V oblasti

    Vnitřní schodiště - 8 úchvatných příkladů

    Tento článek si přečetlo více než 887+ uživatelů
    Přestože schody nepochybně slouží jako důležitý funkční prvek v našem domově, mají také potenciál opticky prodloužit a zkrášlit prostor, ve kterém se nacházejí. Kromě toho, že jsou jedním ze způsobů, jak se dostat z bodu A do bodu B a překlenout určitý výškový rozdíl, mohou mít mnoho dalších funkcí a stát se dokonce středobodem celého interiéru. Vzpomeňme si na legendární schodiště z Titaniku, z knihovny Lello nebo z Vatikánského muzea. V tomto článku si představíme osm unikátních děl vytvořených těmi nejlepšími architekty. Ať už tedy plánujete rekonstrukci domu a hledáte nové nápady nebo prostě jen obdivujete architektonické počiny, tento článek je určený přesně pro vás.

    Rybářská chýše na Sicílii

    Studio Francesco Librizzi; foto: Alberto Moncada

    Touto sicilskou rezidencí, renovovanou milánským architektem Francescem Librizzim, stoupá schodiště složené z dřevěných beden a plošin podepřených černými kovovými rámy. Schody spojují dvě patra staré rybářské chýše v městečku Cefalù a poskytují přístup na dlážděnou střešní terasu s výhledem na Tyrhénské moře. Schodiště je dlouhé téměř 10 metrů. Štíhlý černě lakovaný železný rám se čtvercovým průřezem drží dubové stupně sestavené z plochých a krabicových tvarů. Librizzi rozdělil strmé schodiště do několika sekcí, aby vytvořil přestávky při výstupu a zároveň umožnil pohled na zajímavé pastelové dlážděné podlahy.

    2.jpg

    3.jpg

    4.jpg

    Raumplan - schody jako spojovací část různých úrovní

    Dům JM, Katarina Hostarová; foto: Klemen Korenjak

    V domě nedaleko slovinského Kranje, který navrhla architektka Katarina Hostarová, se obývací pokoj skládá z kuchyně s jídelnou, která se otevírá na zahradní terasu, a několik schodů je spojuje s vyšší platformou. Různé výšky vytvářejí vizuální spojení a sled prostorů, které jsou rozmanité a jedinečné: obývací pokoj, který je o půl patra vyšší než jídelna a má strop ve dvou výškách; jídelna je téměř tříúrovňová, zatímco kuchyně se přesunula do niky s obyčejným stropem. Celý obývací pokoj je vizuálně propojený, i když kromě výškových rozdílů představuje jemnou hranici i krb. Na konec je zde patrné vizuální propojení chodby v prvním patře s obývacím pokojem.

    5.JPG

    6.JPG

    Ohromující točité schodiště, které vypadá jako šnečí domeček

    Tommy Rand; foto: Mia Mortensen

    Dánský architekt Tommy Rand postavil pro sebe a svou rodinu dům, jehož součástí je točité schodiště vyrobené z až 630 kusů CNC řezané překližky. Točité schodiště je ústředním bodem domu, jeho klikatá sochařská forma vytváří výrazný kontrast k holým betonovým stěnám, které ho obklopují. Toto srovnání protikladů zdůrazňuje složitost návrhu - všechny počítačem řezané části schodiště jsou ručně smontovány a slepeny na místě. Celý prvek působí jako šnečí domeček, který se otevírá stále více a více, jak jdete nahoru.

    7.jpg

    8.jpg

    9.jpg

    Schody jako východ z černé kostky

    Marasovic arhitekti, www.marasovic-arhitekti.com ; foto: Blaž Škorjanc

    Ve dvoupatrovém studiovém bytě v centru Koperu se architekti studia Marasovic obratně pohybovali na hranici mezi zachováním starého a začleněním nového. Vyzdvihli příběhy o zdech starých domů a instalovali moderní minimalistický nábytek a zařízení, které odpovídá potřebám moderního životního stylu. V místnosti se 4 metry vysokými stropy upoutá pozornost dvoupatrová černá krychle - kuchyně, za kterou se skrývá koupelna - která tím, že ustoupila od vnějších stěn, kontrastuje s bílými omítnutými cihlovými plochami, rustikálními okny a balkonovými dveřmi. Na jedné straně krychle je průchod do koupelny a na druhé minimalistické, přímočaré, snížené schodiště do ložnice v horní úrovni.

    10.jpg

    11.jpg

    Kompletně holé, sto let staré schodiště

    a2o2 arhitekti, www.a2o2.si ; foto: Ana Skobeová

    Architekti studia a2o2 odstranili z tohoto stoletého domu v Lublani všechny nahromaděné vrstvy vnitřních krytin a zcela tak obnažili jeho syrovost. V přízemí velkými otvory v příčkách vytvořili světlý, otevřený kruhový obývací prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, který vede k točitému dřevěnému schodišti a dále do podkroví. Stejně jako celý dům, i schodiště je zbaveno všech vrstev a vystaveno ve své syrové, původní podobě.

    12.jpg

    13.jpg

    Schodiště obalené surovým plechem, které odráží zelené stěny

    Studio KO; foto: Yann Deret

    Karl Fournier a Olivier Marty, dvojice stojící za architektonickou kanceláří Studio KO, jen zřídka zůstává dlouho na jednom místě. Jejich kanceláře jsou v Paříži, Marrákeši a Londýně a jejich projekty jsou ve vzdálených destinacích, jako je Gabon, Maroko, Kalifornie a Korsika. Pro jednoho podnikatele, který stejně jako oni hodně cestuje, navrhli luxusní pařížský byt. Betonový obálka bytu je pokryta paletou tmavých barev, které do tohoto vznešeného interiéru vnášejí mužnost a mnohovrstevný luxus. Přístup typický pro Studio KO, vlastně prolínání moderního minimalismu s luxusem a bohatými texturami, vytvořil velmi žádoucí efekt. Jedním z vrcholů tohoto prostředí je jistě točité schodiště obalené surovým plechem, na kterém se odrážejí zelené stěny.

    14.jpg

    15.jpg

    Tenké samonosné dřevěné schodiště, které umožňuje pohled na nedotčenou přírodu z každého úhlu

    Studio Tina Rugelj, www.tinarugelj.com ; foto: Janez Marolt

    Slovinská architektka a designérka Tina Rugelj říká, že největší výzvou při navrhování interiéru domu, který se nachází v krásném přírodním prostředí nedaleko Lublaně, bylo poskytnout z každého kouta bytu pohled na nejcennější atribut lokality: nedotčenou přírodu. Velkou pozornost proto věnovala centrálně umístěnému schodišti, které by při špatném návrhu mohlo blokovat výhledy a rozdělit obytný prostor na dvě části. Tak přišla na technicky velmi složité, samonosné dřevěné schodiště, které patří k nejtenčím svého druhu. Pro řešení, které by splnilo všechna její velmi náročná kritéria, je schodiště podepřeno na konstrukci z tenké černě lakované oceli a dřeva, která je zároveň konstrukcí otevřených polic, přičemž jedna část schodiště jednoduše visí ze stropu, zavěšená na ocelovém zábradlí.

    16.jpg

    17.jpg

    Venkovský dům

    Marjeta Černe - Studio 7; foto: Miran Kambič

    Interiér domu na okraji Cerknického jezera otevřeně komunikuje a dýchá. Prostředí charakterizuje otevřený prostor, světlé barvy a kruhový půdorys. Uprostřed přízemí je umístěna bílá kostka. Představuje jádro, kolem kterého jsou uspořádány další funkční prvky. Středem krychle vede dřevěné schodiště do podkroví. Tři základní materiály / textury / barvy - hrubě tesaný masivní dub na podlaze - pro navození tepla a pohostinnosti, pohledový beton na stěnách jako kontrast ke dřevu a bílá barva, základní prvek vestavěného nábytku, díky kterému je vše světlé a vzdušné. Všechny tyto komponenty dohromady decentně spoluformují interiér. Kombinace materiálů, struktur a barev je odrazem základní designové myšlenky - vytvořit ucelený styl, který by sjednotil klasickou, minimalistickou eleganci s charakteristikami středoevropského venkova.

    18.JPG

    19.JPG

    Co radí odborníci?

    Ve vícepodlažním domě se schody nevyhnutelně stávají důležitou součástí interiéru. Tradičně se vyrábí ze dřeva, které vyjadřuje eleganci a zároveň příjemný pocit díky své přirozené schopnosti dodat domovu teplo a útulnost.

    Přírodní dřevo má kromě krásného vzhledu i některé nevýhody: je v určitých místech citlivé na zatížení, vyžaduje vhodné vnitřní klima, nehodí se na podlahové vytápění a vyžaduje pravidelnou údržbu. Toto je příklad moderního schodiště s betonovou nosnou konstrukcí.

    20.jpg

    Omítnuté bílé stěny a schody vyjadřují čistotu a moderní minimalismus. Schody s přesahem jsou vyrobeny z vinylových panelů, imitujících vzhled a texturu dřeva na měkkém korkovém podkladu. Přinášejí kontrast do prostoru a samotné schodiště činí velmi elegantním. Úžasně navržená konstrukce a struktura, která čerpá sílu a krásu ze své jednoduchosti.

    21.jpg
    Fotografie z archivu firmy Mibas d.o.o.

    Promyšleně designované schody na první pohled zaujmou a dodají celému interiéru sofistikovaný vzhled. Schody si můžete vždy objednat na míru a mohou být vyrobeny z různých materiálů jako je vinyl, beton nebo masivní dřevo. Zkušení truhláři se postarají o to, aby schody byly profesionálně provedeny s pečlivě propracovanými detaily na správných místech.

    Mohou být vyrobeny s dřevěnými nášlapy s bíle lakovanými svislicemi nebo ve formě krabic. Instalace může být provedena na různé podklady, jako je beton nebo kovová spodní konstrukce. Esteticky řešené zábradlí ze skla, dřeva nebo různých kovů je zvláštním, rovněž velmi charakteristickým detailem na každém schodišti

    887
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena