V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Sanace vlhkého zdiva v objektu: jak zabránit vzniku plísní?

    Mnoho z nás se již setkalo s nevzhlednými tmavými skvrnami v rozích a na stěnách. Plíseň v obytném prostoru je nejen nepříjemná na první pohled, ale i zdraví škodlivá. Navíc je to indikátor toho, že s vlhkostí v domě či bytě není něco v pořádku. Plísně a vlhkost mohou mít na svědomí nedostatečné větrání, tepelné mosty nebo jiná vážná poškození objektu. Jak se ale plísní zbavit?
    Odborný článek 174
    sanaca vlhkosti
    Máme 90 realizátorů v oblasti Odvlhčení zdiva:

    1. Proč se na stěnách tvoří plísně?

    1.1. Ideální relativní vlhkost v místnosti

    Vzduch má schopnost na sebe vázat vlhkost. Abyste se v prostoru cítili dobře, potřebujete vlhkost vzduchu mezi 40 a 60%. Proto je ideální relativní vlhkost pro obytné prostory 50%. Příliš nízká vlhkost způsobuje podráždění sliznic, což vede ke krvácení z nosu a suchým očím, naopak příliš vysoká vlhkost způsobuje onemocnění dýchacích cest. Pokud vlhkost vzduchu stoupne na 80%, tvoří se v prostorách plísně. viz následující příklad: pokud je relativní vlhkost v domě 80%, tvoří se na stěnách kondenzace, i když je teplota samotné stěny 15,5°C. Neustálá přítomnost vlhkosti na stěně umožňuje, aby se spory (rozmnožovací útvary plísní) vyvíjely. Celkově existují dva hlavní důvody pro kondenzaci vlhkosti a růst plísní. Prvním je nadměrná vlhkost v místnosti a druhým studené povrchy uvnitř budovy.

    1.2. Jak vzniká vlhkost v interiéru?

    Velká část lidí jí vyrábí sama díky metabolickým procesům a dýcháním a také díky pocení a pohybovým aktivitám. Mnohem více vlhkosti vzniká při vaření, sprchování a praní či sušení prádla. Určitou vlhkost vytvářejí rostliny, i když lze najít i jiné důvody pro výskyt takových nežádoucích změn. Vláha mohla být uvězněná ve skeletu konstrukce budovy, která pořádně nevyschla, než byly stavební práce dokončeny. Možná předchozí majitelé dostatečně nevětrali nebo nevytápěli prostor.

    01.jpg
    Relativní vlhkost v místnostech lze měřit vlhkoměrem

    2. Sanace vysoké vlhkosti: prvním krokem je vyvětrání prostor

     
    Fyzikální zákony umožňují vlhkosti ze své podstaty procházet pevnými materiály, takže větrání je klíčové. Moderní plastová okna, která jsou hermeticky uzavřena, zabraňují přirozené výměně vzduchu a prostupu vlhkosti. Další hlavní příčinou jsou studené povrchy. Rozdíly teplot v určitých místech oken, dveří, stěn a fasády jsou kritické. Vždy jsou způsobeny tepelnými mosty. Tepelný most (nebo také tepelná vazba) je místo v konstrukci, kde konstrukcí domu uniká více tepla než v ostatních místech tepelné obálky objektu.

    Vlhkost se může objevit i v důsledku kapilární vlhkosti z nedostatečně nebo nevhodně izolovaných základů nebo prostě kvůli zatékání střechy.

    3. Plíseň - první důsledek nadměrné vlhkosti

    3.1. Plíseň zapáchá a je zdraví škodlivá

    První nejnápadnějším důsledkem vlhkosti v domácnosti jsou plísně. Nejčastěji se objevují v zimě na špinavých a starých površích. Problematické jsou staré opotřebované nátěry nebo strukturální omítky, které pohlcují hodně vlhkosti z venkovního prostředí. Jsou zdraví škodlivé, a proto podstatně ovlivňují kvalitu života. I malý počet spor plísní může způsobit silný zápach a alergickou reakci. Více než 5% lidí je alergických na plísně, zejména kojenci a děti.

    3.2. Plíseň ničí konstrukci budovy

    Vlhkost je často neviditelným problémem. Pokud při stavbě nebo rekonstrukci nebyla instalována parozábrana, dochází neustálým vlhnutím k chátrání konstrukce, tedy znehodnocování mezivrstev a opadávání omítky. Ještě nebezpečnější je koroze výztuže v betonu, která může v krajním případě způsobit poškození konstrukce a někdy dokonce i zřícení budovy. Nadměrná vlhkost také způsobuje deformace podlah a podlahových krytin a hnilobu dřevěných konstrukcí.

    02.jpg
    Plísně se často objevují ve starších budovách kvůli nedostatečně izolovaným základům

    4. Jak se zbavit plísní?

    Odstraňování plísní není snadné. Pokud chcete problém s vlhkostí a plísněmi v obytném prostoru vyřešit, musíte se vypořádat s příčinami i následky. Řešení příčiny je samozřejmě dražší než náprava následků, proto se mnozí snaží používat zkratky, byť se to z dlouhodobého hlediska nevyplatí ani nedoporučuje, ať už ze zdravotního nebo finančního hlediska.

    4.1. Izolace stěn

    V první řadě je potřeba zajistit dobrou tepelnou izolaci zdí, aby nebyly studené. Řešením je tedy dostatečně silná izolace, kterou je nutné instalovat bez tepelných mostů, čehož je při rekonstrukcích starých budov někdy obtížné dosáhnout, zejména proto, že takové provádění prací je složitější, náročnější a samozřejmě i dražší. Všechny praskliny, trhliny a tepelné mosty, které jsou způsobeny převážně špatně provedeným balkonem, je nutné opravit.

    4.2. Zahřívání zabraňuje tvorbě plísní

    Účinným opatřením proti tvorbě plísní jsou také neustále a dostatečně vyhřívané stěny. Nejhorší situace nastává kvůli úsporám, kdy se topení na noc vypne, protože pak stěny vychladnou, a ráno se zase začnou zahřívat - tyto neustálé horko-studené změny způsobují tvorbu kondenzátu. Špatné je také to, když jsou vytápěny pouze některé místnosti v budově. Vlhkost se šíří z teplých místností do chladných a tam kondenzuje.

    Pokud se chcete vyhnout tvorbě plísní na stěnách, dbejte na to, aby byly všechny stěny neustále teplé.

    4.3. Větrání místností

    Větrání místností je klíčová metoda proti vzniku vlhkosti. Nejkritičtější je zimní období. Prostory musí být zároveň dostatečně vytápěny a pravidelně větrány. Doporučuje se větrat alespoň třikrát až čtyřikrát denně, při čemž se prostor nejlépe vyvětrá průvanem, tedy otevřením všech oken a dveří. Dnes je stále více doporučována rekuperace, vlastně systém umělého větrání, který nevyžaduje přirozené větrání. Teplý odcházející vzduch ohřívá přicházející čerstvý vzduch a snižuje tak tepelné ztráty, ke kterým by při klasickém větrání docházelo.

    03.jpg
    Pro snížení vlhkosti ve vzduchu je nutné pravidelně větrat všechny místnosti

    4.4. Malování

    Malování je rychlé řešení důsledků, nikoli však příčiny. Pouze dočasně zlepšuje kvalitu života. Můžete použít vápno, protože na plísně působí antisepticky a dezinfekčně. Na trhu je možné sehnat i barvy, které obsahují prostředek na odstraňování plísní a brzdění jejich rozvoje.

    4.5. Kalcium-silikátové desky

    Obyčejné OSB desky vlivem vlhkosti rychle nabobtnají a zcela se pokroutí. Díky své vysoké zásaditosti zabraňuje křemičitan vápenatý tvorbě plísní a působí také jako doplňkový izolační materiál. Kalcium-silikátové desky jsou hygroskopické, což znamená, že absorbují přebytečnou vlhkost ze vzduchu.

    4.6. Prostředek proti plísním na stěnách

    Pokud se na stěně objeví plíseň, její odstranění vodou nebo běžnými čisticími prostředky nepřinese požadovaný výsledek. Prostředky na odstranění plísní ze stěn jsou silné chemické látky. Nepoužívejte je na kovové povrchy nebo v blízkosti rostlin.

    Odborný článek 174
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Odvlhčení zdiva?

    Máme 90 realizátorů v oblasti Odvlhčení zdiva:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 90 realizátorů v oblasti Odvlhčení zdiva
    8.8
    0

    S.I Stroy Company s.r.o


    9.4
    0

    GELASAN s.r.o.


    9.4
    0

    David Limberk


    9.8
    0

    SWP - MP, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena