V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Tentokrát budeme hovořit o montovaném domě na zakázku, jehož hlavní výhodou je větší volnost při navrhování. Tento dům je levnější než klasický zděný, a přece je dokonale přizpůsobena vašemu životnímu stylu a potřebám. V tomto článku se dozvíte, co je to vlastně montovaný dům na zakázku, jaké jsou jeho výhody a jak si ho pořídit
    Odborný článek 308
    montovany dum na miru
    Máme 40 realizátorů v oblasti Montované domy:

    1. Co je montovaný dům na zakázku?

    1.1 Co znamená pojem montovaný dům?

    Tento pojem je spojován s montovanými domy, které jsou vybrány z katalogu některého z výrobců nebo dodavatelů montovaných domů. Samotný termín je však širší a popisuje spíše typ výstavby domu obecně než konkrétní postup nebo typové plány. Montovaný dům se skládá z prefabrikovaných konstrukčních prvků vyrobených v továrnách a dílnách, které jsou poté přivezeny na místo a sestaveny do budovy. Stavba je logicky mnohem rychlejší než stavba cihlových domů, a staveniště je mnohem čistší. Pojem montovaný dům tedy nemusí nutně představovat typ budovy, protože se jedná o způsob výstavby, nikoli o konkrétní typ půdorysu nebo vzhledu.

    Při navrhování montovaných domů se používají prefabrikované, továrně vyráběné konstrukční prvky. S trochou nadsázky můžeme říci, že takovýto dům skládáme jako skládačku z hotových dílců.

    1.2 Jak se prefabrikované domy na míru liší od standardních domů?

    Prefabrikované domy na míru se od standardních domů liší tím, že jsou navrženy přesně podle přání majitele a přizpůsobeny jeho potřebám a životnímu stylu. Zatímco u standardního montovaného domu začíná proces změnou již nakresleného standardního projektu, u zakázkového montovaného domu projekt jako takový ještě neexistuje, ale bude výsledkem spolupráce budoucího majitele s architektem / inženýrem. Navrhování domu na míru je tedy podobné jako navrhování cihlového domu a možnosti jsou téměř neomezené.

    2. Projekty na míru

    2.1 Jedinečnost

    Návrh montovaného domu na míru začíná představami, potřebami a přáními zákazníka a také spoluprací s architektem a dalšími odborníky na montované stavby. Projekt montovaného domu na zakázku lze nazvat individuálním projektem šitým na míru zákazníkovi, který používá řadu prefabrikovaných prvků. V porovnání s vypracováním standardního projektu je unikátní projekt montovaného domu považován za komplexnější a úplnější.

    Výsledkem spolupráce mezi klientem a architektem je individuální a jedinečný montovaný dům, vyrobený pro konkrétní místo a konkrétního majitele.

    2.2 Konstrukce montovaného domu na míru musí splňovat technické požadavky

    Možnosti plánování montovaného domu jsou četné; samozřejmě je třeba zohlednit i technické požadavky. Dům postavený na zakázku musí být stejně jako každý jiný dům konstrukčně pevný, dostatečně izolovaný a bezpečný. Konstrukční plán musí odpovídat zamýšlenému konstrukčnímu systému, který se u montovaných domů liší od systému zděných domů. Přizpůsobení skutečného návrhu konstrukčnímu systému však může znamenat i určitá omezení týkající se výšky stropu a rozpětí konstrukce. Tyto otázky je nejlépe řešit ve spolupráci s architektem a statikem.

    01.jpg
    Projekty montovaných domů na zakázku jsou jedinečné a vycházejí z individuálních potřeb zákazníka

    3. Montovaný dům - výhody a nevýhody

    3.1 Výhody

    Jednou z výhod montovaného domu na zakázku je skutečnost, že architektonický návrh budoucího montovaného domu lze utvářet podle přání, potřeb a možností investora. Spolupráce mezi majitelem a architektem vede k návrhu, který je přizpůsoben nejen majiteli, ale také okolí a zohledňuje stávající zástavbu.

    3.2 Nevýhody

    Jednou z nevýhod montovaného domu na zakázku je, že příprava a vytvoření jedinečných návrhů bude dražší než u hotových, standardizovaných návrhů. Vyšší náklady spojené s domem postaveným na zakázku jsou ovlivněny také jeho atypickým tvarem, protože při navrhování takové stavby je třeba dbát na to, aby odpovídala specifickému konstrukčnímu systému.

    Průměrná cena montovaných domů na zakázku je 35 - 55.000 / m2. Ve srovnání se standardním montovaným domem je dražší o cca 15 %.  

    3.3 Jak se tedy rozhodnout?

    Pokud se rozhodujete mezi standardním montovaným domem a montovaným domem na zakázku, musíte si položit otázku: Budeme spokojeni s projektem, který nelze výrazně přizpůsobit našim potřebám a přáním? Pokud chcete jedinečný dům nebo jsou vaše potřeby specifické, je i přes vyšší náklady lepší zvolit druhé řešení, kdy se budova dokonale přizpůsobí vašemu životnímu stylu a zvyklostem. Stavba domu je považována za celoživotní investici, a proto by se architektura domu měla přizpůsobit každému uživateli. Kdo by chtěl strávit zbytek života v nefunkčním zařízení, které mu z celé řady hledisek nevyhovuje?

    4. Cena

    Ceny montovaných domů na míru závisí na architektonickém řešení, obytné ploše, stylu domu, typu střechy, fázi výstavby a konstrukčním řešení. Cena montovaného domu na míru může být o více než 15%  a vyjde vás na zhruba 35 - 55.000Kč / m2.

    Odborný článek 308
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Montované domy?

    Máme 40 realizátorů v oblasti Montované domy:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 40 realizátorů v oblasti Montované domy
    9.4
    0

    DOMY D.N.E.S. s.r.o.


    9.7
    0

    VIKYMONT stavby, s.r.o.


    8.8
    0

    positive design s.r.o.


    8.6
    0

    pexadomky


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena