V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Vykouzlete prostornost newyorských loftů i u vás doma!

    Ve filmech jste jistě nespočetněkrát viděli prostorný, otevřený newyorský „loft“ s cihlovými zdmi, vysokým stropem a velkými průmyslovými okny. Loft je obvykle podkrovní, otevřený, vzdušný obytný prostor, ve kterém jsou zóny odděleny bez příček. Ve většině případů se jedná pouze o jeden velký prostor s otevřenou galerií nebo ložnicí, která je součástí obývacího pokoje. Apartmány tohoto typu jsou jako stvořené pro páry, které chtějí moderní život ve stylu newyorských průmyslových předměstí. U nás se lofty dají najít v továrnách, nádražích, vodárenských věžích nebo v jiných prostorách, které původně nebyly vůbec určeny k bydlení.
    Odborný článek 274
    2
    Máme 548 realizátorů v oblasti Rekonstrukce podkroví:

    Co to vůbec je "loft"?

    Loft je obytný prostor o střední až velké ploše na vrcholu budovy a obvykle představuje jeden celek. Jedná se o prostor s vysokým stropem a velkými okny, který poskytuje nájemcům dostatek přirozeného světla a výhled do městského prostředí. Nejdůležitějšími vlastnostmi bytu tohoto typu jsou fluidnost a otevřenost; vše je jeden prostor vymezený pouze nábytkem. V tak jedinečném místě k životu nejsou žádné zdi, pevné hranice, pouze „ostrovy“, tedy funkční zóny: kuchyně, jídelna, obývací pokoj, pracovna, a dokonce i ložnice - vše v jednom, souvislém prostoru.

    Ložnice bývá v takových bytech umístěna v rohu a od zbytku prostoru není oddělena zdí, ale pouze jakousi pohyblivou příčkou, šatní skříní či paravánem, případně je bez jakékoli zástěny. Vzhledem k tomu, že newyorské lofty mají obvykle velmi vysoké stropy (i více než 5 m), ložnice se často nachází na galerii nebo v horní úrovni, zatímco kuchyně je pod ní. Jediným samostatným pokojem je koupelna s toaletou. I když nutno dodat, že i vana se v posledních letech tlačí do společného prostoru. 

    Velký objem, málo metrů čtverečních

    Lofty jsou v posledních desetiletích velmi oblíbené mezi mladšími generacemi. Je to dáno velmi vysokou kvalitou bydlení na relativně malé ploše: vysoké stropy a velká okna zvětšují objem fyzicky i vizuálně a umožňují prostoru dýchat.

    2.jpg
    Kvůli takovýmto výjevům se lofty stávají čím dál tím populárnější i v tuzemsku

    Surovost

    Dalším lákavým rysem loftů a důvodem jejich rostoucí obliby je tzv. výrazná materialita. To vlastně znamená, že samotná budova a architektonické prvky, jsou průmyslově minimalistické. Jsou zde hrubé zdi z cihel nebo betonu s ocelovými profily připomínající průmyslové závody a sklady, kde takové byty původně začaly vznikat počátkem minulého století.

    Lofty mají často otevřenou a zvýrazněnou ocelovou konstrukci stropu a sloupů, která jim dodává punc robustnosti a autenticity.

    Proč umělci milují lofty?

    Vzhledem ke všem vyjmenovaným kvalitám tento typ ubytování preferují zejména kreativci, kteří chtějí působit odvážně a nekonvenčně. Většina si je spojuje s bohémským způsobem života. Mnoho umělců, režisérů, spisovatelů a herců bydlelo v takových bytech, kde často měli své ateliéry a studia, protože samotný prostor umožňoval rychlejší, jednodušší a levnější adaptaci na domov, který díky dostatku přirozeného světla působí luxusně a prestižně. Nejznámějším loftem je pravděpodobně ten, který byl předělán z bývalé továrny v centru New Yorku na adrese Spring Street 101 významným sochařem Donaldem Juddem.

    Charakteristiky loftu

    1. Volně stojící kusy nábytku

    Prvním a nejdůležitějším prvkem loftu jsou četné volně stojící kusy nábytku a vybavení. Vzhledem k tomu, že tento byt se skládá z jedné velké místnosti, vizuálně otevřené a nepřerušované, dělení stěnami zkrátka není vhodné. Oddělené celky jsou definovány umístěním jednotlivých kusů nábytku a vybavení; velké a pohodlné křeslo představuje obývací pokoj, v druhém rohu je psací stůl, který lze od jídelny oddělit policí na knihy a podobně. Nábytek může být značně eklektický a rozmanitý, protože v takto koncepčním pojetí nepůsobí vůbec rušivě.

    Pokud si takové prostředí budete chtít vytvořit sami, budete si muset dát pozor, abyste prostor neomezili stěnami nebo vysokými skříněmi či podobnými prvky, protože by to zcela změnilo a zničilo prostorový celek, tedy jednu z vlastnosti, díky kterým jsou lofty tak specifické. Doporučujeme najít nižší a volně stojící kusy nábytku a ty větší umístit ke stěně. Pokud se přesto domníváte, že určité vymezení je nutné, doporučujeme využít police na knihy nebo paravány, možná velké rostliny ve sklenicích nebo žardiniérách a improvizované „zelené stěny“. Tedy dovoleno je vše kromě plných zdí a příček.

    3.jpg
    Lofty jsou obvykle vybaveny volně stojícími pohyblivými kusy nábytku

    2. Přírodní vzhled materiálu

    Na všech fotografiích takto otevřených bytů jaksi nejprve upoutá originalita materiálu: cihlové nebo betonové stěny a podlahy nebo holé ocelové konstrukce. Toto má smysl, pokud budeme mít na paměti, že lofty jsou vlastně byty, které byly původně adaptovány ve starých průmyslových budovách, skladech a halách, které byly z takových materiálů postaveny.

    4.jpg
    Lofty zpravidla tvoří charakteristické materiály jako cihla, beton a ocel

    3. Průmyslová nebo rustikální kuchyně

    Poněkud robustní, industriální materiál, ze kterého je interiér vyroben, se do podobné otevřené kuchyně skvěle hodí. Nerezové průmyslové kuchyně se hodí zejména k cihlovým stěnám a jsou doplněny ocelovou konstrukcí, která je v loftech často zdůrazňována. Kuchyně je tak nedílnou součástí jednoho celku, proto je třeba na ni nahlížet a začlenit ji do celého konceptu.

    5.jpg
    Průmyslová (méně často rustikální) kuchyně je základním prvkem každého moderního loftu!

    4. Uspořádání nábytku

    Otevřený byt je jednou z nejsvobodnějších forem bydlení a bývá doprovázen stejným uspořádáním předmětů; mělo by být co nejjednodušší, spontánní a svobodné. V loftu často uvidíte knihy naskládané na sebe těsně u zdi a moderní umělecké obrazy. Najdete zde také několik komod či poliček umístěných uprostřed místnosti, kolo, nebo samostatně stojící Hi-Fi věž a televizi, sochy, suvenýry, gramofon, rostliny... Navíc by se dalo říci, že zde vstupuje do hry a je žádoucí vše, co by v konvenčně řešených domech jen těžko hledalo své místo- pusťte svou fantazii na špacír.

    6.jpg
    Volnější uspořádání nábytku a vybavení je velmi žádoucí a možná i klíčová charakteristika loftu

    5. Ložnice a obývací pokoj vedle sebe

    Loft bez ložnice a obývacího pokoje v jednom si snad nelze ani představit. Pokud to výška stropu umožňuje, doporučujeme umístit ložnici na otevřenou galerii nebo horní patro a kuchyň instalovat pod ní. Eventuálně jí můžete od zbytku prostoru rafinovaně oddělit paravánem, „zelenou stěnou“ či skříní nebo jí nechat tak, jak je, a pokračovat v logice volně stojícího nábytku.

    7.jpg
    Ložnice v podkroví bývá často otevřená

    6. Černá barva

    V mnoha otevřených bytech najdete černé akcenty, které ještě více zdůrazňují jejich industriální charakter. Běžné jsou černé okenní rámy, židle a stoly, ale i černé lustry, armatura nebo bodová světla... Černá se hodí i k robustním materiálům, ale obecně jsou nyní takové kusy nábytku a doplňků v interiérovém designu velmi oblíbené.

    8.jpg
    Černá barva v prostoru zdůrazňuje industriální styl
    Odborný článek 274
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Rekonstrukce podkroví?

    Máme 548 realizátorů v oblasti Rekonstrukce podkroví:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 548 realizátorů v oblasti Rekonstrukce podkroví
    9.3
    0

    UNO BUILDING s.r.o.


    9.4
    0

    Stavební práce Pavel Krejčí


    9.3
    0

    Petr Martinec


    9.6
    0

    R I S O spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena