V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Dokumentace pro stavební povolení (DSP) a dokumentace skutečného provedení stavby (DSPS)  - ROZDÍL

    Oba projekty jsou stanoveny zákonem a jejich platnost se kontroluje přímo na stavbě, bez nich prakticky nelze zahájit žádné stavební práce.
    Odborný článek 305
    RDS
    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura:

    1. DSP

    Tento soubor obsahuje různé dokumenty a návrhy, na jejichž základě příslušný stavební úřad rozhoduje o vhodnosti (přiměřenosti) budoucí stavby a splnění předpokladů pro vydání stavebního povolení.

    Žádost o vydání stavebního povolení je úřední listina, se kterou podáváte žádost o výstavbu nebo rekonstrukci objektu. Spolu s žádostí musíte předložit veškeré potřebné přílohy. Bude-li chybět (nebo bude špatně zpracována) jen jedna, úřad vás vyzve k napravení. Žádost o vydání stavebního povolení musí obsahovat veškerou projektovou dokumentaci a vyjádření či osvědčení prokazující, že výstavba požadovaného objektu v uvedeném místě je v souladu se všemi územními plány a že byly získány všechny potřebné souhlasy a dovolení k zahájení stavby.

    Žádost musí obsahovat dokumentaci zpracovanou projektantem (projektová dokumentace a dokumentace pro provedení záměru), souhlasy sousedů, souhlasy vlastníků technické infrastruktury, vyjádření stanoviska správců inženýrských sítí - nízké napětí, vodovody a kanalizace, plynovod, správce veřejného osvětlení a rozhlasu, správce komunikace) a souhlasná závazná stanoviska dotčených státních orgánů.

    2. DSPS

    Tato dokumentace je podrobnou a rozšířenou verzí žádosti o stavební povolení a lze jej použít pro samotnou realizaci stavby. Teprve až bude dokončena DSPS, může být zahájena pozemní stavba.

    Tyto dva projekty se liší tím, že DSPS obsahuje plány a výkresy s podrobným technickým řešením, detaily všech prvků a podrobný rozpočet celkových nákladů stavby. Architektonické plány ukazují přesnou skladbu stěn a dalších konstrukčních prvků, rozměry otvorů a prostor. Jsou určeny všechny materiály, které budou použity pro stavbu budovy, umístění topných a chladicích systémů a rozvrh osvětlení. 

    Součástí DSPS je také plán mechanických instalací, statiky, elektroinstalací atd. Výkresy, které jsou nedílnou součástí prováděcího projektu, jsou podrobnější než ty, které postačí pro vydání stavebního povolení, a proto je lze použít k vypracování výkazu výměr, tj. soupisu prací a materiálů. Na základě toho lze vybírat dodavatele určitých prací.

    Na základě podrobného návrhu je výstavba skutečně předvídatelná, kvalitní a přesná. DSPS musí být k dispozici stavbyvedoucímu a stavebnímu dozoru alespoň v jednom vyhotovení, aby mohli kontrolovat, zda se vše provádí v souladu s plánem.

    Odborný článek 305
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Architekt, architektura?

    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura
    9.5
    0

    Inesta Alta s.r.o.


    9.5
    0

    P-spektrum, spol. s.r.o


    9.4
    0

    Architektonická kancelář Křivka


    9.6
    0

    SCHAUFLER-ROSKOVEC, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena