V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Stavební deník je povinný dokument, který je součástí dokumentace, která musí být vždy uložena na staveništi. Již samotný název napovídá, že slouží k zaznamenávání všech podstatných událostí, které se staly na staveništi. Stavební deník vede stavbyvedoucí, a to od prvního dne přípravných prací na staveništi až do skončení celého projektu a odchodu posledního dělníka. Dnes už se dá vést pouze elektronicky, i když se to nedoporučuje. 
    Odborný článek 344
    stavebni denik
    Máme 20 realizátorů v oblasti Stavbyvedoucí:

    Účel a obsah stavebního deníku

    Stavební deník je dokument, který ukazuje, jak stavba probíhala, kdo byli účastníci, jaké materiály byly použity a další potenciálně důležité podrobnosti. Z deníku lze zjistit, zda šlo o běžné nebo naléhavé práce a zda došlo k nepředvídatelným událostem.

    Klasický stavební deník je písemným záznamem o průběhu prací, které byly na stavbě provedeny. Do deníku se zapisuje: datum, název stavby, klimatické podmínky během provádění prací (teplota, oblačnost, srážky), uvádí se popis a množství provedených prací, jména přítomných osob (inženýrů, stavbyvedoucích a jiných účastníků), jména řemeslníků a charakter jejich činnosti, jakým způsobem se dodržuje BOZP, počet pracovníků té které firmy, která provádí práce na staveništi a pracovní dobu zaměstnanců (počet odpracovaných hodin), užívání mechanizačních prostředků (doba nasazení, poruchy a doby stání), použité stavební materiály (např. beton, barvy, nátěry), množství a podmínky jejich aplikace, odchylky od plánovaného stavebního postupu, stavební opatření, při kterých musí být přítomen stavbyvedoucí, pokyny a výzvy k přerušení činnosti, mimořádné události, všechny provedené kontroly apod.

    Záznamy se do stavebního deníku píší denně, úplně a pravidelně. Stavební deník musí být vždy k dispozici všem oprávněným osobám. Obvykle stavební deník vede stavbyvedoucí, který by pro plnění této funkce měl splnit všechny náležitosti. Po dokončení stavby kopii stavebního deníku předá investorovi jako součást díla.

    Kromě stavbyvedoucího do deníku jsou oprávněny pořizovat zápisy i tyto osoby: osoba, která je oprávněna provádět státní stavební dohled, geodet a kartograf, stavebník a vlastník stavby, projektant, zhotovitel, osoba vykonávající stavební dozor, osoba vykonávající státní dozor, také koordinátor bezpečnosti práce na staveništi. Uvádějí datum návštěvy staveniště, zjištěné skutečnosti a učiněná opatření.

    Stavební deník se může vést odděleně pro montáž zařízení, vybavení, a pokud je to nutné, i pro instalace, TZB a jiné speciální druhy prací.

    Použití stavebního deníku

    Zhotovitel je ze zákona povinen vést stavební deník o všech stavbách, na kterých pracuje a na které bylo vydáno stavební povolení. Stavební deník není potřebný u jednoduchých konstrukcí, jako je stavba opěrné zdi nebo přístřešku pro auto.

    Ještě před započetím stavby, tedy během přípravných prací, je třeba vyplnit stavební deník. Zápisy se dělají každý den a nelze je mazat, revidovat, doplňovat ani měnit jiným způsobem. Změny údajů mohou být provedeny výlučně jako nové položky, musí být označeny datem a podepsány. Oprávněné osoby podepisují deník při každé kontrole nebo dozoru.

    Deník se samozřejmě může vést i tehdy, když to zákon nevyžaduje. Pokud se například zhotovitel a investor dohodnou, deník se může vést při provádění závěrečných prací. Do stavebního deníku mohou být zapsány poznámky o kvalitě, množství, druhu a rozsahu plánovaných nebo dohodnutých a skutečně potřebných prací, jakož i o dodatečných pracích a nepředvídatelných událostech.

    Právní základy

    Povinnost vést stavební deník vyplývá ze stavebního zákona, jak jsme již uvedli, je součástí dokumentace na staveništi. Zákonem není předepsán konkrétní vzor, ​​podle kterého by stavební deník musel být vyhotoven. Doporučujeme informovat se ještě před zahájením výstavby o požadovaných podrobnostech stavebního deníku v dané obci. Jakou podobu bude mít uvedený dokument ve velké míře závisí na vás. Existuje možnost pořídit si vzorový deník, který můžete najít ve většině papírnictví.

    Stavební deník má obvykle podobu sešitu ve formátu A4, obsahuje očíslované a předtištěné strany. První listy deníku obsahují základní údaje o stavbě a jejích účastnících, další strany mají přehledně označené kolonky, do kterých se provádí zápis. Jakýkoliv označený sešit vhodného formátu může být použit pro tyto účely.

    Internet nabízí velké množství bezplatných vzorů, které si můžete jednoduše stáhnout. Když jde o tištěnou podobu, deník má být vyhotoven ve třech kopiích: originál uchovává zhotovitel stavby, jednu kopii objednatel a druhou stavební dozor. Jak jsme již uvedli, deník může být také elektronický, vedení stavebního deníku v elektronické formě umožňují webové nebo mobilní aplikace.

    Nakonec můžeme pouze konstatovat, že prostřednictvím stavebního deníku stavebník nebo investor má lepší přehled o samotném postupu výstavby. Usnadňuje koordinaci a pomáhá předejít zbytečným chybám a vadám. Stavební deník, který je poctivě a podrobně veden, může posloužit i jako důkazní materiál v případě pozdějších reklamací nebo případných soudních řízení, také při prodeji nemovitosti.

    Odborný článek 344
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Stavbyvedoucí?

    Máme 20 realizátorů v oblasti Stavbyvedoucí:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 20 realizátorů v oblasti Stavbyvedoucí
    9.3
    0

    Design4function s.r.o.


    8.6
    0

    Malik Stavba s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena