V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Sanace, adaptace a rekonstrukce domu

    Tento článek si přečetlo více než 716+ uživatelů
    Tentokrát si povíme více o sourodých výrazech souvisejících s úpravami a opravami budov. Jedná se o pojmy sanace, adaptace a rekonstrukce. Určitě jste se se všemi výše uvedenými slovy již setkali. Jaký je jejich přesný význam, jaký je mezi nimi rozdíl a zda je k provedení těchto prací nutné stavební povolení, se dozvíte v následujícím článku.
    Odborný článek 716
    rekonstrukce domu
    Máme 1027 realizátorů v oblasti Rekonstrukce bytu, domu:

    1. Sanace domu

    1.1. Co je sanace domu?

    Tento termín zahrnuje všechny nezbytné kroky, práce a postupy, které je nutné pravidelně či jednou za čas provádět, aby byla zajištěna obytná a stavební kvalita domu. Sanační údržbové práce zahrnují kontrolu a opravu jednotlivých stavebních, montážních, instalačních, řemeslných prvků. Tyto práce obecně zlepšují a modernizují veškeré instalace, technologická zařízení nebo mechanická a elektrická zařízení a vše ostatní, co patří mezi mechanické a elektrické systémy v domácnosti. Podstatou sanace je provedení nezbytných prací tak, aby neohrozily konstrukci stavby, nezměnily její velikost, kapacitu, účel ani vnější vzhled.

    1.2. Sanace domu - nejčastější úkony

    Pravděpodobně se ptáte, jaké jsou nejčastější úkony při sanaci budov. Patří mezi ně určitě údržba fasády, jejíž obnova se doporučuje každých 5-7 let. Pak následují práce jako jsou opravy střech, okapů, čištění komínů a podobně. Náročnější a rozsáhlejší sanační práce souvisejí s pokročilou kapilární vlhkosti.

    Do skupiny složitějších sanačních prací patří např. odstraňování plísní a vlhkosti, vymalování vnitřních prostor, výměna podlah, nátěry plotů a zábradlí, výměna dlažby, hoblování parket, nová elektroinstalace atd.
    hoblovani-parket.jpg
    Hoblování a lakování parket se doporučuje dělat každých 7 - 10 let

    2. Adaptace domu

    2.1. Co je adaptace domu?

    Adaptace domu znamená částečnou nebo úplnou přestavbu domova. Hovoříme o operacích většího rozsahu než při sanacích. Smyslem adaptace je vylepšení objektu, vlastně zlepšení kteréhokoli jednotlivého segmentu nebo všech dohromady, pro lepší a ekonomičtější fungování nebo snížení spotřeby energií. Celkově by se tedy dalo říci, že cílem těchto prací je udělat exteriér krásnější a kvalitnější a interiér co nejpříjemnější a funkční, pohodlnější a příjemnější pro život. Součástí adaptace může být kromě vnitřních prostor i úprava fasády, pokud je potřeba zajistit odpovídající energetickou náročnost budovy.

    2.2. Adaptace domu a stavební povolení

    Pokud se jedná o soukromý dům, není k úpravě interiéru potřeba stavební povolení. U bytů v budovách se to trochu komplikuje - jsou sice také soukromým majetkem, ale jsou na něm povoleny pouze povrchové práce. Ono vlastně zeď v bytové budově jen tak zbourat nelze. Něco takového by mělo dopad na celý objekt a potenciálně by ohrozilo všechny nájemníky. K tomu byste tak museli získat souhlas sousedů a statik by musel provést výpočty související s průrazem mezi dvěma místnostmi, aby nebyla ohrožena statická stabilita budovy.

    Na adaptaci exteriéru a interiéru není potřeba stavební povolení, pokud při pracích nejsou ovlivněny vnější rozměry (velikost) a konstrukce stavby. Jakmile začnete uvažovat o přístavbě nebo nadstavbě, o zvýšení střechy, nové terase, balkonu apod., podání žádosti o stavební povolení je povinné, jinak se jedná o „černou“, tedy nelegální stavbu. Stejně tak je třeba dávat pozor na omezení související s lokalitou a pozemkem - nesmí se překročit povolené rozměry, zvláště když je váš dům blízko hranici sousedního pozemku. V opačném případě se můžete dostat do vážných právních problémů, a dokonce i soudního sporu.

    2.3. Adaptace domu - větší zásahy

    Když se rozhodnete pro adaptaci interiéru, často jde o změnu půdorysu bytu či domu. Možná byste chtěli propojit nebo oddělit pokoje, probourat schodiště do horního patra... Toto se považuje za radikálnější přestavbu jednotky, protože se mění samotná půdorysná organizace obytného prostoru, tedy rozmístění místností v něm. Místnosti získají nové sádrokartonové stěny, často se předělávají elektroinstalace a vodoinstalace. Přemisťování elektroinstalace v zásadě není problematické, zvládne je každý šikovnější elektrikář, ale s vodoinstalací je to trochu složitější a tím i dražší.

    Doporučujeme vyhnout se velkým zásahům do kuchyně a koupelny, zejména pokud jde o přemisťování vodovodního potrubí. Posunování zásuvek a elektroinstalací bude mnohem menší problém.

    3. Kdy je nutná sanace / adaptace domu?

    Tato potřeba nastává z důvodu opotřebení jednotlivých prvků, ať už uvnitř nebo vně budovy. Zhoršení způsobuje různou životnost jednotlivých materiálů a dílů, což také ztěžuje běžné používání celého objektu. Materiály přirozeně stárnou, ztrácí na kvalitě, nebo nejsou od začátku správně nainstalovány. Jedná se např. o výměnu parket, keramických obkladů, sanitárních a jiných prvků, omítání stěn a stropů, lakování oken a dveří, výměnu nebo zpevnění vnějšího pláště budovy s instalací vhodné tepelné izolace a provedením finální vrstvy.

    Bez ohledu na kvalitu vyžadují všechny materiály a prvky po určité době výměnu.

    Potřeba rozsáhlejší přestavby domu vzniká i při změně potřeb rodiny; narodí se miminko, kterému chcete zajistit samostatný pokoj, začnete pracovat z domova a chcete mít domácí kancelář, nastěhují se k vám staří rodiče a bude zapotřebí rozdělit větší pokoj na dva menší... Důvodů může být mnoho.

    rekonstrukce-strechy.jpg
    Adaptace domu: pokud plánujete změnu rozměrů domu, budete potřebovat stavební povolení

    4. Rekonstrukce domu

    4.1. Co je rekonstrukce domu?

    Rekonstrukce vlastně znamená změnu technické specifikace objektu a přizpůsobení stávajícího objektu změně účelu či potřeb majitele. Podstatou rekonstrukce je, že jde o provedení prací, které nemění ve větší míře velikost budovy, ale mění její konstrukční prvky. V případě, že rekonstrukcí dojde ke změně rozměrů stávajícího objektu, nesmí se objem objektu změnit o více než 10%.

    4.2. Rekonstrukce domu a stavební povolení

    Při rekonstrukci objektu musíte spolupracovat se stavebním inženýrem, tedy statikem, který zkontroluje plány, výkresy a dokumentaci, provede příslušné výpočty pro požadovaná nová zatížení. Podstatou všeho je, aby při rekonstrukci objektu byly zachovány všechny nebo co nejvíce nosných stěn a sloupů. V případě jejich demolice musí statik zajistit vhodné výměny nosných prvků, které zajistí statickou stabilitu celé konstrukce. Kromě bourání nosných prvků jistě dochází i k bourání příček, které nemají zásadní vliv na stabilitu celé stavby. Na rozdíl od určitých forem sanace či adaptace objektu, kde zásahy nejsou tak rozsáhlé, je pro každou rekonstrukci povinné stavební povolení.

    Odborný článek 716
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Rekonstrukce bytu, domu?

    Máme 1027 realizátorů v oblasti Rekonstrukce bytu, domu:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1027 realizátorů v oblasti Rekonstrukce bytu, domu
    9.6
    0

    Děčínské stavby s.r.o.


    9.5
    0

    H & R, domy a rekonstrukce s.r.o.


    8.6
    0

    Malik Stavba s.r.o.


    9.5
    0

    IPM Hradec Králové - Michal Hene


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena