V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Malování stěn, jakou barvu zvolit?

    Tento článek si přečetlo více než 561+ uživatelů
    Pokud se chystáte malovat vnitřní stěny svého bytu sami, měli byste se nejprve seznámit s některými klíčovými vlastnostmi různých typů barev. V tomto textu vám prozradíme například to, kdy je lepší použít omyvatelné barvy než obyčejné a jaké druhy barev na stěny můžete na trhu koupit.
    Odborný článek 561
    vyber barvy
    Máme 1252 realizátorů v oblasti Malování, malíř pokojů:

    1. Malování interiérů

    Když se rozhodnete vymalovat byt nebo jiný vnitřní prostor, setkáte se s různými povrchy stěn a jejich povrchovými úpravami. Vzhledem k tomu, že lidé v Česku stále spoléhají převážně na zděná obydlí, povrchy tvoří zpravidla cihly upravené hrubou nebo jemnou maltou. Na nové stěny se hodí prakticky jakákoliv barva určená pro interiér.

    Při renovaci a nátěru starých zdí se setkáte s různými starými barvami. Mohou být např. vápenné, silikátové, silikonové nebo olejové. Proto je důležité správně připravit povrch stěny a zvolit odpovídající typ nové barvy. Vzhledem k tomu, že barva na malování stěn může být krycí, což znamená, že poskytuje dostatečně dobrý ochranný a dekorativní efekt, nedoporučujeme při rekonstrukci obytného prostoru kupovat levnější produkty.

    Existují dvě základní skupiny barev: omyvatelné a neomyvatelné. Nejprve je třeba určit, která z těchto skupin nám vyhovuje více.

    2. Neomyvatelné barvy na stěny propouštějí vlhkost

    2.1. Neomyvatelné barvy jsou paropropustné

    Tyto druhy nejsou vhodné pro intenzivní mytí. Protože neobsahují pojiva, která by je trvale vázala k podkladu, neomyvatelné barvy by nesměly být nikdy vlhké. Dají se proto čistit pouze suchým hadříkem. Jejich výhoda však spočívá v otevřenosti vrstvy barvy. To znamená, že vlhkost může snadno procházet vrstvami. Na stěně se proto nebude hromadit kondenzát, protože omítka okamžitě veškerou vlhkost absorbuje. Paropropustnost je stále žádanější vlastnost, proto se používá v domech, kde chcete dosáhnout efektu tzv. dýchání stěn.

    Neomyvatelné barvy jsou nejlevnější volbou pro výmalbu interiéru.

    2.2. Kde se používají neomyvatelné barvy?

    Neomyvatelné barvy jsou nejvhodnější pro použití na stěny, které nejsou přímo vystaveny různým nepříznivým vlivům. Snadno s nimi pokryjete stropy a ložnice, ale i technické místnosti, jídelny, obývák… zkrátka všechny ty místnosti a prostory, kde se stěn dotýkáte jen zřídka nebo vůbec. Méně vhodné jsou do dětských pokojů, garáží a chodeb, kde je větší kontakt se stěnou.

    01.jpg
    Omyvatelné barvy na stěny se většinou používají v obývacích pokojích

    3. Omyvatelné barvy na stěny

    3.1. Vlastnosti omyvatelných barev

    Pigmentová pasta obsahuje mnohem více pojiva, což znamená, že omyvatelná vrstva barvy dobře přilne k podkladu. Nátěry jsou tedy odolné proti otírání vodou a některé verze jsou vhodné i pro čištění saponáty. Z tohoto důvodu se tomuto typu barvy na stěny říká omyvatelná barva - stěnu natřenou takovou barvou lze vyčistit. Vzhledem k tomu, že omyvatelné barvy obsahují odolná pojiva, je jejich struktura pevnější, a tudíž odolnější vůči nárazu.

    Do omyvatelných barev hůře pronikají nečistoty.

    3.2. Omyvatelné barvy a kondenzace

    Omyvatelné barvy jsou zcela uzavřené, takže stěny jimi natřené hůře dýchají a při nižších teplotách se na nich hromadí kondenzát ve formě mikrokapiček vody, což samotným vrstvám barvy neškodí. Používají se především v místnostech, které jsou více vystaveny mechanickým vlivům a nečistotám. Malování omyvatelnými barvami se doporučuje v chodbách, kde je častý pohyb se znečištěným oblečením a různými věcmi. Nanášení omyvatelné barvy se doporučuje i v kuchyni, jídelně nebo dětských pokojích.

    3.3. Omyvatelné barvy v koupelně

    Pokud na některých stěnách v koupelně nechcete mít keramický obklad, můžete se rozhodnout pro omyvatelnou barvu. Tyto barvy jsou odolnější vůči vlhkosti a vodě, takže se barva nezačne odlupovat nebo opadávat z povrchu. Takové řešení je dnes stále oblíbenější.

    03.jpg
    Omyvatelné barvy na stěny jsou dostupné ve všech odstínech

    4. Druhy barev v závislosti na pojivu

    4.1. Hliněné barvy

    Hliněné barvy se nemyjí. Vzhledem k tomu, že obsahují jíl, jsou zcela přírodní a vhodné do místností, kde požadujete nízkou hladinu alergenů nebo kvalitní a přirozené mikroklima.

    4.2. Disperzní barvy

    Disperzní barvy jsou nejčastěji používaným typem barev. Pojivem disperzních barev jsou pryskyřice, které mohou být přírodní nebo umělé. Jejich kvalita se odráží v tom, že propouštějí vodní páru a jsou odolné vůči čištění vodou.

    4.3. Silikátové barvy

    Silikátové barvy mají jako pojivo křemičitan draselný nebo sodný. Kvůli tomu se na vrstvě barvy vytváří vrstva tvrdých silikátových krystalů, proto jsou velmi vhodné pro venkovní povrchy. Při práci se silikátovými barvami je nutné používat ochranné rukavice, jelikož jsou poměrně agresivní k pokožce.

    02.jpg

    Odborný článek 561
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Malování, malíř pokojů?

    Máme 1252 realizátorů v oblasti Malování, malíř pokojů:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1252 realizátorů v oblasti Malování, malíř pokojů
    9.2
    0

    Zdeněk Kolaja


    9.2
    0

    Petr Horáček


    9.4
    0

    Jiří Kozlok


    10
    1

    Zdeněk Černohorský


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena