V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Aby vám okna, ať už dřevěná, hliníková nebo plastová, dobře a dlouho sloužila, je třeba je kromě běžné základní péče, jako je mytí, také správně udržovat. Okno může být naprasklé, vyviklané, nemusí dobře zavírat, může se porouchat otevírací mechanismus, klika atd. Co v tomto případě dělat - vyměnit okno za nové, nebo ho opravit? Rozhodnutí o tom samozřejmě závisí na řadě faktorů.
    Odborný článek 169
    oprava okna
    Máme 131 realizátorů v oblasti Oprava dveří a oken:

    Okna na starších budovách

    Pokud jde o okna na starších budovách, která jsou dřevěná a mají například shnilé rámy nebo se na nich mlží skla, bude oprava oken určitě lepší volbou, protože původní okna jsou obvykle vhodnější než různé moderní alternativy a navíc pomohou zachovat půvab samotné budovy.

    Oprava nebo výměna oken?

    V některých případech se majitelé domů rozhodnou pro výměnu oken namísto jejich opravy, ale pokud se jedná o výměnu všech oken v bytě nebo domě, bude to jistě stát několik desítek tisíc! Východiskem z této situace může být oprava, která však není vždy možná, zejména pokud jde o moderní okna. Utěsněná okna s dvojitým nebo trojitým zasklením se opravují obtížněji nebo je nelze opravit vůbec.

    Opravy oken lze provést, pokud je sklo naprasklé nebo celé rozbité - sklenář může vyměnit jen tabuli nebo se zakoupí jen nové křídlo. Okenní křídla mohou být zaseknutá, špatně utěsněná nebo skrze ně protéká déšť. Pokud si všimnete vody v interiéru v blízkosti okna, nemusí to vždy znamenat, že voda prosakuje oknem. Rozhodně ale musíte zjistit, co je příčinou. Pokud jsou na vině okna, nejlepší řešení bude koupit nová.

    Výměnu oken je nutné provést i v případě, že jsou na oknech zjištěny konstrukční problémy. Například při zamlžování oken způsobeném kondenzací uvnitř dvojitého nebo trojitého zasklení je třeba se obrátit na odborníka, ale ve většině případů je téměř jedinou možností demontáž oken a jejich výměna.

    Pokud jednokřídlém okně chybí tmel, nebo je poškozen, lze takové okno snadno opravit nanesením nového tmelu.

    servis-okno.jpg

    Starší okna mají také různé problémy s pohybem křídla, které lze obvykle vyřešit.

    U dřevěných oken, kde je vidět měkké, rozkládající se dřevo a odlupující se barva, se jedná o hnilobu. Příčinou je únik vody. Řešení tohoto problému by mělo být svěřeno do rukou odborníka.

    Protože jsou okenní křídla těžká, jsou náchylná k zasekávání nebo zasekávání. Oprava okenních křídel je poměrně jednoduchá.

    Pokud bylo původní tenké sklo (2 mm) nahrazeno novým silnějším (nejméně 3 mm), je třeba upravit závěsy v boční konstrukci!

    Mnozí z nás mají jistě mylnou představu, že plastová okna mají nejdelší životnost a nevyžadují údržbu. I plastová okna však mohou trpět mnoha problémy, například poškozenou klikou, poškozeným těsněním nebo zamlženým sklem. Kromě toho je plast na vnější straně domu vystaven UV záření. Proto je třeba okna po 25 až 30 letech každopádně vyměnit.

    U kovových oken je největší pravděpodobnost, že budou trpět korozí. Kov koroduje, rozpíná se a smršťuje a vytváří deformace, které mohou nakonec způsobit prasknutí skla. Pokud je rez pouze na povrchu, lze ji vyčistit drátěným kartáčem.

    Uvedli jsme pouze některé z možných poškození nebo závad na oknech, jistě existují i další závažné problémy, kvůli kterým vyhledáme odborníka.  I s okny, které se zdají neopravitelnými, si lze často úspěšně poradit.

    Pokud se rozhodnete pro opravu nebo výměnu oken, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také řemeslníky a dodavatele, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Váš tým,
    DaiBau.cz

    Odborný článek 169
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Oprava dveří a oken?

    Máme 131 realizátorů v oblasti Oprava dveří a oken:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 131 realizátorů v oblasti Oprava dveří a oken
    9.8
    0

    Rastislav Herák


    8.7
    0

    Pokorný Zdeněk


    9.5
    0

    Truhlářství Hájek Milan


    9.4
    0

    FALK, spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena