V oblasti

    Jak se ze čtyři sta let starého domu stal butikový hotel? | Coinhab

    Rekonstrukce historických budov je pro architekty vždy náročným úkolem; jakýkoli zásah do stávající budovy totiž potencionálně ohrožuje její původní design a osobitý charakter. Na druhou stranu je třeba stará stavení občas renovovat a dokonce rozšiřovat, zejména pokud již nemohou sloužit svému původnímu účelu a zároveň nesouzní s moderním způsobem života. V opačném případě jsou ponechány svému osudu, tedy pomalému chátrání a rozkladu. V takových případech musí architekt umět rafinovaně skloubit stávající s novým, staré s moderním a harmonicky prolnout různá historická období. Před takovým úkolem stáli i architekti ze slovinské kanceláře Coinhab.

    Sídlo Leber se nachází na severovýchodních svazích Slovenske Gorice (Slovinské kopce), jen pár kroků od rakouských hranic. Jde o rodinný statek slavných štýrských vinařů, kde žijí tři generace, které spolu po desetiletí tvoří úspěšný vinařský příběh. Před dvěma lety rodina oslovila kancelář Coinhab, aby chráněnou kulturní památku z počátku 17. století s detaily z pozdní renesance, rekonstruovala a oživila.

    Coinhub.jpg
    Čtyřhvězdičkový butikový hotel je obklopen přírodou. Velmi promyšleně umístěná přístavba hostům umožňuje odpoutat se od každodenních starostí

    Stavba pomalu ale nepřetržitě chátrala a bez statické sanace nevyhnutelně následovalo její zřícení. Klient i architekti okamžitě rozpoznali prostorové a architektonické kvality krásné cihlové stavby, které chtěli touto rekonstrukcí zvýraznit. Vzhledem k tomu, že objekt je památkově chráněn, bylo klíčem k dosažení dobrého výsledku pochopení definovaných podmínek památkářů a spolupráce s Ústavem pro ochranu kulturního dědictví města Maribor.

    Při rekonstrukci objektu byly použity tradiční materiály, které se blíží původním materiálům a barevnosti z počátku 17. století.
    01.jpg
    Architekti budovu zrekonstruovali v souladu s pokyny památkářů
    02.jpg
    Stav budovy před rekonstrukcí

    Klienti chtěli objekt ve tvaru písmene L přeměnit na butikový hotel se 4 pokoji a doprovodnými programy, které by zahrnovaly bazén, spa centrum, jídelnu a kuchyni. Velmi rychle se ukázalo, že stávající rozměry a objem starého domu nejsou dostatečné pro tak složitý záměr, a tak se architekti rozhodli poskytnout další prostor přístavbou, do které by umístili společenské místnosti, zatímco pokoje pro hosty by byly ponechány v samotné budově.

    03.jpg
    Panoramatická okna otevírají nádherný výhled do okolí

    Před architekty tak stál náročný úkol umístit k tak citlivé a historicky bohaté stavbě moderní přístavbu, která by v žádném případě neohrozila starobylost celku. Na delikátní dilema odpověděli originálním a dobře promyšleným návrhem. Přístavba byla umístěna na jižní straně stávajícího objektu a překryta fasádou z vláknocementových panelů v barvě země. Doplňková část tak snadno splynula s okolím a efekt je ještě zdůrazněn panoramatickými okny, která poskytují vynikající výhled na okolní vinice a působí jako protipól k menším, původním oknům domu. Vzhledem k tomu, že je umístěna o celou úroveň níže, není přístavba zepředu ani z příjezdové cesty vůbec patrná.

    Přístavba byla navržena i z hlediska stabilizace stávajícího objektu, neboť při jeho výstavbě došlo ke statické sanaci nejvíce poškozené suterénní zdi, na které nová část spočívá.
    04.jpg
    Ze severní příjezdové komunikace je přístavba prakticky neviditelná
    05.jpg
    Příklad pokoje vloženého do staré budovy

    Při navrhování interiéru budovy postavené v 17. století se architekti řídili použitím původních materiálů a barevných tónů a zachovali tak ducha doby a charakter historického pojetí. Interiér přístavby je naproti tomu řešen velmi moderně, vévodí mu materiály jako beton, sklo a dřevo. Byly zvoleny zemité a teplé barvy. Pozornost poutá především dřevěný strop místnosti s krytým bazénem, ​​který přináší nádech tepla a intimity, který takové místo potřebuje. Klidné tóny podlahy, stěn a stropu jsou okořeněny promyšleně vybranými kusy nábytku v černé barvě a bazén je obložen černou mozaikou.

    06.jpg
    Prostor je charakteristický velkými panoramatickými okny, které spojují interiér a exteriér
    07.jpg
    Strop bazénové části je zhmotněn dřevěnými fošnami, které vizuálně tvoří siluetu obrácených oblouků, typických pro vinné sklepy, a funkčně skrývají všechny potřebné instalace nad bazénem

    Spolupráce s klienty byla podle architektů velmi intenzivní, protože při návrhu „honili“ termín uzávěrky konkursu na získání prostředků z evropských fondů. Největší část projektové dokumentace z koncepčního řešení tak musela být hotova za 4 měsíce. Realizace projektu je výsledkem znalostí a zkušeností z lokality, protože všichni dodavatelé byli z blízkého okolí. Většinu z nich našel a najal investor, některé navrhli architekti.

    Název projektu: Dům 1624

    Designéři: Coinhab d.o.o.

    Architekti: Tomaž Pažek, Gašper Kogelnik

    Projektový manažer: Taja Benčinová

    Klient: Petra a Igor Leberovi

    Rok plánování: 2020-2021

    Rok realizace: 2021-2022

    Místo: Slovenske Gorice

    Foto: Tadej Bernik a Tomaž Pažek

    08.jpg
    Pohled na roztroušenou topografickou lokalitu
    09.jpg
    Pohled na přístavbu z nižšího bodu kopce
    10.jpg
     Z menší terasy pro hosty se otevírá pohled na jižní stranu a vinice
    12.jpg
    Pokoje jsou obloženy dřevem, což vyvolává pocit intimity a útulnosti
    13.jpg
    Při rekonstrukci architekti použili i teraco, které na některých místech pokračuje vertikálně jako pult a jinde jako obklad stěn
    14.jpg
    Krytý bazén s černou mozaikou
    493
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena