V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Lešení je dočasná ocelová nebo dřevěná konstrukce, která se používá pro pohyb osob při výstavbě, rekonstrukci a úpravách budov, staveb, soch… zkrátka všude tam kde se práce provádějí ve výšce alespoň dvou metrů nad povrchem země. Lze jej instalovat kolem budov nebo uvnitř nich. Měla by být co nejjednodušší, pevné, bezpečné, s dostatečnou nosností. Protože lešení je obvykle potřeba pouze při stavbě, nevyplatí se ho kupovat. Naštěstí si ho lze pronajmout na dohodnutou dobu za přijatelnou cenu, za zlomek jeho hodnoty.
    Odborný článek 453
    leseni
    Máme 143 realizátorů v oblasti Stavební lešení:

    1. Montáž lešení a bezpečnost práce

    Montáž lešení je obtížný a nebezpečný úkol, proto ji vždy svěřte kvalifikovaným odborníkům. Použití lešení je povinné při všech stavebních pracích ve výšce nad dva metry. Před montáží musí být určena osoba odpovědná za dohled nad montáží a demontáží lešení a místo musí být vhodně označeno a chráněno výstražnými značkami, bezpečnostními sítěmi a reflexními pásy, aby se zabránilo přístupu nepovolaných osob. Jelikož existuje mnoho systémů, musí být montáž vždy prováděna přesně podle pokynů výrobce. Poškozené díly lešení je nutné okamžitě vyměnit! Obyčejné fasádní lešení pro dům lze namontovat během několika hodin.

    2. Lešení - typy

    2.1 Lešení a plošiny na fasádě a v budově

    Jedná se o nejklasičtější lešení z kruhových kovových (ocelových) trubek připevněných svorkami, které se používají pro veškeré výškové práce. Jeho části jsou rám, kotvení, zakládací noha, patní spojovač, alu podlaha, žebříky, zarážky apod.

    02.jpg
    Klasické lešení umožňuje efektivní a bezpečnou práci na fasádě domu

    2.2 Modulární, prostorové a průmyslové lešení

    Modulární (modulové) lešení je vhodné pro fasády vyšší složitosti, kde je třeba zamezit kotvení lešení do fasády, je tedy volně stojící. Je vhodné zejména pro rekonstrukce a renovace budov.

    2.3 Ochranné a bezpečnostní lešení a plošiny

    Při práci ve výškách není dodatečná bezpečnost nikdy zbytečná. Ochranné lešení chrání pracovníky, materiál a pracovní nástroje před pádem z výšky. Chrání také kolemjdoucí pod samotnou konstrukcí. Používá se hlavně při práci na ulici nebo na jiných frekventovaných místech, jako jsou tunely pro pěší, přístřešky a lešení.

    2.4 Pojízdné hliníkové lešení na kolečkách

    Pojízdné lešení je efektivní způsob, jak pokrýt velkou plochu ve výšce až 15m s relativně malou plochou, protože lešení se přesouvá na místo, kde probíhají práce. Používá se hlavně v interiéru, pokud je podlaha dostatečně rovná a stabilní.

    2.5 Přístupové schody, žebříky

    Žebříky se používají k usnadnění přístupu a pohybu na lešení, aby se usnadnil výstup a dodávka stavebních materiálů a zařízení. Žebříky (přístupové schody) mohou být součástí lešení nebo mohou stát jako samostatná věž.

    2.6 Pracovní plošiny

    Při práci na stropech se používají pracovní plošiny. Ty se používají zejména při renovaci a restaurování starých stropů v kostelech, palácích, zámcích a dalších prestižních historických budovách.

    2.7 Ochranné sítě, fólie a plachty

    Pokud potřebujeme ochránit okolí staveniště před prachem, nečistotami nebo padajícím materiálem, používají se speciální ochranné sítě, fólie a plachty. Ty jsou na lešení instalovány pomocí speciálních prvků, které zabraňují protržení a umožňují práci za každého počasí.

    2.8 Etapy pro různé události

    Koncerty pod širým nebem často vyžadují prefabrikované lešení, které se velmi rychle postaví a odstraní. Montovaná pódia se používají pro hudební koncerty, tribuny pro diváky, sportovní akce a další události.

    2.9 Plošiny a výtahy

    K nakládání a zvedání těžkých stavebních materiálů do požadovaných výšek se používají kladky, speciální elektrické jeřáby s různou rychlostí a nosností nebo výtahy. 

    3. Pronájem lešení - cena

    Cena stavebního lešení závisí na celkové ploše fasády budovy, konečné výšce budovy ale i na sezóně. Přikládáme orientační ceník. 

    Položka Cena
    Montáž 50 až 70Kč / m2
    Pronájem prosinec - březen 2 Kč/ m2 / den
    Pronájem duben - červenec 2 až 3 Kč/ m2 / den
    Montáž sítí 10Kč / m2
    Pronájem sítí 9Kč / m2 / měsíc

    Pokud se rozhodnete pro instalaci lešení, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele a pronajímatele, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 453
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Stavební lešení?

    Máme 143 realizátorů v oblasti Stavební lešení:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 143 realizátorů v oblasti Stavební lešení
    9.2
    0

    OKNO TECHNIK CB s.r.o.


    10
    0

    UHRYN s.r.o.


    9.5
    0

    STAKK s.r.o.


    9.5
    0

    Perimont lešení s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena