V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Sauna

    Tento článek si přečetlo více než 590+ uživatelů
    Blahodárné účinky sauny využívali již staří Řekové, Římané, Osmané ale i Mayové! Dnes je saunování součástí mnoha kultur. Jeho pozitivní účinky potvrzuje nejen dlouholetá tradice a zkušenosti, ale také věda, zejména moderní medicína. Má vliv nejen na psychiku člověka, ale i na jeho fyzické zdraví. V dnešní době si můžete takový požitek a relaxaci dopřát ve svém vlastním domě, a to jak v interiéru, tak i v exteriéru.
    Odborný článek 590
    infrasauna
    Máme 39 realizátorů v oblasti Sauny:

    Co je to sauna?

    Sauna je dobře izolovaná místnost vyrobená ze dřeva (nebo alespoň její stěny jsou obloženy dřevem). Uvnitř nesmí být žádná část nebo předmět vyroben z jiného materiálu, zejména ne z kovu. Kapacita sauny závisí na její velikosti. Menší rodinná sauna bývá pro čtyři až pět osob. Nejdůležitější součástí moderních saun jsou obvykle kamna, která slouží k vytápění saunového prostoru. Uvnitř sauny jsou také lavice, které jsou určeny k sezení nebo ležení. Proces saunování spočívá v zahřátí a následném náhlém ochlazení těla. Vhodná doba pobytu v sauně je subjektivní, průměrně se však hovoří o přibližně patnácti minutách. K ochlazení se můžete ponořit do studené vody, osprchovat se studenou vodou nebo v zimě jednoduše skočit do sněhu. Jeden z největších zážitků, které si můžete v životě dopřát, je saunování na malých finských ostrovech a následné ochlazení ve studeném Baltském moři.

    Finská sauna

    Finská sauna je osvědčenou klasikou. Je známá svými dřevěnými kachlemi a lavicemi a k vytápění se používají kamna s lávovými kameny.

    Má dvě podoby. První formou je klasická sauna, která se vyznačuje teplotou mezi 75 a 90°C a vlhkostí mezi 20 a 35%. Lávové kameny se přelévají vodou, aby se dosáhlo vyšší vlhkosti. Pro mnoho lidí je sypání kamenů neodmyslitelnou součástí saunování a navozuje tu správnou atmosféru.

    Další formou je tzv. suchá sauna. V tomto případě se lávové kameny nezalévají. Tato sauna je o něco náročnější, vyznačuje se teplotou 95 až 100°C a vlhkostí pouze 5 až 10%.

    Teplota v sauně se udržuje automaticky v závislosti na vlhkosti. Finské sauny mají speciálně navrženou ventilaci, která zajišťuje cirkulaci vzduchu. Nejčastěji jsou vyrobeny z kvalitního masivního dřeva bez chemické povrchové úpravy.

    Domácí finská sauna

    Saunování si nejlépe užijete v klidném prostředí, které vám umožní co nejvíce relaxovat. Ideálním řešením je domácí finská sauna, která poskytuje soukromí a prostor, v němž nebudete nikým rušeni. Sauna by měla zcela vyhovovat osobě žijící v domě, ať už jde o umístění, typ, velikost nebo vzhled sauny. S těmito otázkami vám pomohou zkušení odborníci, kteří společně s vámi určí nejvhodnější umístění, rozměry a typ sauny a vyrobí vám saunu přesně podle vašich představ, vybavenou kvalitní technologií. K výrobě moderních saun pro domácnost se používá vysoce kvalitní dřevo, které je velmi trvanlivé a odolné vůči vlhkosti, což zaručuje i jeho dlouhou životnost. Lavice do sauny jsou vyrobeny z hladkého dřeva, které má nízkou tepelnou vodivost. Díky tomu se lavice ani při vyšších teplotách v sauně nerozpálí a příjemně hřejí pokožku.

    Při výrobě finské sauny je třeba dodržovat určitá pravidla. Nejprve je třeba zajistit adekvátní vytápění. Musí být zajištěno větrání, přívod čerstvý vzduch a odvod potu, oxidu uhličitého a nahromaděné páry. Existuje řada technických řešení pro výrobu saun i pro vytvoření skutečného zážitku ze saunování. Používají se různé druhy dřeva, jejichž kombinace respektuje tradici s optimálním výkonem a trvanlivostí. Ve stěnách sauny jsou instalovány elektrické komponenty, které jsou připojeny k nerezovému topidlu a ovládacímu panelu. Výrobci saun se snaží věnovat pozornost každému detailu, přesto je dnes největší důraz kladen na bezpečnost (bezpečnostní termostat zabudovaný v topidle, elektronika v inteligentním ovládání). Ohřívače jsou zaměřeny na optimalizaci spotřeby energie. Všechny technologie při výrobě finské sauny zohledňují zajištění maximální kvality a spolehlivosti. Každá sauna je před předáním zákazníkovi k použití testována z hlediska účinnosti a bezpečnosti.

    01.jpg

    Infrasauna

    Interiér infrasauny je téměř totožný. Jediným rozdílem je vlastně zdroj tepla. Infrasauna je vyhřívána speciálními infračervenými zářiči umístěnými na stěnách, které produkují infračervené záření, jež hloubkově prohřívá tělo uživatele. Teplota v tomto typu zařízení se pohybuje mezi 40 a 60°C. Rozdíl je také ve velikosti kabiny. Vzhledem k tomu, že většina lidí v infrasauně sedí, nemusí být tak velké jako finské sauny. Při návštěvě infrasauny se nemusíte vždy potit, cyklus se neopakuje a ani není třeba se ochlazovat.

    Infrasauny jsou stále oblíbenější v moderních domácnostech a hotelích. Používají se k rehabilitaci pohybového aparátu nebo k relaxaci po náročném dni. Ulevují od bolesti, zahřívají a uvolňují tělo. Po návštěvě infrasauny se budete cítit uvolněně a plní energie.

    Interiér infrasauny je vyroben ze dřeva a na stěnách jsou umístěny zářiče, které produkují infračervené záření. Záření proniká pod kůži do tělesných tkání do hloubky několika centimetrů. Infrasauna se snadno zahřívá a teplota se v ní pohybuje mezi 45 a 60°C.

    Jednou z velkých výhod infrasaun je, že jsou menší, a tudíž cenově dostupnější.

    V českých domácnostech stále převažují klasické finské sauny, ale do menšího bytu je vhodnější infrasauna, protože vyžaduje méně místa a elektřiny. Vejde se například do volného rohu v koupelně, ale můžete ji umístit i do ložnice, předsíně, suterénu nebo na půdu. 

    Kombinovaná sauna

    K dispozici jsou také kombinované sauny, kde lze kombinovat klasické prohřívání a teplo finské sauny s blahodárnými účinky infračerveného záření. Tento typ sauny je tak vybaven jak kamny, tak infračervenými zářiči. Záleží jen na vás, který typ sauny budete používat častěji. Pokud se rozhodnete pro kamna s parním generátorem, budete mít tři sauny v jedné - finskou, biosaunu a infrasaunu.

    Venkovní sauna

    Saunu si můžete užívat nejen v interiéru domu, bytu nebo chaty, ale také na zahradě, u bazénu. Venkovní sauny mohou elegantně doplnit architekturu vašeho domu. Venkovní saunu lze realizovat různými způsoby. Může být také vyrobena na míru, aby splňovala všechna vaše očekávání. Její povrch je ošetřen speciální vrstvou, která chrání kabinu před všemi nepříznivými vlivy.

    Pokud se rozhodnete pro zřízení sauny, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Váš tým,
    DaiBau.cz

    Odborný článek 590
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Sauny?

    Máme 39 realizátorů v oblasti Sauny:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 39 realizátorů v oblasti Sauny
    9.4
    0

    Truhlářství Michal Zajíc


    9.5
    0

    Stolařství Šnajder


    9.6
    0

    Martin Revák


    9.8
    0

    SaunaTop s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena