárubeň a práh je důležité po naplnění nechat zaseknuté a podepřené minimálně 6 hodin (nebo dle návodu výrobce), aby pěna zcela vytvrdla.

    7. Dokončovací práce

    Když polyuretanová pěna dostatečně vytvrdne, příčník, konzoly a podpěry se odstraní. Přebytečná pěna se pak v případě potřeby ořízne skalpelem po celé délce okrajů. Před zahájením zednických prací a montáží lišt ještě jednou zkontrolujte osazení a uzavření dveřního křídla. Ochranná lepicí páska nebo fólie se odstraní až po dokončení úpravy stěny kolem dveří, to znamená po omítnutí a vymalování. Ohledně montáže dveřní kliky a zámku je nutné postupovat podle přiloženého návodu výrobce, protože neodbornou montáží může dojít k poškození uzamykacího mechanismu.

    8. Montáž kliky a dokončovacích prvků

    Nakonec je třeba namontovat kliku dveří podle pokynů výrobce. Zpravidla se provádí následujícím způsobem:

    04.jpg
    Instalace klik a zámků

    Další rada: Pokud se dveře instalují v nové výstavbě, doporučujeme je montovat až po dokončení hlavních prací v interiéru. Instalaci interiérových dveří lze provést před nebo po omítání, převažuje instalace interiérových dveří po dokončení omítání. Spáry mezi stěnou a zárubní se v průběhu celého postupu uzavírají pomocí dokončovacích latí nebo montážních konzol, jak je popsáno výše. 

    1. Upevněte novou kliku na dveře. Umístěte základnu kliky do díry v dveřích a připevněte ji pomocí šroubů. Ujistěte se, že kliky jsou na správném místě a že fungují správně.
    2. Upevněte druhou část kliky na protilehlé straně dveří.
    3. Otestujte kliku, zda správně funguje. Zkuste otevřít a zavřít dveře a ujistěte se, že kliky jsou dobře upevněny a fungují hladce.

    9. Náklady na montáž interiérových dveří

    Montáž interiérových dveří je levnější než montáž vchodových dveří.

    9.1 Demontáž interiérových dveří - cena

    Cena demontáže interiérových dveří se pohybuje kolem 750Kč.

    9.2 Montáž interiérových dveří - cena

    V Česku se cena montáže interiérových dveří pohybuje obvykle mezi 500 až 2000 Kč za jedno křídlo. Tento rozsah však může být vyšší v závislosti na náročnosti práce a dalších faktorech.

    Je důležité si uvědomit, že cena montáže dveří by měla zahrnovat nejen samotnou montáž dveří, ale také přípravu pracovní plochy, instalaci zárubní, kliky a další potřebné součásti, a nakonec také úklid. Proto byste měli být opatrní při volbě levné montáže, která by mohla být spojena s nižší kvalitou práce a materiálů.

    Odborný článek 236
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Montáž dveří?

    Máme 158 realizátorů v oblasti Montáž dveří:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 158 realizátorů v oblasti Montáž dveří
    9.3
    0

    EDEX, s.r.o.


    9.8
    0

    Rastislav Herák


    9.6
    0

    Truhlářství ZIMA s.r.o.


    9.7
    0

    Sdružení plzeňských obkladačů s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena