V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Kdy se dělá úžlabí na střeše?

    Tento článek si přečetlo více než 629+ uživatelů
    Když je střecha dvouspádová (sedlová) její roviny jsou jednotné, těžko mohou nastat větší problémy s odvodněním. Při řešení složitých, vícespádových střech je však třeba pečlivě naplánovat odvodňovací systém. Velmi často se musí zkonstruovat úžlabí (průsečnice střešních ploch), zejména tam, kde se střešní roviny setkávají jako konkávní plochy. Existuje několik způsobů, jak vytvořit úžlabí: otevřené, proplétané, jednostranně seříznuté…
    Odborný článek 629
    01
    Máme 216 realizátorů v oblasti Okap:

    1. Co je to úžlabí?

    Úžlabí je speciální typ kanálu, který se vyskytuje na konkávním spojení dvou střešních rovin. Jedná se o velmi důležitý střešní prvek, protože vytváří vnitřní odvodový kanál, kterým proudí dešťová voda z vyšších částí střechy. Protože se do tohoto kanálu slévá velké množství vody, musí být proveden velmi pečlivě, aby střecha neprosákla. Obvykle probíhá po vnitřní straně, od hřebene k okapu, kde se střešní roviny protínají pod úhlem větším než 180°.

    01.jpg
    Úžlabí je nezbytným střešním prvkem při instalaci tašek nebo plechové krytiny

    2. Úžlabí - druhy materiálů

    2.1. Hliník

    Hliníkové úžlabí je o něco kvalitnější, a tudíž dražší. Obvykle se lakuje a suší v peci. Vyrábí se v různých barvách, často cihlově červené, hnědé nebo šedé. Vy si samozřejmě vyberete to, které nejlépe odpovídá vzhledu vaší střechy. Můžete si koupit již vyrobená, hotová úžlabí, jejichž design umožňuje přeložení přes střešní krytinu na obě strany. Prefabrikované úžlabí je vlastně profilovaná lišta s vývody vlevo a vpravo, která je připevněna ke střešním latím nebo k bednění (pomocí svorek pro upevnění).

    Úžlabí může být vyrobeno z různých materiálů, ale obvykle je to hliník nebo pozinkovaný plech.

    2.2. Pozinkovaná ocel

    Můžete se také rozhodnout pro pozinkovaný plech, který bývá vyroben z oceli. Tento profil bývá chráněn nátěrem nebo vysoce kvalitním polyesterem. Pozinkovaný plech je primárně cenově dostupnější, ale má poněkud kratší životnost. Tento typ plechu se snadno tvaruje a lze z něj vyrobit profily různých tvarů, např. do písmene S. Úžlabí tohoto tvaru lze instalovat přímo na nosníky, není tedy potřeba zhotovovat speciální podkonstrukci.

    02.jpg
    Pozinkovaný profil se na slunci leskne a kazí vzhled střechy domu, proto jej příliš nedoporučujeme

    3. Prohloubené úžlabí

    Prohloubené úžlabí je vlastně kanálek s hloubkou mezi 2 a 4 cm pod úrovní trámů. Při správném provedení nemůže voda proniknout pod tašky, tedy střešní krytinu. Toto řešení je sice funkční, ale z estetického hlediska je méně žádoucí. Mějte však na paměti, že při stavbě by měla mít funkčnost vždy přednost před estetikou, zejména pokud jde o střechy a hydroizolace. Některým majitelům domů vadí i viditelná seříznutá hrana u prohloubených úžlabí. Každopádně se svým architektem proberte všechny varianty.

    4. Proplétané úžlabí

    Zvláštním typem úžlabí jsou tzv. proplétaná. Když je úžlabí vyrobeno ze samotné střešní krytiny a není zakoupen kovový profil, pokládají pokrývači kusy tašek nebo bitumenových pásů napříč, aby se získal "pletený vzor". Tento typ provedení je považován za obtížnější, protože propletením kusů střešní krytiny mohou být vytvořeny výstupky, a tedy nerovné povrchy střešní roviny. Aby se tomu zabránilo, musí být části střešní krytiny vloženy hluboko do úžlabí a hřebíky musí být zaraženy alespoň 15 cm od středu kusu. Pokud tato práce není provedena správně, mohou se pod částmi střešní krytiny tvořit dutiny, které mohou způsobit vážné problémy s hydroizolací, protože tyto části střechy budou nejcitlivější v případě přeháněk, krupobití a zejména při chůzi po ní.

    5. Uzavřené úžlabí

    Dalším typem jsou tzv. uzavřená úžlabí. Jsou jednodušší na výrobu a často vypadají jednotněji než ta proplétaná. Tímto způsobem provedení získáte střešní krytinu, která při pohledu ze země vypadá, jako by se tašky stýkaly v přímce uprostřed, ačkoli ve skutečnosti leží na sobě. Proces zhotovení uzavřeného úžlabí probíhá tak, že se části střešní krytiny, jako jsou v našem příkladu bitumenové pásy, umístí na jednu stranu minimálně 30 cm od středu úžlabí a na druhou stranu minimálně 4 cm přes prostředek úžlabí a jsou řezány podél středu šindele.

    03.jpg
    Otevřené úžlabí je obvykle vyrobeno z bitumenových pásů s posypem. Je to jeden z nejtrvalejších typů

    6. Otevřené úžlabí

    Posledním typem úžlabí je otevřené, pro jehož stavbu se nejčastěji používají bitumenové pásy s posypy nebo plechové prvky. Plechové prvky ve skutečnosti nejsou tak oblíbené kvůli svému drsnému vzhledu a odleskům na slunci, takže majitelé domů raději volí bitumen. Živičné pásy s posypem se vyrábí v mnoha barvách, takže je dokonale sladíte s barvou kterékoliv střechy! Otevřená úžlabí mají určité výhody. Jedním z nich je efektivnější odvod vody, méně ledových bariér v zimě a méně ucpání kvůli listí na podzim. Tento typ je tedy velmi stabilní a bude fungovat desítky let, i když je pravda, že zpravidla není tak krásný jako jiné typy.

    Odborný článek 629
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Okap?

    Máme 216 realizátorů v oblasti Okap:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 216 realizátorů v oblasti Okap
    9.5
    0

    ADACH s.r.o.


    9.6
    0

    René Švancara


    9.5
    0

    Kočí Střechy


    9.4
    0

    PVP střechy s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena