V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Záruka na řemeslné a stavební práce

    Tento článek si přečetlo více než 1124+ uživatelů
    Při uzavírání smlouvy s vybraným dodavatelem nebo poskytovatelem služeb na stavební nebo řemeslné práce je třeba věnovat zvláštní pozornost jejímu obsahu. Řada lidí smlouvu jen přelétne a zkontroluje jen to, zda souhlasí dohodnuté ceny. Pečlivě se ale musíte podívat i na další body smlouvy. Jedním z klíčových je záruka na provedené práce.
    Odborný článek 1124
    zaruka na remeslne prace

    1. Nejlepší zárukou je spolehlivý a profesionální dodavatel

    Dobrý, cenově dostupný a férový stavební dodavatel je dnes skutečnou vzácností. To je také důvod, proč se při výběru raději spoléháme na doporučení přátel a známých, které považujeme za nejlepší záruku, že vše dobře dopadne. Právě taková doporučení nás často zavedou k nejrůznějším všeumělům, kutilům, samoukům a samozvaným mistrům, kteří navíc nabídnou skvělou cenu. Ačkoli to může znít lákavě, důrazně vám doporučujeme, abyste to takto nedělali. Proč? 

    Nelegální práce (práce načerno) je definována zákonem. Ten stanoví tresty nejen pro osobu, která práci vykonala, ale také pro zadavatele, který práci umožnil. Pokud vámi najatý zhotovitel pracoval nelegálně a při práci se zranil, může vám hrozit velmi vysoký nárok na odškodnění. Samozřejmě odpadá i jakákoli možnost reklamace záruky nebo vady.

    01.jpg
    Mnohé vady se mohou projevit až po určité době

    2. Pro uplatnění záruky je důležitý doklad o zaplacení (faktura)

    I když má vybraný dodavatel registrovanou firmu, zákazníci jsou často v pokušení provést některé práce bez faktury. Dodavatel parket, malíř nebo fasádník se vás může snažit přesvědčit, že "bez faktury" je to jednodušší a je možné snížit cenu. Někdy se stává, že i po dokončení prací zhotovitel nabídne zbývající platbu v hotovosti. Tímto způsobem samozřejmě můžeme ušetřit spoustu peněz, pokud se nevyskytnou problémy. Již samotný návrh dodavatele nebo poskytovatele služeb na provedení prací bez faktury (účtu, daňového dokladu) svědčí o jeho neprofesionalitě a může být předzvěstí pozdějších komplikací.

    Daňový doklad (faktura) je dokladem o poskytnuté službě a je základním dokladem, který je nejen povinný podle zákona o dani z přidané hodnoty, ale je důležitý i pro uplatnění ručení nebo reklamace. 

    3. Dobrý výkaz výměr je zárukou, že konečný účet nebude třikrát vyšší!

    Ještě, než se rozhodnete projekt realizovat, musíte vědět, jakou práci potřebujete provést, kolik peněz máte k dispozici a jaké jsou lhůty. U menších projektů a rychlých oprav nejsou tyto formality nutné, ale pokud plánujete nákladnější práce, musíte být dobře připraveni. 

    Zhotoviteli výrazně usnadníte vypracování nabídky, pokud si vyfotíte stávající stav a vše přesně změříte, určíte množství, plochy a napíšete, co chcete provést. Pouze na základě přesného popisu vašich přání a podrobných informací můžete požádat dodavatele o vypracování vhodné nabídky. Pokud se jedná o stavbu domu, rekonstrukci bytu nebo jiné větší projekty, je nutné, aby architekt nebo projektant vypracoval soupis stavebních a řemeslných prací, který přesně a do nejmenších podrobností definuje všechny potřebné práce a množství (výkaz výměr).

    Nejeden zhotovitel bude tvrdit, že dokáže odhadnout cenu práce "od oka", nebo řekne, že nemá smysl ztrácet čas sestavováním cenové nabídky. Mohou vás dokonce přesvědčit, abyste začali s pracemi co nejdříve, a pak se k vašemu překvapení původní ústně dohodnutá cena při vystavení první faktury navýší.

    Jasně strukturovaná nabídka je důkazem serióznosti a profesionality firmy nebo obchodníka. Doporučujeme vyžádat si položkovou cenovou nabídku pro každou požadovanou práci. Neměli byste zapomenout na případný odvoz materiálu a úklid staveniště po dokončení prací, které dodavatelé velmi často do své cenové nabídky nezahrnují.

    4. Záruční lhůty jsou důležitou součástí smlouvy o dílo

    U větších projektů, jako je kompletní rekonstrukce bytu nebo výstavba domu, je nutné se zhotovitelem podepsat smlouvu. Zhotovitel je povinen provádět řemeslné a stavební práce odborně podle konkrétního projektu, v souladu s danou nabídkou a platnými normami a standardy. Přesto může často dojít k chybám nebo nesrovnalostem. Je vaší povinností upozornit zhotovitele na tyto věci, pokud si jich všimnete. Na vady (chyby, nedostatky) lze upozornit v průběhu realizace, ale mohou se objevit i po převzetí stavby a dlouho po dokončení prací. V závislosti na době zjištění se vady dělí na vady zjevné, skryté a konstrukční. 

    5. Záruka na zjevné vady

    Pokud jsou v průběhu prací zjištěny vady nebo nesrovnalosti, hovoříme o zjevných vadách, např. zedník postavil zeď s nesprávnými rozměry, fasádník položil příliš tenkou vrstvu izolace, malíř řádně nevyrovnal a neobrousil stěny... Takové nepřesnosti, kterých si všimnete na první pohled, jsou zjevné vady. Je naší povinností na tyto vady zhotovitele neprodleně upozornit.

    Pouze pokud je zhotovitel včas upozorněn, je povinen vady opravit.

    Žádost o opravu zjevné vady musí být podána písemně a je vhodné stav vyfotografovat a porovnat s plánem, z něhož jasně vyplývá, že se jedná o stavební vadu. Pokud zhotovitel stavby nesouhlasí s opravou vad, máte právo jej žalovat. 

    6. Záruka na skryté vady

    Některé chyby nejsou při předání objektu na první pohled vidět. Mnoho nesrovnalostí ve výstavbě se může objevit až časem. To platí zejména pro životně důležité části budovy. Může se jednat o zatékání ze střechy, deformaci fasády, chyby v TZB nebo hydroizolaci. Pokud se takové problémy objeví, je nutné rychle reagovat. Zhotovitele nebo prodávajícího musíte písemně oznámit ihned poté, co skrytou vadu zjistíte. On pak musí v zákonné lhůtě doručit oznámení o příčině vady a způsobu  a termínu jejího odstranění. Na odstranění vady se vztahuje zákonná lhůta. Pokud je však závada takového charakteru, že brání užívání nemovitosti nebo ji ohrožuje, např. prasklé vodovodní potrubí, musí být závada odstraněna neprodleně. 

    7. Záruka na konstrukční vady 

    Nejzávažnějšími závadami, které se na stavbě mohou objevit, jsou závady ve stabilitě konstrukci. Jedná se o vady, které ohrožují pevnost a funkčnost stavby a znemožňují její užívání. Pokud se ve zdech objeví trhliny, protože dům sesedává nerovnoměrně, pokud střechou zatéká a promáčí konstrukci nebo pokud špatně provedená hydroizolace způsobuje prosakování vody do suterénu, považuje se to za konstrukční vadu. 

    Za tyto vady odpovídá zhotovitel a je povinen je odstranit na vlastní náklady. 

    Za tyto vady odpovídá zhotovitel a musí je odstranit. Záruky jsou uvedeny ve smlouvě o výstavbě, tuto odpovědnost nelze vyloučit. V praxi se však často stává, že se některé skryté vady projeví až po určité delší době. Obecná lhůta k uplatnění práv z vadného plnění u smluv o dílo činí 2 roky od předání díla (viz ustanovení § 2618 občanského zákoníku). Z této obecné lhůty stanoví občanský zákoník výjimku u stavby, a to v ustanovení § 2629 odst. 1 občanského zákoníku. U stavebních prací tak platí záruční lhůta 5 let.

    8. Záruky výrobců materiálu

    Jednou věcí jsou chyby způsobené prací zhotovitele a druhou záruka výrobce na jeho produkty. Výrobci fasádních systémů, střešních systémů, hydroizolací a dalších klíčových stavebních prvků mohou nabídnout až několik desetiletí záruky na kvalitu svých výrobků.

    Abyste mohli uplatnit své právo na záruku, musíte vědět, že střecha nebo fasáda jsou systémy, které fungují jako jeden celek. To v praxi znamená, že zhotovitel nesmí nahradit určité prvky jinými. Vrchní omítku fasádního systému jednoho výrobce nelze nahradit levnou omítkou jiného výrobce. Nejenže to zpochybňuje kvalitu provedení, ale výrobce také zamítne vaši reklamaci. Abyste mohli požadovat splnění závazků ze záruky, potřebujete:

    • fakturu prokazující nákup všech prvků, které jsou součástí fasádního systému, střechy apod.
    • kopii záručního listu
    • informace o projektu (projektovou dokumentaci)
    Účet (fakturu) a kopii záručního listu musíte obdržet bezprostředně po poskytnutí služby. Na tyto dva dokumenty se nesmí zapomenout!
    Odborný článek 1124
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Ostatní?

    Máme 61 realizátorů v oblasti Ostatní
    9.7
    0

    MH CIRUS SERVIS, s.r.o.


    9.7
    0

    ALU.PLAST s.r.o.


    9.8
    0

    AGPOL s.r.o.


    9.2
    0

    VOSTAV s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena