V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Stejně jako každý jiný předmět vyrobený ze dřeva, i okno vyžaduje pravidelnou údržbu a časté opravy. Povětrnostní vlivy, jako jsou vítr, déšť a slunce, působí na dřevěný rám, který časem ztrácí svůj lesk a půvab. Aby dřevo dobře stárlo a okna vydržela mnoho zim, je třeba je řádně chránit a pravidelně udržovat.
    Odborný článek 397
    oprava oken
    Máme 73 realizátorů v oblasti Oprava dřevěných oken:

    1. Jak často je třeba dřevěná okna renovovat?

    Na dřevěných oknech se časem objevují praskliny a ztráta ochranných nátěrů je nevyhnutelná. Pokud jsou tyto změny patrné na první pohled, je nejvyšší čas začít s opravou dřevěných prvků okenních konstrukcí.

    V jakých časových intervalech bude nutné takové změny dřevěných povrchů opravovat, závisí na umístění okna a na tom, jak je vystaveno vnějším povětrnostním vlivům. Dřevěná okna umístěná na východní nebo jižní straně jsou obvykle vystavena silnějšímu slunečnímu záření, které výrazně ovlivňuje trvanlivost ochranných nátěrů.  

    2. Co je potřeba k renovaci dřevěných oken?

    K renovaci dřevěných oken potřebujete brusku (brusný papír), škrabku, kartáč, přípravek na ochranu dřeva proti různým škůdcům, tmel, lak, barvu, hadřík a čisticí ředidlo. Při broušení je dobré mít k dispozici smirkový papír, který lze použít k ručnímu broušení hůře přístupných míst. Minimální doporučená zrnitost brusného papíru pro opracování dřeva by měla být 100.

    Při výběru barev a laků je třeba dbát na to, zda jsou na olejové nebo vodní bázi, a podle toho vybrat štětce a ředidlo.

    3. Jak provést renovaci dřevěných oken?

    Prvním krokem při renovaci a restaurování dřevěných oken a dveří je rozhodně jejich demontáž. Pokud to z nějakého důvodu není možné, provádí se odstranění nečistot, broušení a obnova přímo na místě.

    Okna je třeba připravit na nový nátěr. Nejprve je třeba z nich odstranit všechny nečistoty a poté zbrousit starý nátěr. Je nezbytné odstranit všechny poškozené laky a barvy, ale je třeba dbát na to, aby nedošlo k poškození dřeva. Poté je třeba z okna odstranit veškerý prach z broušení. Případná fyzická poškození by měla být před nanesením ochranného nátěru vyplněna tmelem na dřevo. Po zaschnutí tmelu je třeba povrch znovu přebrousit a vyfoukat. Před natíráním nebo mořením by mělo být dřevo chráněno ochranným prostředkem.

    Pokud chceme zachovat přirozenou barvu dřeva, používáme pouze ochranný lak. Pokud chceme okna obarvit, je třeba je natřít vybranou barvou. Barvy a laky určené k finálnímu nátěru dřevěných oken obvykle nelze odstranit z oděvů a jiných povrchů, a to ani ředidlem nebo jinými prostředky. Místo, kde se provádí malování nebo barvení oken, je vhodné chránit igelitem. Při barvení nebo natírání musí být okenní rámy / okenice znehybněny. Kromě toho by se povrchů nemělo dotýkat prsty, aby se zabránilo zanechávání otisků. Po zaschnutí je třeba okna opět nasadit.

    4. Renovace oken - cena

    Při určování ceny renovace starých oken je třeba vzít v úvahu čas potřebný na nátěr a předpřípravu, jakož i náklady na materiál potřebný pro úspěšnou renovaci dřevěných oken. Cena jednoho litru barvy nebo laku na renovaci dřevěných oken se liší v závislosti na výrobci. Kolik barvy / laku budeme potřebovat, závisí na tom, jak moc chceme dřevěná okna a dveře chránit. Náklady na renovaci starých dřevěných oken s instalací dvojitého zasklení, instalací těsnění a tmelení, broušením a nátěrem oken se pohybují mezi 2500 a 3000Kč /m2. 

    Pokud se rozhodnete pro opravu oken, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také opraváře, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 397
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Oprava dřevěných oken?

    Máme 73 realizátorů v oblasti Oprava dřevěných oken:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 73 realizátorů v oblasti Oprava dřevěných oken
    9.6
    0

    ARTCOLOR s.r.o.


    9.4
    0

    Martin Sofilkanič


    8.7
    0

    Pokorný Zdeněk


    9.9
    0

    J&T SYSTEM s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena