V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Každé staveniště je z logiky věci plné suti, nečistot, nejrůznějších stavebních materiálů, skládek, smetí, strojů, nářadí apod. Organizace staveniště je tak velmi důležitá, když už ne z jiného důvodu, tak určitě kvůli bezpečnosti všech pracovníků a účastníků stavby. Jaké činnosti udělají z chaosu a zmatku dobře organizované a upravené staveniště? To se dozvíte v následujícím článku
    Odborný článek 212
    organizace staveniste
    Máme 20 realizátorů v oblasti Stavbyvedoucí:

    1. Označení staveniště

    Před zahájením prací musí každý investor označit staveniště informační tabulí, která musí být umístěna na viditelném místě poblíž vstupu.

    Označení není nutné v případě staveb zvláštního významu pro obranu státu, staveb na hraničních přechodech a staveb, které jsou nezbytné v důsledku živelních nebo jiných pohrom, ani při stavbě tzv. drobných staveb.

    Údaje, které je třeba uvést na označení, musí být uvedeny v tomto pořadí: název a druh stavby (novostavba, přístavba, nadstavba, rekonstrukce, změna účelu, dodatečná stavba nebo demolice); číslo stavebního povolení, datum vydání, název orgánu, který stavební povolení vydal, vyznačení změn a doplňků; název a sídlo nebo jméno, příjmení a adresa investora; jméno a sídlo projektanta, který vypracoval projekt pro získání stavebního povolení a který připravuje projekt k realizaci; jméno a sídlo zhotovitele; jméno a sídlo stavebního dozoru a koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi.

    2. Plán organizace výstavby a uspořádání staveniště

    Další důležitou otázkou v souvislosti s realizací stavby je plán organizace výstavby a uspořádání staveniště. Plán organizace výstavby zpracovává pro investora hlavní dodavatel. Plán organizace výstavby (POV) je vlastně dokument, vyjadřující způsob a postup přípravy, provádění a užívání stavby, podklad pro kontrolu průběhu výstavby. Obsahuje podrobnosti o oblasti, kde bude probíhat výstavba, o hranicích staveniště, o plochách pro dočasné skládky materiálů a odpadů, o přípravě prací a informace o dočasných zařízeních, mezi něž patří kanceláře, odpočinkové a ubytovací prostory, šatny, jídelny, toalety, místnosti první pomoci a dočasné sklady. 

    Plán obsahuje také podrobnosti o regulaci dopravy, parkování, umístění dopravních a jiných značek pro různá upozornění a omezení vjezdu a pohybu.

    Na staveništi jsou rovněž vyznačeny vnější a vnitřní komunikace, průchody, vjezdy, výjezdy, napojení na veřejnou komunikaci, plochy, tj. místa pro přípravu materiálů, polotovarů, montáž bednění, lešení, kraje výkopů a násypů, výškové kóty, nebezpečná nebo chráněná místa, místa napojení na veřejnou infrastrukturu (plyn, voda, elektřina, telekomunikace, vytápění) a rozvody na staveništi s vyznačením tras stálých rozvodů během výstavby. V plánu organizace a uspořádání staveniště je dále vyznačen průběh montáže jednotlivých konstrukčních prvků, výkopových prací, instalace nosné konstrukce, montáže jeřábů, výtahů, čerpadel, míchaček, plochy pro ochranu životního prostředí a konečně opatření k ochraně zdraví a bezpečnosti osob na staveništi během výstavby.  

    Rozsah podrobností uvedených v POV závisí na velikosti, předpokládané době trvání prací a složitosti stavby. Pro provádění prací je stanovena ještě jedna podmínka, a tou je vedení stavebního deníku a jeho předepsaných příloh.

    3. Oplocení staveniště

    Podle zákona musí být každé staveniště před zahájením prací oploceno. Toto opatření zabrání fyzickému přístupu zvířatům a osobám, které tam nemají co dělat. V mnoha případech jsou staveniště zabezpečena stavebními panely, které kromě přístupu brání i výhledu. Pro oplocení se nejčastěji používá vyztužené pletivo připevněné ke kůlům umístěným v určité vzdálenosti od sebe. Nejlevnějším ze všech řešení je speciální perforovaná plastová fólie, která je obvykle červená a na konstrukci upozorňuje již z dálky. Fólie nemůže zabránit fyzickému vstupu na staveniště, ale rozhodně zabrání a ochrání kolemjdoucí před náhodným vstupem a zraněním.

    4. Pokuty v případě porušení předpisů

    Pokud není staveniště dostatečně označeno, může být investorovi uložena velmi vysoká pokuta. Staveniště musí být patřičně označeno, i když se do stavby pustíte sami, s pomocí přátel, sousedů a známých, bez spolupráce se stavební firmou.

    Závažnějším případem je, když jste přistiženi při provádění určité stavby bez stavebního povolení, zejména pokud jste právnická osoba. Uložené pokuty mohou být velmi vysoké. Pokuty pro fyzické osoby jsou podstatně nižší.

    Státní stavební dozor občas vyjíždí do terénu (na staveniště), zejména pokud je nahlášeno, že práce na staveništi nejsou prováděny řádně nebo že se něco staví nezákonným způsobem. Stavební inspektoři dohlížejí na větší staveniště a kontrolují výstavbu náročnějších staveb, ale občas se najdou lidé, kteří nahlásí podezřelé stavební práce souseda.

    organizace-staveniste.jpg
    Příklad plánu regulace dopravy v bezprostřední blízkosti staveniště

    Pokud se rozhodnete pro dobrou organizaci staveniště, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také profesionály, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Váš tým,
    DaiBau.cz 

    Odborný článek 212
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Stavbyvedoucí?

    Máme 20 realizátorů v oblasti Stavbyvedoucí:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 20 realizátorů v oblasti Stavbyvedoucí
    8.6
    0

    Malik Stavba s.r.o.


    9.3
    0

    Design4function s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena