V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Různé typy vnitřního a vnějšího stínění jsme probírali již mnohokrát. V tomto článku vám chceme pomoci vybrat konkrétní stínicí systém. Je lepší vnitřní nebo vnější? Možná kombinace obou? Zvláštní pozornost je třeba věnovat součiniteli prostupu tepla a izolaci samotných oken. Stejně jako u všech produktů je samozřejmě důležitá i cena.
    Odborný článek 186
    interierove stineni
    Máme 223 realizátorů v oblasti Venkovní rolety, screenové rolety:

    1. Stínění interiéru

    Stínicí prvky jsou nezbytnou součástí oken u našich domů a bytů. Vnitřní stínění sice úspěšně zabraňuje pronikání slunečních paprsků přímo do prostoru, má ale jednu nevýhodu. Nedokáže zabránit přehřívání okenní tabule právě proto, že je umístěn na vnitřní straně okna. Sluneční energie tak nepřetržitě prochází sklem a ohřívá místnost, což je zejména v letních měsících velkým problémem. Vnitřní stínění střešních oken odrazí jen asi 15-20% slunečního tepla, zatímco vnější odrazí až 75-80% tepla. Výhodou vnitřního stínění na druhou stranu je, že zabraňuje úniku tepla z místnosti, což je důležité zejména v zimních měsících, kdy je prioritou udržet budovu co nejteplejší. Pokud je použití vnitřního stínění jedinou možností, je důležité zvolit typ, který má dobré tepelně izolační vlastnosti. 

    Plisované rolety

    Plisované rolety jsou považovány za jednu z nejlepších voleb pro zastínění interiéru díky svým tepelně izolačním vlastnostem, které jsou užitečné zejména v zimě, kdy se snažíme zabránit úniku tepla z budovy. Jsou vyrobeny ze speciálního typu tkaniny. Plisované rolety se vyznačují tím, že mají v průřezu voštinovou strukturu a na vnitřní straně tkaniny je provedena tzv. metalizace textilu. Tyto rolety jsou hustší, takže poskytují více soukromí než screenové rolety. Dvouvrstvé plisované rolety zabraňují pronikání slunečních paprsků, přehřívání místnosti a také pohledům zvědavců. Na druhou stranu jsou schopny propustit do interiéru velké množství světla, lépe řečeno jsou dostatečně průhledné na to, aby zajistily normální viditelnost a fungování v místnosti. Plisované rolety jsou k dispozici v široké škále barev, takže mohou být skvělým dekorativním prvkem.

    Screenové rolety

    Screenové rolety jsou vhodné, pokud potřebujete zabránit přehřívání a zároveň zachovat výhled na okolí. Tento typ tkaniny je vhodnější pro nebytové prostory. Jsou vyrobeny z materiálu, který zabraňuje přenosu tepla. Tkanina může být vyrobena ze skleněných vláken, dodatečně ošetřených PVC nebo polyuretanovou směsí. Přestože jsou průhledné, úspěšně brání přehřívání, protože zadní strana obrácená ke sklu zachycuje sluneční paprsky a zabraňuje jejich pronikání do prostoru. Většina teplého vzduchu je mezi sklem a materiálem, zatímco do zbytku místnosti ho proniká jen velmi málo. Důvodem, proč tkanina v létě tak úspěšně odráží přímé sluneční světlo a v zimě zadržuje teplo v místnosti, je použití speciálního kovového materiálu na straně přivrácené ke sklu. Tkanina nevyžaduje zvláštní údržbu, stačí ji otřít vlhkým hadříkem. Nedoporučuje se prát v ruce ani v pračce.

    Tyto dva typy vnitřního stínění jsou z hlediska tepelné izolace nejlepší, všechny ostatní jsou spíše dekorativními prvky, které umožňují pouze částečné zastínění a zakrytí výhledu.

    Jak ovlivňuje volba vnitřního stínicího materiálu tepelnou izolaci? Izolační vlastnosti hliníkových a dřevěných lamelových stínicích prvků se téměř neliší. Jelikož se tyto typy stínění používají v interiéru, ani jeden z nich nezabrání zahřívání skla.

    2. Vnější stínění

    Hlavní výhodou vnějšího stínění je přímé nebo okamžité zabránění pronikání slunečního světla do interiéru místnosti. Díky své poloze odráží vnější stínění sluneční paprsky dříve, než se dostanou ke sklu. Teplo nemůže procházet sklem a následně přehřívat místnost. Vnější stínění navíc zachytí až 85% slunečního tepla. Kromě toho funguje spolu s oknem jako dobrý tepelný izolant a úspěšně zadržuje teplo uvnitř, což je důležité zejména v zimních měsících.

    Nabídka venkovního stínění je rozmanitá: rolety, žaluzie, okenice, venkovní screenové rolety a další; velký výběr materiálů, různých systémů, barevných odstínů...

    3. Vnitřní + vnější stínění

    Jediným typem, který dokáže kombinovat vlastnosti interiérového a exteriérového stínění, jsou venkovní rolety. Jedná se o nejúčinnější stínění, které zvyšuje tepelnou izolaci oken v zimě a zároveň velmi úspěšně zabraňuje přehřívání místnosti v létě. Při úplném spuštění je možné místnost zcela zatemnit. 

    4. Vnitřní a vnější stínění - cena

    Ceny interiérového a exteriérového stínění se liší podle typu stínicího prvku, materiálu a rozměrů.

    4.1 Stínění interiéru - cena

    Díky regulaci stínění můžete vytvořit dostatečné osvětlení prostoru, vhodné pro veškeré vaše činnosti, a v letních měsících můžete snížit náklady na chlazení. Ceny interiérového stínění se liší v závislosti na typu, materiálu a rozměrech jednotlivých stínidel. Cenové rozpětí je velmi široké, běžné stínění stojí od 400 do 1000Kč /m2. Atypické tvary oken a kvalitní dekorativní materiály mohou také zvýšit cenu vnitřního stínění až na 2000Kč /m2 nebo i více.

    Cena plisovaných rolet závisí na velikosti zastíněné plochy, materiálu žaluzií, dekoru, kvalitě a samozřejmě na výrobci. Za průhledné plisované žaluzie zaplatíte asi 1000Kč /m2, cena zatemňovacích rolet je asi 1200Kč /m2, plisované rolety pro střešní okna stojí 1500Kč /m2.

    Cena klasických interiérových hliníkových žaluzií se pohybuje od 1000 do 1600 Kč /m2.

    4.2 Stínění exteriéru - cena

    Náklady na vnější stínění lze snížit tzv. pasivním stíněním, tedy rozumným plánováním samotné konstrukce domu a jeho okolí: stříšky, přesahy střechy, římsy, konzoly, stromy atd.

    Za klasické plastové rolety o šířce lamely 45 mm zaplatíte 750Kč /m2, plastové rolety o šířce lamely 37 mm stojí přibližně 1000Kč /m2, hliníkové rolety o šířce lamely 37 mm stojí 1200Kč /m2.

    Cena zesílených bezpečnostních rolet se pohybuje od 10.000 do 15.000 Kč/m2.

    Doporučujeme vám poradit se s architektem. Nebude pro něj problém najít nejvhodnější druh stínění pro váš dům.

    exterierove-stineni.jpg
    Venkovní hliníkové žaluzie
    01.jpg
    Venkovní plastové rolety
    03.jpg
    Vnitřní screenové rolety

    Pokud se rozhodnete pro instalaci stínicích prvků, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 186
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Venkovní rolety, screenové rolety?

    Máme 223 realizátorů v oblasti Venkovní rolety, screenové rolety:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 223 realizátorů v oblasti Venkovní rolety, screenové rolety
    9.4
    0

    Tomáš Otta


    8.9
    0

    Do Oken.cz


    9.1
    0

    Žaluzie Švejda


    10
    1

    Ivo Krechler


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena