V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Sekání / kosení trávy, stříhání živých plotů, mulčování, kácení stromů

    Tento článek si přečetlo více než 654+ uživatelů
    Okolí domu by mělo být vždy pěkně upravené. I ta nejlépe designovaná zahrada časem sejde, pokud nebude pravidelně a dobře udržována. Zahrada, do které pravidelně nezasahuje lidská ruka, bude usilovat o svůj přirozený stav. Nejagresivnější a nejodolnější rostliny se prosadí velmi rychle (během jednoho roku), a choulostivější rostliny, které potřebují více péče, rychle uhynou. Pokud nemáte žádný volný čas, který byste mohli věnovat údržbě své zahrady, a chcete, aby byla pěkná, upravená, dokonce výstavní, je nejlepší svěřit její údržbu zkušeným zahradníkům, protože jen oni mají potřebné znalosti, dovednosti, nářadí a nástroje.
    Odborný článek 654
    orezavani plotu
    Máme 132 realizátorů v oblasti Zahradnictví:

    Nejčastěji se jedná o sekání okrasných trávníků, stříhání živých plotů, v horším případě o kácení stromů nebo mulčování trávníků. V současné době existují společnosti, které se zabývají poskytováním výše uvedených služeb.

    Sekání okrasných trávníků

    Základem péče o trávník je jeho pravidelné sekání, díky kterému získá optimální výšku, ale i hustotu. Stane se odolnější vůči plevelům a chorobám. Sekání nebo kosení zabere ze všech činností, které trávník vyžaduje, nejvíce času. Ačkoli se může zdát, že jde o jednoduchou činnost, je třeba se ji naučit. Nesprávným sekáním můžete trávník nenávratně poškodit. Další důležitá věc, na kterou nesmíte zapomínat, je, že tato činnost musí jít ruku v ruce s hnojením a zavlažováním!

    Sekání trávníku zabraňuje výskytu hmyzu. To je z jedné strany dobrá věc, ze strany druhé to narušuje přirozenou rovnováhu a ekosystém. Řada lidí si proto na zahradě ponechává „divoký“ metr či dva čtvereční, které poslouží včelám a ostatnímu hmyzu.

    Sekání trávníku optimálně snižuje výšku trávníku a vyrovnává jednotlivá stébla. Množství a intenzita závisí především na konkrétním typu trávy. Trávníky je třeba sekat po celé vegetační období od jara do podzimu. Pokud jde o optimální frekvenci, běžný trávník u rodinného domu je obvykle třeba posekat jednou týdně; méně časté sekání snižuje hustotu trávy a zvyšuje výskyt plevele, mechu a chorob. Okrasné trávníky vyžadují velmi časté sekání, někdy i dvakrát týdně. Na jaře trávník roste intenzivněji. V létě se doporučuje sekat trávník o něco výše, aby lépe odolával stresu způsobenému horkem a suchem, udržoval vláhu a nežloutl. Trávník by se měl naposledy posekat, když už nevykazuje žádný nárůst biohmoty, lze jej posekat na výšku 2,5 až 4 cm, což omezí tvorbu plísní a míst s polehnutím pod sněhem.

    A co výška? Pokud se jedná o obyčejný trávník u domu, který slouží třeba ke grilovačkám nebo pro hraní dětí, jeho ideální výška je 3 až 5 cm; sekání pod 3 cm trávník poškozuje! U reprezentativních okrasných trávníků je přípustná i nižší výška sekání, které se dosáhne výběrem vhodného druhu trávy.

    01.jpg

    Sekání vysoké trávy a plevele

    Trávník můžete posekat, i když je vysoký 10 cm, ale hrozí, že se bude déle zotavovat a nějakou dobu nebude vypadat tak dobře jako dříve. Abyste tomu předešli, měli byste ho sekat postupně. Když tráva příliš vyroste, listové pletivo prořídne a listy změní barvu ze sytě zelené na nažloutlou. Kromě toho více zatěžuje sekačku, zvyšuje spotřebu energie a také rychleji plní sběrný koš.

    Co je mulčování trávníků? 

    Jedná se o způsob sekání, při kterém se posečená hmota nesbírá. Rozdrcená na malé kousky tvoří mulč, který slouží také jako přírodní hnojivo. Při standardním sekání je tráva posekána a vyhozena z těla sekačky, čímž vznikají velké kusy trávy. Při mulčování trávy speciální nože a protiostří trávu a plevel rozsekají na jemné kousky, které rychle vyschnou a půda je za několik dní "shrabána".

    Mulčování traktorem 

    Tato metoda je vhodná k sekání vysoké trávy, plevele, chrastice, šípků apod. na zanedbaných zahradních pozemcích, stavebních parcelách, vinicích, plochách fotovoltaických elektráren (FVE). Mulčování traktorem je vhodné také pro obnovu luk, údržbu firemních areálů nebo veřejných ploch. 

    Pokud je pozemek velmi zanedbaný a zarostlý, lze použít také lesní frézu, která zvládne dřevo o průměru až 15 cm. 

    Stříhání živých plotů

    Živé ploty chrání před vstupem nežádoucích osob a zvířat, hlukem a zadržují velké množství prachu. Mohou se také kombinovat s jinými typy oplocení. Při výběru druhu rostlin, které budou tvořit živý plot, je mimo jiné důležitá rychlost růstu dřevin nebo rychlost vytvoření neprostupné bariéry. Důležité jsou také informace o nárocích živého plotu na péči a půdu.

    Pokud jsou k vytvoření živého plotu použity extrémně rychle rostoucí dřeviny, je třeba plot pravidelně stříhat. V případě, že se vám to jeden rok vůbec nepodaří, příští rok na vás číhá doslova monstrum. Bez křovinořezu nebo motorové pily to pak nepůjde. I pořízení živého plotu a jeho údržba mohou udělat velkou díru do rozpočtu.

    Požadovaný vzhled zajistí pouze pravidelná údržba. Abyste se ujistili, že po zastřižení nezůstanou v živém plotě žádné viditelné díry, přinášíme vám několik užitečných tipů pro údržbu živého plotu. Nejvhodnější doba pro stříhání živého plotu je slunečné počasí bez mrazu (nikdy ne pod -5°C). Živé ploty by se měly stříhat na jaře. V létě je třeba živý plot jen tvarovat a udržovat. Při prořezávání před koncem léta (srpen, září) je třeba před zimou odstranit slabé větve. Pokud jde o omlazení, to by se mělo provádět v zimě.

    Kácení stromů

    Stromy jsou důležitou součástí ekosystému. Plní řadu ekologických a environmentálních funkcí. Jsou základním prvkem nejen lesů, ale i rozptýlené zemědělské a sídelní vegetace. Stoletý buk s listovou plochou 1600 m2 je schopen vyprodukovat 17 kilogramů kyslíku za hodinu, což je roční zásoba postačující pro 10 lidí! Stromy také uvolňují do svého okolí biologicky aktivní látky, tzv. fytoncidy, které mají příznivý vliv na člověka a ničí patogeny (čistí škodliviny z ovzduší, čímž snižují míru jeho znečištění).

    02.jpg

    O stromy, které rostou na našem pozemku, je třeba řádně pečovat, ošetřovat je a udržovat. Existují však i případy, kdy je nutné stromy pokácet. Nejčastěji se tak děje na vlastním pozemku, může se také jednat o kácení stromů na pozemku souseda, jehož stromy vám překážejí. Třetím případem může být situace, kdy máte před domem nebo v blízkosti pozemku strom(y), který vám z nějakého (pádného) důvodu překáží, a chcete požádat o jeho pokácení. Jak postupovat?

    Důležitým úkolem orgánu ochrany přírody je zabránit neoprávněnému kácení

    Ovocné stromy a keře na vlastní zahradě můžete kácet bez povolení. Je to zkrátka jen vaše věc. Pokud jde o neovocné stromy, můžete pokácet jen ty, které ve výšce 130 cm nad zemí nemají obvod kmene větší než 80 cm. Bez povolení můžete na zahradě kácet i dotýkající se či prorůstající porosty, které nepřesahují 40m².

    Zákon o ochraně přírody stanoví pouze 3 odůvodněné případy kácení: špatný zdravotní stav stromu (nízká pravděpodobnost přežití), nevhodné hygienické podmínky v bytových a nebytových prostorách a narušení stability budovy kořenovým systémem.

    Žádost vydává příslušný obecní či městský úřad v odboru životního prostředí. Povolení se vydává pouze v období vegetačního klidu, tedy v době od 1. 11. do 31. 3. Je tomu tak proto, že jsou stromy v tomto období v přirozeném útlumu. Mimo toto období je kácení možné pouze ve výjimečných případech, např. při bezprostředním ohrožení lidského zdraví nebo života nebo při hrozbě vzniku značné škody. 

    Náhradní výsadba stromů

    Orgán ochrany přírody v povolení ke kácení uloží žadateli povinnost provést na jeho náklady vhodnou náhradní výsadbu dřevin na předem určeném místě. Pokud není možné žadateli uložit povinnost náhradní výsadby, uloží orgán ochrany přírody žadateli finanční náhradu až do výše společenské hodnoty stromu. Pokud fyzická osoba poruší zákon a pokácí dřevinu rostoucí mimo les bez povolení, může dostat pokutu až 20.000Kč a to dle § 87 odst. 2 písm. e) zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny v platném znění. Jedná-li se o skupinu dřevin, hrozí za tento přestupek dle § 87 odst. 3 písm. d) pokuta až do výše 100.000Kč.

    Proto vám doporučujeme, abyste se, pokud plánujete kácet stromy na vlastní pěst, důkladně informovali. Druhou možností je najmout si k tomuto účelu firmu, která vám jistě poskytne správné informace o dané problematice a také zajistí odborné služby spojené se samotným kácením stromů.

    Pokud se rozhodnete pro sekání trávníku, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také zahradníky, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Váš tým,
    DaiBau.cz

    Odborný článek 654
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Zahradnictví?

    Máme 132 realizátorů v oblasti Zahradnictví:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 132 realizátorů v oblasti Zahradnictví
    9.3
    0

    DAHLIA GROUP, s.r.o.


    9.3
    0

    LAPY Zahradnictví s.r.o.


    9.2
    0

    Zahradnictví Kočí


    9.5
    0

    Gardenex


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena