V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Vlhkost v bytě a domě - jak odstranit vlhkost ze stěn?

    Tento článek si přečetlo více než 564+ uživatelů
    Vlhkost je velkým problémem i v novostavbách, natož ve starší zástavbě. Jak daleko proces pokročil a jak vážná je situace, poznáme podle toho, že se na vnitřních plochách objeví místa zasažená plísní. To je varovné znamení a je třeba přijmout příslušná opatření. Vlhkost a plíseň v domácnosti jsou velmi nebezpečné pro zdraví, proto je třeba tento problém urychleně řešit - nejen z estetického hlediska, ale také odstraněním příčiny.
    Odborný článek 564
    vlhkost v byte
    Máme 90 realizátorů v oblasti Odvlhčení zdiva:

    1. Jak vzniká plíseň na stěně?

    První a pravděpodobně nejčastější příčinou vzniku plísní na stěnách je nedostatečné nebo nesprávné vytápění a větrání nebo dlouhodobě zvýšená koncentrace vlhkosti v prostoru. Zvýšená vlhkost může mít několik příčin, ale všechny lze rozdělit do dvou kategorií: špatně provedená hydro a tepelná izolace (tenké vrstvy nebo dokonce jejich absence) a neutěsněná okna a dveře.   

    V případě novostaveb k těmto problémům dochází jen zřídka, protože nové konstrukční systémy a mnohem lepší typy materiálů obvykle zabraňují vzniku vlhkosti. Ve starších budovách je však situace jiná. Ještě před několika desítkami let se budovy stavěly většinou bez izolace nebo s minimálními vrstvami, ať už z neznalosti nebo kvůli drahým materiálům. Jediné, na co se dbalo, bylo zabránění zatékání, ale to automaticky neznamenalo kvalitně provedenou hydroizolaci. Základy a střechy jsou u starších budov obvykle špatně izolované a zateplení fasád se provádělo jen zřídka. Tím se vytvořily všechny podmínky pro to, aby se velmi rychle projevila kapilární vlhkost zdola a kondenzovaná vlhkost shora.

    Tepelné mosty jsou velmi častým problémem starých budov, i když se mohou vyskytovat i v novostavbách. Těmito škvírami uniká teplo a vniká studený vzduch, takže kromě kondenzace vzniká energeticky zcela neefektivní obytný prostor.

    01.jpg
    Když se na stropě nebo stěně objeví skvrny, je to signál pro naléhavou opravu.

    2. Jak odstranit vlhkost ze stěn?

    Pokud se na stěnách, zejména v rozích a kolem rámů, objeví skvrny od vlhkosti nebo plíseň, znamená to, že proces pokročil a je jen otázkou, jak moc je narušena konstrukce budovy v důsledku koroze výztuže.

    Způsoby a metody odstraňování vlhkosti a plísní v domě a bytě jsou různé. Společné však mají to, že se doporučuje termografická kontrola neboli termovizní snímkování, protože je to nejpřesnější způsob, jak určit vzniklé poškození. Pořízené snímky jasně ukazují problematická místa, čehož lze využít k naplánování potřebných prací.

    V paneláku se obyvatelé bytů mohou soustředit pouze na to, co jim patří - na stěny nebo strop. Nemohou se zabývat prvky struktury. 

    Mytí jako metoda odstraňování vlhkosti a plísní přináší jen okamžitý estetický výsledek, stejně jako malování. Odstraňování vlhkosti ze zdí musí být důsledné a systematické, abyste se příští rok nedostali do stejné situace. Proto je použití různých chemických prostředků k odstranění plísní ze stěn, bez ohledu na to, jak jsou kvalitní, pouze dočasným a neúčinným řešením.

    Starou omítku ze stěny nebo stropu je třeba úplně odstranit a vyčistit všechny spáry. Výrobci stavebních materiálů, konkrétně výrobků pro utěsnění, proti plísním, proti vlhkosti a podobně, mají v nabídce celé systémy, řadu doplňkových výrobků se stejnými nebo podobnými vlastnostmi, které jsou speciálně určeny pro tyto typy problémů. Proto doporučujeme poradit se s odborníkem a použít produkty, které nejlépe odpovídají stavu vašich stěn.

    02.jpg
    Stará omítka musí být ze stěny postižené vlhkostí a plísní zcela odstraněna.

    Tyto speciální řady výrobků obvykle začínají základními nátěry, které se aplikují na důkladně očištěný a připravený podklad. Obsahují antimykotické a fungicidní látky pro dezinfekci. Po nich následují hydrofobní povlaky, které slouží k regulaci vlhkosti. Poté následují materiály pro hydroizolaci a tepelnou izolaci. Nakonec následuje omítání, vyhlazování a bělení.

    3. Jak odstranit vlhkost ze stěn?

    Je vám jasné, že pokud se na stěně nebo stropě objevily stopy vlhkosti a plísně, jedná se o alarmující situaci. Je však důležité vědět, co se skrývá pod povrchem. Když vidíte první příznaky, světle žluté skvrny, není to tak nebezpečné, jako když prosáknou zcela tmavé nebo černé tečky. To je známka toho, že plíseň pravděpodobně zasáhla výztuž konstrukce a ovlivňuje bezpečnost domu!

    Díky novým technologiím v chemickém průmyslu a nejnovějším typům přístrojů a zařízení je možné sanovat vlhkost ve zdech poměrně dobře. Pokud výztuž zkoroduje natolik, že je ohrožena nosná konstrukce budovy, nezbývá bohužel nic jiného než demolice.

    Vlhkost ze stěn se odstraňuje dvěma způsoby - pomocí odvlhčovačů a elektroosmózy.

    Odvlhčovače jsou speciální přístroje, které lze použít k odstranění nežádoucí vlhkosti z místností. Na trhu existuje mnoho druhů, které se liší výkonem, kapacitou a sušící plochou (m2). Slouží však spíše k prevenci a v závažných případech nejsou příliš užitečné.   

    Nejlepším řešením pro vysoušení budov postižených vlhkostí je pravděpodobně elektroosmóza. Jedná se o proces, jehož cílem je zvrátit kapilární proudění vody, což způsobí, že se voda začne pohybovat opačným směrem, tedy zpět k zemi. Toto se provádí pomocí přístroje, jenž určuje rezonanční frekvenci smáčené části stěny a poté elektrickým proudem obrací kapilární tok. To zvyšuje energetickou účinnost budovy a dokonale odvádí vlhkost ze stěn. Samotný proces je úsporný a hlavně trvalý. Vzhledem k tomu, se při něm nepoužívají chemické ani toxické látky, je celý proces šetrný k životnímu prostředí a neškodný pro člověka.

    Jednou z nejčastějších příčin vlhkosti a plísní jsou tepelné mosty kolem oken a dveří.

    4. Odstranění vlhkosti v bytě - cena

    Cenu ovlivňuje více faktorů. Nejprve je třeba určit rozsah a hloubku způsobené škody a zjistit příčiny. Pokud se vlhkost a plíseň na stěnách řeší v rané fázi, jsou nutné práce menšího rozsahu, které jsou pochopitelně méně nákladné. Pokud jsou zasažené oblasti větší a stupeň poškození je vyšší, bude zapotřebí více materiálu a více práce. V závislosti na typu poškození můžeme vlhkost a plísně odstranit různými způsoby. Lze použít injektáž stěn, vysoušení nebo sanaci poškozené konstrukce, což může být poměrně nákladné. 

    Cena odvlhčení může být 25 - 40.000Kč za byt průměrné velikosti „prolezlý“ vlhkostí.

    Odborný článek 564
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Odvlhčení zdiva?

    Máme 90 realizátorů v oblasti Odvlhčení zdiva:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 90 realizátorů v oblasti Odvlhčení zdiva
    9.4
    0

    JUNIT CZ, s.r.o


    9.4
    0

    EKISYS spol. s r.o.


    9.4
    0

    Ing. Josef Kolář


    9.7
    0

    SIaP Speciální izolace a povrchy, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena