V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Zemní práce: výkopy a násep

    Tento článek si přečetlo více než 609+ uživatelů
    Před zahájením zemních prací na pozemku je třeba vyřídit veškerou dokumentaci, dokončit plány, náčrty, výpočty a samozřejmě ohlásit a zajistit staveniště z hlediska BOZP. Zemní práce ve stavební profesi zahrnují veškeré činnosti směřující k hloubení stavební jámy a založení základů spolu se všemi dalšími doprovodnými pracemi. Obecně řečeno se zemní práce dělí na výkopové a násypové.
    Odborný článek 609
    iStock 1386228455
    Máme 756 realizátorů v oblasti Zemní a výkopové práce:

    1. Výkopy pro dům

    Výkop stavební jámy je jednou z nejdůležitějších částí v počáteční fázi výstavby jakéhokoliv objektu. Stavební jáma musí být dobře připravena, aby se zabránilo zřícení a aby mohla poskytnout kvalitní základ pro budoucí budovu. Výkopy se obecně dělí na široké a úzké. Široké výkopy se používají při stavbě sklepa, zatímco úzké pouze pro zakládání budov.

    Bez ohledu na typ výkopu tento druh práce vždy začíná na nejvzdálenější straně vzhledem k příjezdové komunikaci. Při kopání je třeba dbát na to, aby byl ponechán dostatečný prostor pro manévrování strojů, odebírání a nakládání přebytečného materiálu.

    iStock-1386228455.jpg

    2. Násypy / zásypy

    Často je nutné zpevnit půdu, na které bude stavba stát. Je nutná dobrá příprava a zemina musí být řádně připravena pro zasypání. Zemina se vykopává do určité hloubky a poté se dno stavební jámy urovná a zhutní válcováním. Dno výkopu je vhodné spádovat případně umístit drény pro snadnější odvodnění stavební jámy. Během zemních prací se zemina nekypří. Hutnění se provádí po tenkých vrstvách (150 - 700 mm). Způsob jejich zhutňování se volí podle vlastností zeminy, podle stanoveného stupně zhutnění a podle účelu, ke kterému má sloužit. Jednotlivé násypové vrstvy zeminy se zhutňují pěchováním ručními nebo pneumatickými pěchy, válcováním hladkými, rýhovanými, ježkovými nebo pneumatickými válci, vibrováním vibračními deskami nebo speciálními vibro-válci, apod. Nejlepším násypovým materiálem je štěrkopísek s malým podílem jílu.

    3. Zemní práce - cena

    Zemní práce zahrnují i ​​přípravu terénu pro přípojky inženýrských sítí. Cena zemních prací se liší v závislosti na velikosti budovy a vlastnostech zeminy. Hmotnost terénu a výkopů může zvýšit náklady; pokud je například terén kamenitý, bažinatý nebo se na něm nachází svahový pohyb, je nutné investovat více času a materiálů do kvalitní přípravy stavební jámy. Zemní práce jsou účtovány za kubický metr vykopané zeminy, tj. zásypového materiálu. Rozsáhlé výkopové práce stojí asi 300Kč /m3; plnění a hutnění granulí, tzv. pěchování je cca 500 - 650Kč /m3. Zhutnění zeminy stojí cca 220Kč /m2.

     

     

    Odborný článek 609
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Zemní a výkopové práce?

    Máme 756 realizátorů v oblasti Zemní a výkopové práce:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 756 realizátorů v oblasti Zemní a výkopové práce
    9.7
    0

    Terra Service CZ s.r.o.


    9.5
    0

    Pemi-zemní práce


    9.3
    0

    Miroslav Panáček


    9.5
    0

    ADMAL - CZ s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena