V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Denní světlo je pro kvalitu bydlení zásadní. Představte si, že byste bydleli v suterénu bez oken. Snad by se vám ani nechtělo domů. Nedá se však říci, že by byl žádoucí ani druhý extrém - příliš silné sluneční záření, odrazy od skleněných ploch, které s sebou nese přehřívání interiéru v létě. Nelze popřít ani to, že si každý přeje dostatek klidu a soukromí. Z tohoto důvodu se ustálila praxe instalace vnitřních a venkovních stínicích prvků na okna. Pokud chcete vědět, jaké možnosti se vám v tomto ohledu nabízejí, věnujte pár minut tomuto článku.
    Odborný článek 256
    stinicí prvky
    Máme 179 realizátorů v oblasti Zastínění oken:

    1. Vnitřní stínicí prvky

    Pokud jde o vnitřní zatemňování oken vybírat můžete mezi žaluziemi, roletami a plisé roletami. Obyčejné záclony a závěsy jakéhokoli typu jsou samostatnou skupinou, proto se jim v tomto článku nebudeme věnovat.

    1.1. Plisé rolety

    Plisé rolety jsou výbornou volbou, když chcete zastínit i ozdobit místnost. Záhyby zabraňují přehřívání místností vlivem slunečního záření a umožňují také různé stupně zatemnění. Záhyby plisé rolet mohou být průhledné, umožňující výhled ven, přičemž částečně zakrývají výhled do místnosti, nebo mohou být propustné pouze pro světlo a omezovat výhled ven i dovnitř. V nabídce většiny výrobců samozřejmě najdete i plisé rolety zajišťující úplné zatemnění.

    Aby se plisé předokenní rolety opticky přizpůsobily místnosti, v nabídce je více než 200 druhů látek různých barev a vzorů a také pět barev hliníkových rámu: stříbrná, bílá, černá, bronzová a béžová.
    01.jpg
    S plisé roletami lze interiér prosvětlit a zastínit dle potřeby

    1.2 Rolety den a noc

    Tyto stínicí prvky se skvěle hodí do moderního interiéru. Navzdory minimalistickému vzhledu jsou uceleným systémem ochrany vnitřku okna a samotná látka může být různých designů, barev, odstínů a tónů, ale i úrovní průhlednosti.

    Rolety v létě chrání místnost před přímým slunečním zářením a v zimě poskytují další vrstvu izolace.

    Hlavní výhodou rolet je jistě snadná manipulace, protože se dají snadno srolovat přes okno a nechybí ani možnost automatického ovládání pomocí elektromotůrku nebo přes aplikaci.

    02.jpg
    Hlavní výhodou rolet je jistě snadné ovládání

    1.3. Panelové závěsy

    Panelové závěsy jsou známé především z obchodních budov, ale v současnosti se stávají stále oblíbenější i v soukromých prostorách. Největší výhodou panelových závěsů je jejich jednoduchá údržba a možnost regulovat světlo pomocí otočných panelů.

    Panelové závěsy lze namontovat na strop nebo stěnu, ať už jsou ploché, šikmé nebo kruhové. Při zakrytí okna lze lišty umístit na levou nebo pravou stranu, na střed nebo na obě strany.


    Chrání před sluncem, chladem, horkem a oslněním a lze je použít ve všech oblastech domova; snadno se čistí a udržují, stejně tak snadno se s nimi manipuluje. K posouvání panelových závěsů se používají tyčky nebo řetízky, panely mohou být pevné nebo se mohou volně posouvat po garnýži.

    1.4. Žaluzie

    Klasickým, ale přesto spolehlivým, všestranným a velmi oblíbeným prvkem na vnitřní stranu okna jsou žaluzie. Dokážou zcela regulovat každý aspekt přirozeného osvětlení prostoru. Poskytují také dodatečnou izolaci oken a jsou extrémně odolné. Můžete si vybrat mezi PVC, hliníkovými a kompozitními žaluziemi, méně obvyklé jsou dřevěné / bambusové.

    2. Venkovní stínicí prvky

    Stínicí prvky před okny umožňují mnohem lepší ochranu proti přehřátí, neboť zamezí tomu, aby se zahřálo samotné okenní sklo.

    2.1 Markýzy

    Markýzy se dělí na klasické, polokazetové, kazetové, svislé nebo půlkruhové.

    03.jpg

    Markýzy jsou v podstatě samonosné konzolové rolety, které chrání prostor stejně před letním žehem jako před deštěm. Proto je obvykle nacházíme na balkonech a terasách. Markýza se skládá z krytu (kazety), profilu, konzolových podpěr a silného akrylového plátna. Samotná konstrukce je vyrobena z masivního, ale lehkého hliníku, který najdete ve všech barvách RAL vzorníku. Markýzu lze otevírat a zavírat ručně nebo, v dnešní době častěji, na elektrický pohon.

    Markýzy se obvykle otevírají automaticky pomocí motoru, který navíc chrání plátno i samotnou konstrukci před silným větrem, na který jsou poněkud citlivější.

    2.2. Žaluzie

    Žaluzie jsou pravděpodobně nejoblíbenější venkovní stínicí prvek, protože umožňují nastavení úrovně propouštění světla a jsou odolné proti dešti, větru a UV záření. Hliníkové žaluzie jsou mezi designéry velmi oblíbené i u novostaveb, protože je lze umístit do podfasádních krytů, které na samotné fasádě nejsou vůbec vidět a nepoškozují tak její estetiku. 

    2.3. Rolety

    Venkovní rolety jsou vynikající ochranou pro vnější stranu oken a dveří, protože zajišťují úplné zatemnění místnosti, jsou odolné proti větru a srážkám a přidáním speciálních mechanismů poskytují i ochranu proti vloupání. PVC i hliníkové rolety se vyznačují nejlepší ochranou proti přehřívání v létě a výbornou tepelnou ochranou v zimě. Zabírají velmi málo místa, protože se dají navinout do krytu nad oknem, který dokonce celý může být „schován“ ve fasádě.

    Kromě ochrany soukromí nabízejí rolety také energetickou účinnost. Žaluzie se snadno instalují, čistí a udržují.
    04.jpg
    PVC i ALU rolety se vyznačují nejlepší ochranou proti přehřívání v létě a výbornou tepelnou ochranou v zimě

    2.4. Brisolé

    Brisolé (orig. brise soleil) je moderní stínící prvek pro okna, balkony a terasy. Je oblíbeným doplňkem novějších objektů, protože plní úlohu primárního stínění a zároveň vypadá fantasticky. Podle způsobu pohybu lamel se dělí na vertikální a horizontální. Nejběžnějším materiálem je hliník (pro zahrady a samostatné budovy), ale používá se i ​​dřevo, které vyžadují pravidelnější údržbu.

    Odborný článek 256
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Zastínění oken?

    Máme 179 realizátorů v oblasti Zastínění oken:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 179 realizátorů v oblasti Zastínění oken
    9.4
    0

    Kvalitní zastínění - Adrián Pasierb


    9.4
    0

    Studiolo


    9.6
    0

    SONNERANDA ZIMNÍ ZAHRADY, s.r.o.


    9.6
    0

    TRACON


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena