V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Pokud nedojde k rozbití skla nebo poruše mechanismu, lidé si oken většinou všímají až když je jednou za čas myjí např. při velkém jarním či podzimním úklidu. Po sundání závěsů, záclon, žaluzií, rolet a jiných stínicích prvků zůstávají okna zcela holá a teprve poté jsou patrné první nebo pokročilé známky opotřebení nebo stárnutí.
    Odborný článek 381
    oprava oken
    Máme 131 realizátorů v oblasti Oprava dveří a oken:

    1. Co byste měli vědět, pokud uvažujete o renovaci starých oken?

    První, co nás napadne je, že je třeba je vyměnit, ale ne každý to může provést hned. Na druhou stranu to leckdy není vůbec nutné. Okna a dveře jsou  nejexponovanějším prvkem fasády a jsou neustále vystavena nepříznivým vlivům prostředí - například dešti, sněhu, slunci, UV záření, ale také sazím, výfukovým plynům atd. Není proto divu, že navzdory mnohaletým zárukám, které výrobci na materiál a instalaci poskytují, zejména v městských oblastech nevydrží a nezůstanou v perfektním stavu tak dlouho, jak se očekávalo.
     
    Pokud se však rozhodnete pro opravu nebo renovaci a pokud bude práce provedena správně, je velká šance, že vám budou sloužit minimálně tolik let, kolik vydržely předtím. Proto není na škodu nejprve reálně posoudit rozsah poškození vašich oken, informovat se o možnostech jejich opravy a následně provést kalkulaci. Jsme toho názoru, že to stojí za to, i když je to úkol, který vyžaduje úsilí, čas a peníze.

    2. Jak si vybrat opraváře

    Když se rozhodnete pro opravu nebo renovaci oken, je třeba učinit ještě několik důležitých rozhodnutí. První se týká typu vašich oken, jejich počtu, mechanismů a skel, tedy rozsahu prací a termínů provedení. Jakmile budete přesně znát všechny podrobnosti, můžete se poohlédnout po poskytovateli služeb. Jelikož řemeslníků, kteří se zabývají výše uvedenými pracemi, je na trhu poměrně hodně, doporučujeme vám, abyste se buď obrátili na Daibau.cz, protože spolupracujeme pouze s ověřenými firmami a řemeslníky, nebo si pečlivě ověřili všechny reference a komentáře zákazníků.

    3. Metody restaurování oken v závislosti na materiálu

    Je jasné, že všechny druhy a typy oken nelze opravovat stejným způsobem, stejnými prostředky a stejnými metodami. Opravy vyžadují odborné znalosti, zkušenosti a dovednosti a samozřejmě správné nářadí a příslušenství. Pokud se rozhodnete najmout si řemeslníka, bude vědět, co je třeba udělat a v jakém pořadí. Samozřejmě podle vašich přání, ale také podle reálné situace - co lze vlastně udělat v závislosti na stavu jednotlivých oken, materiálu a okenních mechanismů. Pokud máte novější typ oken větších rozměrů se složitějšími mechanismy nebo ovládacími systémy, které se používají například v inteligentních domech, nedoporučujeme provádět tyto práce svépomocí, protože následná oprava poškození vás může stát několikanásobně více, než by stála samotná oprava.

    Pokud si však myslíte, že jste zruční v domácích opravách, můžete s trochou trpělivosti a podle návodu klasická okna zkusit opravit svépomocí.

    3.1 Dřevěná okna

    Je jasné, že největší výzvou je oprava dřevěných oken, ale možná je to také největší potěšení. Dobrá dřevěná okna potřebují pravidelnou a řádnou údržbu a vydrží desítky let. Dřevěná okna jsou také nejlepším typem, protože jsou přírodní a mají nejpříznivější vliv na mikroklima obytného prostoru. I za ideálních podmínek se však na nich časem objeví praskliny a jejich ochranný povlak se odloupne. Rychlost opotřebení závisí na podnebí a vystavení změnám počasí. Například dřevěné výrobky na východní nebo jižní straně domu jsou více vystaveny silnému slunečnímu záření, které způsobuje rychlejší blednutí, poškození barvy, laku nebo nátěru. Na druhou stranu je severní strana vždy více vystavena větru, který svým způsobem také ovlivňuje životnost oken.

    3.2 Hliníková okna

    Kovy jsou díky svým fyzikálním a mechanickým vlastnostem známé jako nejodolnější a nejtrvanlivější materiály. Není proto divu, že hliníková okna patří v posledních desetiletích k nejvyhledávanějším, zejména u moderních budov postavených v minimalistickém nebo industriálním stylu. Pokud je máte doma a myslíte si, že nastal čas na jejich renovaci nebo změnu, mějte na paměti, že jim největší problém dělá vlhkost, tedy voda. Moderní hliníková okna jsou v závěrečných fázích zpracování opatřena antikorozní vrstvou, lakem nebo poplastováním, ale pokud se tato ochrana poškodí, poškrábe nebo odloupne, voda si snadno najde cestu dovnitř. Drobné škrábance a promáčkliny lze opravit. Větší mechanické poškození nebo ohnutí profilu však vyžaduje výměnu celého okna. Pokud hliníková okna nemají žádnou ochranu, lze je pomocí určitých přípravků vyčistit a znovu ochránit. Tento postup je bohužel nejobtížnější a nejdražší, pokud jde o okna, která jsou poplastovaná nebo byla opracována práškovým lakováním. Bude nutné je sejmout a odvézt do specializované dílny.

    3.3 Dřevohliníková okna

    Jsou vyrobená z kombinace dřeva a hliníku, vlastně kombinace dvou rámů - 
    dřevěného z vnitřní strany a kovového z vnější strany - jsou považována za nejkvalitnější modely, které jsou v současné době na trhu. Pokud je třeba je obnovit nebo opravit, obnovují se jednotlivé části rámu zvlášť. Vzniká tak v podstatě dvojitá práce, která je z tohoto důvodu dražší.

    3.4 Plastová okna

    Mnoho lidí si myslí, že plastová okna nelze obnovit. Díky nejnovějšímu technologickému pokroku v oblasti barev a laků je to však možné. Na trhu jsou nyní k dispozici tmely a barvy na opravu plastů. Při dobré vůli a úsilí je lze opravit tak, aby vypadaly jako nová. Pokud vás navíc omrzí bílá barva, můžete ji také změnit. Současným trendem jsou tmavší odstíny - antracitově šedá a černá, ale nelze zavrhnout ani pastelové barvy. Pochopitelně trochu jinak je to v paneláku, kde by přeci jen neměla rušit celkový vzhled budovy a měla by být stejná jako u sousedů.
     

    reparace-oken.jpg
    Renovace starých oken

    4. Proces renovace nebo opravy starých oken

    4.1 Příprava okna na opravu

    Bez ohledu na typ, druh nebo model okna je třeba při zahájení opravy nejprve okno umýt a vyčistit. Okenní křídla je třeba sejmout z rámu, důkladně vyčistit od všech usazených nečistot, mastnoty, sazí apod. Každý typ materiálu vyžaduje speciální čisticí prostředek, obecně však lze jakékoliv tabule mýt běžným prostředkem na okna. Nikdy však nepoužívejte brusné látky, jako jsou ředidla a kyseliny, ani drsné kartáče a drátěnky. Mytí raději několikrát zopakujte.

    Dalším krokem je broušení rámu. Z okna je třeba odstranit všechny vrstvy barev, laků, ochranných a základních nátěrů. Cílem je dostat se ke "zdravému materiálu", ať už je to dřevo, kov nebo plast. Odborníci doporučují, aby se toto počáteční čištění provádělo méně hrubým smirkovým papírem, rovnoměrnou silou a ve stejném směru. Pokud budete používat brusku a nastavíte ji na maximální hodnotu, může se stát, že materiál obrousíte více, než je nutné. Po odstranění všech vrstev z rovných ploch a z rohů okno znovu dobře očistěte, po broušení by měl být odstraněn veškerý jemný prach a nečistoty. Poté opravte případná poškození tmelem na dřevo, hliník nebo plast a povrch znovu přebruste, aby byl měkký, hladký a rovný. Tmel na opravy kovů (hliníku a plastů) je dvousložkový a vyžaduje pečlivější práci, než tmel na dřevo. Nanáší se hladítkem, ale před použitím si nezapomeňte přečíst pokyny výrobce.

    Po dokončení utěsnění zjištěných poškození je třeba nechat okna alespoň 24 hodin vyschnout. Většina výrobků tohoto typu vypadá po půl hodině suchá, ale neignorujte pokyny výrobce a počkejte na doporučenou dobu. Druhý den znovu zkontrolujte všechny rámy a zjistěte, zda není třeba některá místa ještě trochu přebrousit a přetmelit. Pokud se chystáte dělat něco jiného, počkejte opět dalších 24 hodin.

    4.2 Ochrana, moření nebo nátěr

    Zatímco čekáte na zaschnutí tmelu, můžete se pustit do čištění a promazávání kovových částí. Dobře je očistěte, osušte a poté je namažte nějakým mazivem.

    Když je vše suché, můžete okna natřít. Základní nátěr se nanáší vždy před lakováním. Základní nátěry jsou nátěry s různými přísadami, které chrání a dlouhotrvající materiál. Při natírání dřeva se obvykle nanáší několik vrstev, protože dřevo jako přírodní materiál potřebuje fungicidní a insekticidní ochranu. U hliníku a plastů stačí dvě vrstvy, přičemž doba schnutí každé vrstvy je rovněž 24 hodin. Nakonec se na připravený povrch nanese jedna z mnoha druhů barev nebo laků na dřevo, kov nebo plast, v závislosti na výsledném efektu, kterého chcete dosáhnout.

    V současné době jsou na trhu nejrůznější kompozitní barvy, které již obsahují různé ochranné složky a lesk, čímž usnadňují a urychlují lakování. Pokud chcete zachovat původní barvu dřeva, stačí jej natřít některým z bezbarvých vodových, olejových, polyuretanových a nitro laků. Barvu hliníku a plastu můžete libovolně měnit.

    Je také důležité si uvědomit, že základní nátěr a barva se na dřevo nanáší štětcem nebo válečkem. Váleček je určen pro širší strany rámu a štětec pro rohy a hrany. Hliníková a plastová okna se natírají kompresorem, na nepřístupných místech se používá váleček a štětec. Kombinací těchto nástrojů budete moci v podstatě ošetřit všechny prvky okna. Barva se nanáší ve 2 vrstvách s 24hodinovými přestávkami na schnutí. Výrobci obvykle zaručují životnost správně nanesené barvy 5 až 10 let.

    5. Zlepšení energetické účinnosti okenních tabulí

    Pokud jste se rozhodli pro renovaci oken, možná by nebylo od věci poradit se o různých detailech s odborníkem. Mimo jiné je velkým tématem okenní tabule. Většina starých oken má jednoduché nebo dvojité sklo v tenkém dřevěném nebo kovovém rámu s velmi malou nebo žádnou izolací. Tak se kdysi okna zkrátka vyráběla. Skutečnost, že 70 % okna tvoří sklo, je nezpochybnitelná, takže je zcela zřejmé, že se jedná o významný faktor energetické účinnosti, který vytváří prostor pro obrovské tepelné ztráty.

    Díky technologickému pokroku existují také nové metody renovace starých oken, které umožňují zlepšit kvalitu prvku, aniž by bylo nutné kupovat nový. Kromě toho, že lze rámy opravit pomocí moderních prostředků, lze je doplnit o nová tepelně izolační skla, silikonová těsnění a nové parapety. Získáte tak okna se stejnou tepelnou účinností jako okna nejnovější generace. Výměna skla také zlepšuje zvukovou izolaci a snižuje tepelné ztráty přibližně o 40 až 60%. Mlžení a kondenzace na oknech se také snižují, a to až o 95%!

    K výměně skla však budete potřebovat odborníky. Mezi dodavateli, se kterými spolupracujeme, najdete také ty, kteří nabízejí kompletní renovaci oken a ostění. To, co umožňuje instalaci nového skla, je tzv. plastový profil. Tento systém montáže pomocí speciálních plastových profilů je alternativou k výměně celých oken a v případech, kdy je konstrukce samotných starých oken ještě kvalitní. Úspory dosažené tímto způsobem dosahují přibližně 70% v porovnání s náklady na výměnu celých oken.

    V každém případě se výměna obyčejného skla za tepelně izolační provádí tak, že se do stávajícího okenního rámu namontuje tento speciální plastový profil. Nemusíte ani odstraňovat staré sklo, staré žaluzie nebo rolety. Tento nový plastový profil je "přídavným prvkem", do kterého se montuje nové jednoduché nebo dvojité sklo, které zajišťuje tepelnou izolaci a zvukovou ochranu. Nakonec se všechny okraje potáhnou silikonem a nechají se zaschnout. Je třeba pamatovat na to, že před zahájením prací se zkontrolují spáry mezi stěnou a starým rámem a případné trhliny se vyplní PUR pěnou, aby bylo těsnění co nejtěsnější - ve skutečnosti musí být celé okno zcela vzduchotěsné.

    Použitím takzvaného "teplého okraje" získáte okno s tepelnou vodivostí pouze 0,1 až 0,3W /m²K.   

    6. Čištění a údržba starých oken

    To, že okna nejsou v nejlepším stavu, poznáte podle vrzání a uvolnění pantů. Častým problémem je, že vznikají praskliny, kterými neustále prochází vzduch. Izolační materiály (pěna, páska nebo guma) ztrácejí elasticitu a začínají se drolit, odlupovat a odpadávat, a tím se začnou viklat i samotná okna. Pokud nejsou vážně poškozena, lze všechny mechanismy opravit a promazat. Okna potřebují pravidelný servis, dotahování a seřizování pantů, aby vše drželo na svém místě, snadno se používalo a hlavně bylo naprosto bezpečné.

     

    Odborný článek 381
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Oprava dveří a oken?

    Máme 131 realizátorů v oblasti Oprava dveří a oken:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 131 realizátorů v oblasti Oprava dveří a oken
    9.8
    0

    Rastislav Herák


    9.4
    0

    Malířství Šipoš s.r.o.


    9.7
    0

    Truhlářství Gargalíková


    9.4
    0

    Truhlářství Vondruška


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena