V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Dřevěné nebo hliníkové okenice?

    Tento článek si přečetlo více než 2546+ uživatelů
    Okenice slouží k zastínění a ochraně oken prakticky odnepaměti. V našich končinách se stále jedná o jeden z nejběžnějších typů stínicích prvků. Lidé nejčastěji volí dřevěné okenice, následují modernější, hliníkové. Okenice se liší způsobem otevírání a pohyblivostí lamel, což velmi ovlivňuje možnosti jejich použití.
    Odborný článek 2546
    hlinikove okenice
    Máme 179 realizátorů v oblasti Zastínění oken:

    1. Okenice - tradiční vnější ochrana oken

    1.1. Okenice chrání před vnějšími vlivy

    Okenice slouží především k zatemnění okna, ochraně před slunečními paprsky a zatemnění místnosti, aby se vám v noci lépe spalo. Stínicí prvky na každé budově jsou velmi důležité, protože bez nich by se interiér v letních měsících přehříval. Okenice dodatečně zateplí váš dům či byt a přispějí k příjemnějšímu mikroklimatu a většímu komfortu. Podobně jako žaluzie, i okenice zajišťují současné zastínění a větrání objektu. Navíc chrání okna před nepříznivými klimatickými vlivy, jako je déšť, sníh, kroupy a vítr. Okenice také nabízejí dodatečnou ochranu proti vloupání a chrání vás před nežádoucími pohledy kolemjdoucích a sousedů.

    1.2. Okenice jsou estetickým prvkem fasády

    Pokud jsou okenice správně navrženy a vyrobeny, představují krásný estetický prvek na vašem domě. Okenice na fasádě mohou mít mimořádně dekorativní roli, kterou kolemjdoucí nemohou přehlédnout, a toto stylové řešení se hodí snad ke všem architektonickým konceptům. Vzhledem k tomu, že se dnes vyrábějí v mnoha barevných odstínech, lze je snadno přizpůsobit architektuře budovy nebo fasádě, přičemž si můžete vybrat ze dvou přístupů: okenice jako akcent fasády, který by samozřejmě měl být stále harmonický, tedy v barvě, která nepůsobí jako „pěst na oko“, nebo okenice jako součást fasády, přičemž se tento přístup snaží je co nejvíce zneviditelnit a začlenit do celku.

    Díky širokému výběru materiálů a barev se okenice snadno přizpůsobí architektuře domu.
    okenice-bile.jpg
    Okenice s naklápěcími lamelami umožňují snadnou regulaci množství světla v místnosti

    2. Druhy okenic

    Známe několik typů okenic, které se liší způsobem otevírání nebo typem lamel. Okenice mohou mít pevné nebo pohyblivé lamely, ale mohou být také vyrobeny z pevného plošného materiálu s ozdobnými perforacemi.

    2.1. Okenice s pevnými lamelami

    Okenice s pevnými lamelami jsou typem, který by se dal nazvat tradičním a většinou se vyskytují na starších budovách. Poskytují dodatečnou ochranu vašich oken a kvalitní zastínění. Od ostatních typů okenic se liší tím, že jednotlivé lamely jsou pevné. Nelze je tedy naklopit a použít k regulaci množství světla. Okenice s pevnými lamelami jsou dobré pro zastínění, ale poněkud méně vhodné pro zatemnění místností, protože mezi lamelami jsou mezery, kterými proniká světlo. Pokud jste zvyklí spát v naprosté tmě, tyto okenice pro vás pravděpodobně nejsou tou správnou volbou.

    2.2. Okenice s naklápěcími lamelami

    Dalším typem jsou okenice s pohyblivými lamelami. Nejčastěji se jedná o moderní okenice, které si vybírají noví zákazníci. Tyto modely poskytují podobnou ochranu jako předchozí typ. Jeden velký rozdíl však zde je: Pootočením lamel a jejich umístěním do určité polohy lze přesně regulovat množství světla, které propustí do místnosti. Prostor tak lze zcela zatemnit, částečně prosvětlit nebo vytvořit rozptýlené světlo.

    Tento typ okenic je skvělý pro ty, kteří chtějí v noci úplnou tmu a přes den jen částečné zastínění interiéru.

    2.3. Plné okenice

    Plné okenice, tedy křídla z jednoho panelu, vytvářejí tradiční vzhled domu a používají se především ve specifických případech, při rekonstrukcích památkově chráněných objektů. U novostaveb již nejsou tak oblíbené, protože typy s lamelami jsou mnohem praktičtější. Masivní okenice, jak už název napovídá, se skládají z masivního dřevěného panelu bez lamel a jakýchkoliv spojů. Při jejich zavření světlo nemá možnost pronikat do místnosti, takže poskytují úplnou tmu. Okenice jsou dnes často vyráběny i z voděodolné překližky. 

    drevene-okenice.jpg
    Dřevěné okenice jsou krásné, přirozené a doplňují každou fasádu

    3. Dřevěné okenice

    3.1. Dřevěné okenice vytvářejí pocit útulnosti

    Nejčastěji se okenice vyrábí ze dřeva, a to zejména z modřínu, smrku nebo dubu. Takové okenice bezesporu zpříjemní a zkrášlí váš domov. Pokud již zvolíte tento typ, vězte, že je třeba jej chránit před povětrnostními vlivy, ať už ochrannými nátěry nebo krycí barvou. Samotné dřevo jako přírodní materiál vyžaduje větší údržbu než hliník nebo PVC.

    3.2. Dřevěné okenice jsou výborným izolantem

    Další výhodou dřevěných okenic je to, že dobře snáší teplotní rozdíly. Dřevo sice na rozdíl od hliníku neodráží sluneční světlo od svého povrchu, ale na slunci se mnohem méně zahřívá, takže bude do okolí vydávat méně tepla. Dřevěné okenice tak poskytují vynikající tepelnou a zvukovou izolaci a dobře reagují na nízké teploty a náhlé výkyvy.

    4. Hliníkové okenice 

    4.1. Hliníkové okenice pro moderní vzhled 

    Okenice mohou být i kovové např. hliníkové a pak je vzhled objektu modernější. I hliníkové okenice mohou mít pevné nebo pohyblivé lamely a lze je dodatečně zateplit. Rozměry okenic jsou libovolné, protože se většinou vyrábí na zakázku. Dají se ale koupit i hotové hliníkové okenice, které mají většinou podobné standardní rozměry jako okna, například 60x60 cm. Okenice tohoto typu jsou velmi lehké, hodí se tedy do starších objektů s horší konstrukcí, kterou nechceme dodatečně zatěžovat.

    Velkou výhodou hliníkových okenic je jejich dlouhá životnost a odolnost vůči povětrnostním vlivům. Jsou prakticky nezničitelné a extrémně snadné na údržbu.
    zelene-okenice.jpg
    Pokud chcete snadnou údržbu a mimořádnou odolnost, hliníkové okenice jsou tou správnou volbou

    4.2. Hliníkové okenice odrážejí sluneční záření

    Výhodou hliníkových okenic je, že díky vlastnostem kovu odrážejí sluneční záření od povrchu lamel. To znamená, že z exteriéru do interiéru budovy prochází mnohem méně slunečního záření, což má za následek velmi příznivý efekt, přesněji řečeno, v letních měsících se vytváří chladnější klima. Hliník se sice na slunci zahřívá více než dřevo, ale právě tato vlastnost odrazu světla je pro tepelnou izolaci v letních měsících klíčová.

    4.3. Hliníkové okenice v různých barvách a imitacích

    Na trhu lze nalézt velké množství barevných odstínů hliníkových okenic. V posledních letech jsou stále populárnější modely imitující jiné materiály, zejména dřevo. Takové okenice spojují příjemný hřejivý vzhled dřeva s odolností a snadnou údržbou hliníku.

    pojizdne-okenice.jpg
    Posuvné okenice jsou vhodné pro velká okna

    5. Okenice a způsob otevírání

    Okenice se liší také způsobem otevírání, přičemž všechny materiály umožňují všechny způsoby otevírání, stejně jako instalaci jakýchkoliv typů lamel. Existují křídlové, posuvné a skládací okenice. Křídlové okenice jsou nejstarší a takříkajíc standardní typ, otevírají se stejně jako křídlové dveře, tedy levé křídlo doleva a pravé doprava. Posuvné okenice jsou vhodné pro větší okna, kde otevření křídla není vzhledem k rozměrům možné, protože by vypadlo z pantů. Skládají se z několika částí, které se překrývají a pohybují se po jedné nebo druhé straně okna. Poslední kategorií jsou skládací okenice, které se složí a shrnou ke straně.

    6. Okenice - cena

    Dřevěné okenice jsou o něco dražší než okenice hliníkové. Cena dřevěných okenic s lamelami do šířky 40 mm se pohybuje mezi 700 a 2000Kč /m2. U těch, které si objednáte na míru, si můžete vybrat šířku, výšku a barvu, ale i přidat protivloupací mechanismus. Ceny okenic s touto ochranou se pohybují mezi 5000 a 9000Kč /m2. Cena se odvíjí i od pohyblivosti lamel - prvky s otočně naklápěcími lamelami jsou vždy o něco dražší než ty s pevnými.

    Odborný článek 2546
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Zastínění oken?

    Máme 179 realizátorů v oblasti Zastínění oken:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 179 realizátorů v oblasti Zastínění oken
    9.6
    0

    ŽALUZIE-BROŽEK


    9.5
    0

    Žaluzie 24


    9.5
    0

    Radek Stehlík


    9.5
    0

    Stavofloor spol.s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena